2016-09-23 06:00

2016-09-23 06:00

Nu ställer bildmakare Löfstedt ut

KONST: Han tillbringade skolåren i Karlskoga

Han skulle skoja med en kamrat och skämtet togs emot på ett sätt som ledde till att han öppnade galleri hemma i garaget. Men han skulle aldrig kalla sig konstnär utan håller sig till den blygsammare benämningen bildmakare. Det handlar om Göran Löfstedt och hans enskilda firma som går under namnet Bildmakarens Garagegalleri.

Göran Löfstedt växte upp i Karlskoga men bor sedan 1973 i Göteborg. Nuvarande adress och galleri återfinns i Onsala. Den här helgen, från i dag fredag till och med söndag, ställer Göran Löfstedt ut ett 40-tal bilder hos Galleri Schützer i Kristinehamn. Det blir hans första större utställning utanför Göteborgstrakten.

– Jag är noga med att inte kalla mig konstnär, säger Göran Löfstedt och framhåller att han gör bilder på olika sätt. Inte sällan utgår han från en grundstomme, det kan vara ett foto eller någon bild han fastnat för, som han printar ut från datorn och färglägger.

– Jag har en A3-skrivare och kan göra bilder i A3 och A4-storlek, tillägger han och berättar att han arbetar med akryl, akvarell och pastellkrita och alla färger läggs på med penslar, kritor eller trasor.

– Det sker ingen färgläggning i datorn, poängterar Göran Löfstedt och låter förstå att han även kan arbeta på fri hand utan foto eller annan förebild.

– Jag sitter ibland på altanen och målar av naturen och då använder jag duk som underlag.

– Det handlar inte om att kalkera, betonar Göran Löfstedt.

– Det är ett skapande med hjälp av ny teknik och vissa verk, till exempel mina dubbelexponeringar i datorn, skulle inte gå att göra utan den nya tekniken, förtydligar han.

Göran Löfstedt fyller 64 i oktober. Han är född i Älvsåker församling, som ingår i Kungsbacka kommun, men familjen flyttade till Karlskoga vid årsskiftet 1958-1959.

– Farsan var krutgubbe, född i Gyttorp. Han fick utbildningen bekostad av disponenten där och hoppade en tid mellan krutfabrikerna i Sverige för att 1 januari 1959 börja på Nobelkrut i Karlskoga där han stannade till pensioneringen, säger Göran Löfstedt.

Skolåren i Karlskoga

– Jag gick hela min skoltid i Karlskoga, tillägger han och nämner Loviselundsskolan och realen på Bregårdsskolan samt gymnasieåren på Bergslagsskolan där han började på teknisk linje men gick övriga år på den naturvetenskapliga linjen. Sammanlagt gick han i tre olika klasser under gymnasietiden.

– Jag hoppade av realskolan och jobbade ett tag som verkstadsbud i Bofors. Och sen hoppade jag av igen. Ja, man kan sammanfattningsvis säga att skolgången inte var någon rak linje, konstaterar han med ett skratt.

Göran Löfstedt berättar att han under gymnasieåren hade en teckningslärare som hette Nylén och visade sig vara synnerligen förstående mot unge Löfstedt.

– Jag tyckte om Nylén. Han sa att jag skulle få streck i teckning eftersom jag aldrig visade mig på teckningslektionerna. Jag tyckte det var värdelöst att gå dit, det var mycket bättre att fika på Katrin. Men jag tecknade hemma och tog med mig en bunt teckningar till Nylén och fick en trea i stället för streck.

– Han var hygglig, Nylén.

Flyttar till Göteborg

Göran Löfstedt är färdig på Bergslagsskolan och flyttar 1973 till Göteborg där han jobbar ett halvår vid bandet på Volvo. Han börjar läsa geovetenskap men upptäcker att det bara är blivande lärare som går där och eftersom han inte vill bli lärare byter han till ekonomi.

– Jag läste transportekonomi och transportjuridik, en egen kombination.

– Det första jobbet med transportinriktning var på Schenker där jag började 1979 och sen stannar i fem år.

Men under de här åren läste han också ett antal kurser vid Göteborgs universitet utan att få någon examen.

– Jag har fler poäng än en fil.kand men ingen examen, konstaterar han.

Göran Löfstedt slutar 1984 på Schenker och börjar på Crawford Door där han har olika befattningar, bland annat hade han hand om logistiken, och blir kvar till 2001.

– Jag fick sparken, eller blev övertalig som det heter, och från 2001 var jag arbetslös i tolv år innan jag som 61-åring började ta ut pension.

Måsens vänner

Det går något år och sedan inträffar den händelse som gjorde honom till bildmakare och där är Anders Frisk, även han gammal karlskogabo med rötterna i Gelleråsen, involverad utan att veta om det.

– Anders Frisk har en sida på Facebook som han kallar Måsens vänner och jag skickade dit några bilder för ungefär ett år sedan. Jag påstod att jag hittat bilderna på vinden och undrade om någon av Måsens vänner visste vilka Karlskogakonstnärer som gjort målningarna.

– Det kom in en rad förslag och då började jag fundera på om jag inte skulle göra något av det här, säger han och skrattar än en gång.

Första kunden

Tusse Spiik, naturligtvis ännu en karlskoging i förskingringen, köper i mars en bild av Göran Löfstedt och blir den förste registrerade kunden.

– Innan dess gjorde jag bara bilder för lagret och jag hade nog en 300-400 tavlor när jag började göra i ordning garaget.

Den enskilda firman är inregistrerad 1 maj och tre veckor senare har han sin första utställning hemma i Bildmakarens Garagegalleri. Där har han också skaffat utrustning för att kunna rama in andras bilder.

– Bildmakarens Garagegalleri har varit öppet sedan 1 maj och den här helgen har jag alltså min första utställning utanför Göteborgstrakten, säger Göran Löfstedt.

Göran Löfstedt växte upp i Karlskoga men bor sedan 1973 i Göteborg. Nuvarande adress och galleri återfinns i Onsala. Den här helgen, från i dag fredag till och med söndag, ställer Göran Löfstedt ut ett 40-tal bilder hos Galleri Schützer i Kristinehamn. Det blir hans första större utställning utanför Göteborgstrakten.

– Jag är noga med att inte kalla mig konstnär, säger Göran Löfstedt och framhåller att han gör bilder på olika sätt. Inte sällan utgår han från en grundstomme, det kan vara ett foto eller någon bild han fastnat för, som han printar ut från datorn och färglägger.

– Jag har en A3-skrivare och kan göra bilder i A3 och A4-storlek, tillägger han och berättar att han arbetar med akryl, akvarell och pastellkrita och alla färger läggs på med penslar, kritor eller trasor.

– Det sker ingen färgläggning i datorn, poängterar Göran Löfstedt och låter förstå att han även kan arbeta på fri hand utan foto eller annan förebild.

– Jag sitter ibland på altanen och målar av naturen och då använder jag duk som underlag.

– Det handlar inte om att kalkera, betonar Göran Löfstedt.

– Det är ett skapande med hjälp av ny teknik och vissa verk, till exempel mina dubbelexponeringar i datorn, skulle inte gå att göra utan den nya tekniken, förtydligar han.

Göran Löfstedt fyller 64 i oktober. Han är född i Älvsåker församling, som ingår i Kungsbacka kommun, men familjen flyttade till Karlskoga vid årsskiftet 1958-1959.

– Farsan var krutgubbe, född i Gyttorp. Han fick utbildningen bekostad av disponenten där och hoppade en tid mellan krutfabrikerna i Sverige för att 1 januari 1959 börja på Nobelkrut i Karlskoga där han stannade till pensioneringen, säger Göran Löfstedt.

Skolåren i Karlskoga

– Jag gick hela min skoltid i Karlskoga, tillägger han och nämner Loviselundsskolan och realen på Bregårdsskolan samt gymnasieåren på Bergslagsskolan där han började på teknisk linje men gick övriga år på den naturvetenskapliga linjen. Sammanlagt gick han i tre olika klasser under gymnasietiden.

– Jag hoppade av realskolan och jobbade ett tag som verkstadsbud i Bofors. Och sen hoppade jag av igen. Ja, man kan sammanfattningsvis säga att skolgången inte var någon rak linje, konstaterar han med ett skratt.

Göran Löfstedt berättar att han under gymnasieåren hade en teckningslärare som hette Nylén och visade sig vara synnerligen förstående mot unge Löfstedt.

– Jag tyckte om Nylén. Han sa att jag skulle få streck i teckning eftersom jag aldrig visade mig på teckningslektionerna. Jag tyckte det var värdelöst att gå dit, det var mycket bättre att fika på Katrin. Men jag tecknade hemma och tog med mig en bunt teckningar till Nylén och fick en trea i stället för streck.

– Han var hygglig, Nylén.

Flyttar till Göteborg

Göran Löfstedt är färdig på Bergslagsskolan och flyttar 1973 till Göteborg där han jobbar ett halvår vid bandet på Volvo. Han börjar läsa geovetenskap men upptäcker att det bara är blivande lärare som går där och eftersom han inte vill bli lärare byter han till ekonomi.

– Jag läste transportekonomi och transportjuridik, en egen kombination.

– Det första jobbet med transportinriktning var på Schenker där jag började 1979 och sen stannar i fem år.

Men under de här åren läste han också ett antal kurser vid Göteborgs universitet utan att få någon examen.

– Jag har fler poäng än en fil.kand men ingen examen, konstaterar han.

Göran Löfstedt slutar 1984 på Schenker och börjar på Crawford Door där han har olika befattningar, bland annat hade han hand om logistiken, och blir kvar till 2001.

– Jag fick sparken, eller blev övertalig som det heter, och från 2001 var jag arbetslös i tolv år innan jag som 61-åring började ta ut pension.

Måsens vänner

Det går något år och sedan inträffar den händelse som gjorde honom till bildmakare och där är Anders Frisk, även han gammal karlskogabo med rötterna i Gelleråsen, involverad utan att veta om det.

– Anders Frisk har en sida på Facebook som han kallar Måsens vänner och jag skickade dit några bilder för ungefär ett år sedan. Jag påstod att jag hittat bilderna på vinden och undrade om någon av Måsens vänner visste vilka Karlskogakonstnärer som gjort målningarna.

– Det kom in en rad förslag och då började jag fundera på om jag inte skulle göra något av det här, säger han och skrattar än en gång.

Första kunden

Tusse Spiik, naturligtvis ännu en karlskoging i förskingringen, köper i mars en bild av Göran Löfstedt och blir den förste registrerade kunden.

– Innan dess gjorde jag bara bilder för lagret och jag hade nog en 300-400 tavlor när jag började göra i ordning garaget.

Den enskilda firman är inregistrerad 1 maj och tre veckor senare har han sin första utställning hemma i Bildmakarens Garagegalleri. Där har han också skaffat utrustning för att kunna rama in andras bilder.

– Bildmakarens Garagegalleri har varit öppet sedan 1 maj och den här helgen har jag alltså min första utställning utanför Göteborgstrakten, säger Göran Löfstedt.