2016-09-30 06:00

2016-09-30 06:00

Ulf Wadenbrandt - kringresande musikant och dirigent

MUSIK: "Alla är också så oerhört positiva när man kommer hit"

För ganska precis ett år sedan fick tidningen en pratstund med Ulf Wadenbrandt i samband med ett av hans framträdanden tillsammans med Karlskoga symfoniorkester.

Då pratade vi mycket om hans liv som handelsresande i musik och det mycket framgångsrika koncept som mer eller mindre varit hans levebröd de senaste åren. Ett koncept som går ut på att förse orkestern med en mapp med ett musiktema som sedan övas i egen regi där också Ulf vid ett par tillfällen innan konserten kommer ut och repeterar med orkestern. Ulf har de två senaste åren varit i Karlskoga med ett 60-talstema samt en konsert byggd på bandet Queen. Ni minns säkert, ni som varit på plats. För tredje året i följd kommer nu Ulf tillbaka till Karlskoga för att dirigera stadens stolta symfoniorkester. Denna gång med ett David Bowie-tema.

Under dessa tre år har det uppstått en ömsesidig kärlek till varandra.

Hur kommer det sig?

– Det stämmer, säger Ulf, det är verkligen en ömsesidig kärlek som uppstått här i Karlskoga. Det beror givetvis på orkestern som låter jättefint. Alla är också så oerhört positiva när man kommer hit. Det gäller även publiken. Vi har fått ett otroligt gensvar här.

– Vi håller dessutom kontakt under hela året via bland annat Facebook och liknande, fyller Ulfs högra hand, Åsa Ottosson in. Det är inte bara när vi är här vi umgås och har kul tillsammans.

– Det finns en så fantastisk tradition här som är väldigt speciell, fortsätter Ulf. Att hålla en så hög klass i en full symfoniorkester på en så här liten ort är verkligen unikt. Det finns bara tre till fyra sådana här semiprofessionella orkestrar i hela landet av den här digniteten. Här finns ett verkligt stort engagemang, det ser man också på återväxten av nya elever som hela tiden slussas in i orkestern.

– Det beror givetvis på alla duktiga pedagoger på skolan som också sitter med i symfoniorkestern. Det är deras passion som lyfter orkestern till den nivå de befinner sig. Jag har också förstått att Kulturskolan i Karlskoga håller hög klass och stor bredd vilket ger eleverna möjlighet att utvecklas till duktiga musiker.

– Rent personligen har det hänt mycket kring min egen utveckling som dirigent och orkesterledare under de senaste åren när jag fått vara ute bland olika orkestrar. Karlskoga har definitivt bidragit till denna utveckling genom dessa upprepade konserter tillsammans.

– Det här ju ändå hjärtat i det jag gör. Jag uppskattar oerhört mycket att få komma tillbaka. Just nu har jag fått chansen till en massa andra uppdrag. Jag ska bland annat åka till Ryssland på en månad och senare till Tyskland. Det är kul, men det är ändå det här med att åka ut till orkestrar som denna i Karlskoga som är min grej. Jag är väldigt tacksam över att få komma tillbaka.

Hur började det då för maestro själv kan man undra?

– Oj, ja det började nog i femman, sexan när jag spelade trummor hemma i Vänersborg. Även jag är, åtminstone bitvis, sprungen ur den kommunala musikskolan även om min pappa också var trummis. Det blev en massa Beatles i olika garageband innan skolningen till klassisk slagverkare på Musikhögskolan.

– Jag har nog lirat i alla slags band, hårdrock, dansband, jazz, ja, det mesta, vilket givetvis har skapat ett brett intresse för nästan all typ av musik. Det var som klassisk slagverkare jag en gång hade lite tur och fick hoppa in för en sjuk dirigent och därmed även fick smak för det som numera är min huvudsysselsättning, berättar Ulf Wadenbrandt vidare.

– Jag gick på musikgymnasiet i Uddevalla som slagverkare och där fick jag rycka in för sjuk slagverksläraren och vikariera. Så redan på gymnasiet fick jag prova på att undervisa. Undervisar gör jag fortfarande och tycker det är både jättekul och jätteviktigt. Jag har en egen ungdomssymfoniorkester i Trollhättan och undervisar även slagverkare på det estetiska programmet. Jag gillar verkligen den här ivern och lusten hos ungdomarna vilket ger så mycket tillbaka. Jag har undervisning två och en halv dag i veckan utöver mina andra åtaganden som dirigent.

Mitt i samtalet dyker Peter Carell upp. Peter är konsertmästare och drivande kraft inom Karlskoga symfoniorkester till lika fiollärare på Kulturskolan. Vi kan då få vidimerat att Ulf Wadenbrandt är inbokad även 2017 för konsert i Karlskoga och redan här kan vi skvallra om att det sannolikt kommer att handla om Abba och deras musik.

Men först blir det alltså hela två konserter redan nu på lördag på temat David Bowie. En efterlängtad stund för väldigt många karlskogingar och givetvis hoppas både Ulf och orkestern på två fulla hus, vilket vore helt galet, men fullt möjligt. För det är inte bara det att Karlskoga symfoniorkester är livaktig och unik. Det finns också ett stort mod och en lika stor nyfikenhet i att upptäcka och experimentera med olika typer av musik. Det gör det hela än mer spännande. Nu blir det Bowie och givetvis en massa fantastisk musik från en oerhört mångsidig artist som tyvärr lämnade oss för bara någon tid sedan. En hyllning till en fulländad mästare under ledning av en annan maestro, den hårfagre och karismatiske Ulf Wadenbrandt.

Då pratade vi mycket om hans liv som handelsresande i musik och det mycket framgångsrika koncept som mer eller mindre varit hans levebröd de senaste åren. Ett koncept som går ut på att förse orkestern med en mapp med ett musiktema som sedan övas i egen regi där också Ulf vid ett par tillfällen innan konserten kommer ut och repeterar med orkestern. Ulf har de två senaste åren varit i Karlskoga med ett 60-talstema samt en konsert byggd på bandet Queen. Ni minns säkert, ni som varit på plats. För tredje året i följd kommer nu Ulf tillbaka till Karlskoga för att dirigera stadens stolta symfoniorkester. Denna gång med ett David Bowie-tema.

Under dessa tre år har det uppstått en ömsesidig kärlek till varandra.

Hur kommer det sig?

– Det stämmer, säger Ulf, det är verkligen en ömsesidig kärlek som uppstått här i Karlskoga. Det beror givetvis på orkestern som låter jättefint. Alla är också så oerhört positiva när man kommer hit. Det gäller även publiken. Vi har fått ett otroligt gensvar här.

– Vi håller dessutom kontakt under hela året via bland annat Facebook och liknande, fyller Ulfs högra hand, Åsa Ottosson in. Det är inte bara när vi är här vi umgås och har kul tillsammans.

– Det finns en så fantastisk tradition här som är väldigt speciell, fortsätter Ulf. Att hålla en så hög klass i en full symfoniorkester på en så här liten ort är verkligen unikt. Det finns bara tre till fyra sådana här semiprofessionella orkestrar i hela landet av den här digniteten. Här finns ett verkligt stort engagemang, det ser man också på återväxten av nya elever som hela tiden slussas in i orkestern.

– Det beror givetvis på alla duktiga pedagoger på skolan som också sitter med i symfoniorkestern. Det är deras passion som lyfter orkestern till den nivå de befinner sig. Jag har också förstått att Kulturskolan i Karlskoga håller hög klass och stor bredd vilket ger eleverna möjlighet att utvecklas till duktiga musiker.

– Rent personligen har det hänt mycket kring min egen utveckling som dirigent och orkesterledare under de senaste åren när jag fått vara ute bland olika orkestrar. Karlskoga har definitivt bidragit till denna utveckling genom dessa upprepade konserter tillsammans.

– Det här ju ändå hjärtat i det jag gör. Jag uppskattar oerhört mycket att få komma tillbaka. Just nu har jag fått chansen till en massa andra uppdrag. Jag ska bland annat åka till Ryssland på en månad och senare till Tyskland. Det är kul, men det är ändå det här med att åka ut till orkestrar som denna i Karlskoga som är min grej. Jag är väldigt tacksam över att få komma tillbaka.

Hur började det då för maestro själv kan man undra?

– Oj, ja det började nog i femman, sexan när jag spelade trummor hemma i Vänersborg. Även jag är, åtminstone bitvis, sprungen ur den kommunala musikskolan även om min pappa också var trummis. Det blev en massa Beatles i olika garageband innan skolningen till klassisk slagverkare på Musikhögskolan.

– Jag har nog lirat i alla slags band, hårdrock, dansband, jazz, ja, det mesta, vilket givetvis har skapat ett brett intresse för nästan all typ av musik. Det var som klassisk slagverkare jag en gång hade lite tur och fick hoppa in för en sjuk dirigent och därmed även fick smak för det som numera är min huvudsysselsättning, berättar Ulf Wadenbrandt vidare.

– Jag gick på musikgymnasiet i Uddevalla som slagverkare och där fick jag rycka in för sjuk slagverksläraren och vikariera. Så redan på gymnasiet fick jag prova på att undervisa. Undervisar gör jag fortfarande och tycker det är både jättekul och jätteviktigt. Jag har en egen ungdomssymfoniorkester i Trollhättan och undervisar även slagverkare på det estetiska programmet. Jag gillar verkligen den här ivern och lusten hos ungdomarna vilket ger så mycket tillbaka. Jag har undervisning två och en halv dag i veckan utöver mina andra åtaganden som dirigent.

Mitt i samtalet dyker Peter Carell upp. Peter är konsertmästare och drivande kraft inom Karlskoga symfoniorkester till lika fiollärare på Kulturskolan. Vi kan då få vidimerat att Ulf Wadenbrandt är inbokad även 2017 för konsert i Karlskoga och redan här kan vi skvallra om att det sannolikt kommer att handla om Abba och deras musik.

Men först blir det alltså hela två konserter redan nu på lördag på temat David Bowie. En efterlängtad stund för väldigt många karlskogingar och givetvis hoppas både Ulf och orkestern på två fulla hus, vilket vore helt galet, men fullt möjligt. För det är inte bara det att Karlskoga symfoniorkester är livaktig och unik. Det finns också ett stort mod och en lika stor nyfikenhet i att upptäcka och experimentera med olika typer av musik. Det gör det hela än mer spännande. Nu blir det Bowie och givetvis en massa fantastisk musik från en oerhört mångsidig artist som tyvärr lämnade oss för bara någon tid sedan. En hyllning till en fulländad mästare under ledning av en annan maestro, den hårfagre och karismatiske Ulf Wadenbrandt.

  • Björn Reimers

Fakta

Namn: Stig Ulf Wadenbrandt

Kommer från: Vänersborg

Familj: Hustru, två barn och en kanin

Ålder: 48

Yrke: Musikant, dirigent och entreprenör

Lyssnar på: Den musik jag för närvarande är mitt uppe i (just nu inne i en David Bowie-bubbla) samt Beatles.

Ser på: Sällan på tv. Men om så blir det faktaprogram.

Äter: Husmanskost. Är väldigt noga med vad jag stoppar i mig.

Dricker: Vatten

När jag inte jobbar: Motionerar. Är mycket ute i skogen. Slappnar av med familjen.