2016-09-30 16:16

2016-09-30 16:16

Supskåp och broderier

KONST: Mor och dotter i konsthallen

Marita Olsson och Liv Midbøe från Arvika bjuder i morgon lördag in till vernissage i Karlskoga konsthall. Det är mor och dotter som kommer till konsthallen för att visa möbelsnickeri, skulpturer, teckningar och broderi.

Marita Olsson, 62 år, berättar att hon i ungdomen utbildade sig till socionom och under 15 år arbetade som kurator. Men i början av 1990-talet bytte hon inriktning och gick åren 1991 till 1994 på Taserudsskolans trätekniska linje.

– Det är en gymnasieskola så jag har inte gått någon finare utbildning, säger Marita Olsson.

– Jag var tjänstledig under studieåren och sen sade jag upp mig och startade eget snickeri, tillägger hon.

Marita Olsson köper okantade tretumsplank från en bondsåg, mest al och en del björk, och sen behandlar hon träet med linolja.

– Jag arbetar bara i nordiska träslag, förklarar hon

– Jag vill att mina saker ska vara till lyst men också till nytta. Och jag vill gärna ha färg och ibland lite humor, tillägger hon och påpekar att hon först och främst bryr sig om hur skåpen ser ut. Sen är det upp till dem som köper att stoppa in saker i skåpen om så önskas.

– De kan användas som supskåp eller nyckelskåp.

Men hon gör inte bara skåp utan det finns också annat snickeri att se i konsthallen.

Liv Midbøe fyllde 36 för några dagar sedan. Hon är född i Arvika men har bott nio år i Bergen, Norge, innan hon för fem år sedan flyttade tillbaka till Arvika. Bergen valdes för utbildningen, där gick hon Kunsthøgskolen från 2002 till 2007. Liv Midbøe inledde med keramik innan det blev bildkonst och åren på Kunsthøgskolen gav henne en Mastergrad i konst. Hösten 2004 var hon utbytesstudent och tillbringade terminen på Escola Massana d'Arte y Dissany i Barcelona.

– Antonio Gaudí är en stor inspiratör, säger hon om terminen i Barcelona.

– Jag har alltid jobbat med olika material.

Det är inte första gången mor och dotter ställer ut tillsammans.

– Men det är första gången vi visar våra verk i Karlskoga, konstaterar Marita Olsson och Liv Midbøe.

Marita Olsson, 62 år, berättar att hon i ungdomen utbildade sig till socionom och under 15 år arbetade som kurator. Men i början av 1990-talet bytte hon inriktning och gick åren 1991 till 1994 på Taserudsskolans trätekniska linje.

– Det är en gymnasieskola så jag har inte gått någon finare utbildning, säger Marita Olsson.

– Jag var tjänstledig under studieåren och sen sade jag upp mig och startade eget snickeri, tillägger hon.

Marita Olsson köper okantade tretumsplank från en bondsåg, mest al och en del björk, och sen behandlar hon träet med linolja.

– Jag arbetar bara i nordiska träslag, förklarar hon

– Jag vill att mina saker ska vara till lyst men också till nytta. Och jag vill gärna ha färg och ibland lite humor, tillägger hon och påpekar att hon först och främst bryr sig om hur skåpen ser ut. Sen är det upp till dem som köper att stoppa in saker i skåpen om så önskas.

– De kan användas som supskåp eller nyckelskåp.

Men hon gör inte bara skåp utan det finns också annat snickeri att se i konsthallen.

Liv Midbøe fyllde 36 för några dagar sedan. Hon är född i Arvika men har bott nio år i Bergen, Norge, innan hon för fem år sedan flyttade tillbaka till Arvika. Bergen valdes för utbildningen, där gick hon Kunsthøgskolen från 2002 till 2007. Liv Midbøe inledde med keramik innan det blev bildkonst och åren på Kunsthøgskolen gav henne en Mastergrad i konst. Hösten 2004 var hon utbytesstudent och tillbringade terminen på Escola Massana d'Arte y Dissany i Barcelona.

– Antonio Gaudí är en stor inspiratör, säger hon om terminen i Barcelona.

– Jag har alltid jobbat med olika material.

Det är inte första gången mor och dotter ställer ut tillsammans.

– Men det är första gången vi visar våra verk i Karlskoga, konstaterar Marita Olsson och Liv Midbøe.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.