2016-09-17 20:04

2016-09-17 20:04

Obetalbar kavalkad av singlar blev utskrattade

TEATER: Jannike Persson, 51, har dejtat Larsa Brö

"Välkomna hit alla singlar. Jag känner vibbar av hunger, ångest och ensamhet" säger kvinnan som är vd för den dejtingturné som just kommit till din stad. I det här fallet Kungsteatern i Karlskoga.

När det stora kontaktannonskalaset är till ända halvannan timme senare har publiken mött 15 singlar, ja 16 om man räknar in Jannike Persson, 51 år från Karlskoga, som till publikens stora förtjusning dejtat Larsa Brö och den där divan som flyttade till Stockholm, Figge Norling hette han visst. Jannike Persson borde veta för under peruk och klänning döljer sig just Figge Norling som regisserat Osvajpade diamanter och även bistår med ett och annat rop från teknikerbåset.

De 15 singlar som vd:n valt ut kan fås med hem redan samma kväll. Och alla är osvajpade lovar hon och beskriver sedan med hjälp av Mats i publiken vad osvajpad står för. Det går ut på att dra en bild på mobilskärmen, snygg och intressant åt ett håll, ful och ointressant åt det andra.

Men innan dess har alla fått en goodiebag innehållande ett protokoll där singlarna ska poängsättas och en kondom, som om den är oanvänd ska lämnas tillbaka efter föreställningen. Under tiden som publiken tar plats i bänkarna pysslar en kvinna vid namn Birgitta, hon är vd:s assistent, med de röda madrasserna och skriker oupphörligt och nervöst sitter ni bra.

Inledningen ligger tillräckligt nära den så kallade verkligheten för att vara sannolik. Nåja, nästan i alla fall. Och förnedringsfaktorn är inte särskilt mycket större än i vissa realitysåpor, trots att Lisa Lexfors och Elina Du Rietz, som skrivit manus och själva presenterar de kontaktsökande singlarna, skruvat till karaktärerna.

Pärlband av öden

Publiken får möta ett pärlband av öden, som Maggie, 33 år som bor på Söder och jobbar inom media och fortfarande är på kuvert och frimärksstadiet utan en susning om internet, Ana från Russia eller Estonia och så rabblas namnen på alla tänkbara länder upp innan det blir samma med bollsporter, talpedagogen Kristina från Gävle som låter som om något fastnat i halsen och inte kommer loss. Men också skådespelaren och modellen Anna Persson som söker till Dramaten men gör reklam för Eslövs korv och kan mötas på sajten knulla.nu. Hon har varit utomlands, på Gotland, och gjort reklam för en smörjfirma och är en jäkel på att dubbla film. Just dubbla, inte dubba. Långt, blont, lockigt hår förstärker bilden av korkad blondin. Eller ta Agneta från Kvarnsveden som är med i Tjejligan som busar till det och till och med dricker vin på onsdagar eller är så crazy att de tar en kryss med Cinderella. Hon berättar hur Peter Jöbacks blick fastnar på henne när hon besöker Bingolotto och ja, det ska upplevas på plats.

Men, invänder Vän av ordning som tagit del av tankegångar som inte sällan emanerat från Södertörns högskola, får man göra så här mot Agneta eller Anna. Urbaniserat klassförakt byggt på fördomar om lågutbildade lantisar från arbetarklassen eller blondiner. Byt ut, säger Södertörnarna, lantis mot muslim eller annan ringaktad grupp så får ni se hur kul det är. Ja, säger jag, det får man. Jag tycker att man ska bejaka ett så ohejdat och friskt vansinne som Lisa Lexfors och Elina Du Rietz bjuder på. Det är rasande skickligt utfört och ofta obetalbart. Och sen upptäcker man den där lilla skvätten bittermandel som finns i botten på all humor värd namnet.

När det stora kontaktannonskalaset är till ända halvannan timme senare har publiken mött 15 singlar, ja 16 om man räknar in Jannike Persson, 51 år från Karlskoga, som till publikens stora förtjusning dejtat Larsa Brö och den där divan som flyttade till Stockholm, Figge Norling hette han visst. Jannike Persson borde veta för under peruk och klänning döljer sig just Figge Norling som regisserat Osvajpade diamanter och även bistår med ett och annat rop från teknikerbåset.

De 15 singlar som vd:n valt ut kan fås med hem redan samma kväll. Och alla är osvajpade lovar hon och beskriver sedan med hjälp av Mats i publiken vad osvajpad står för. Det går ut på att dra en bild på mobilskärmen, snygg och intressant åt ett håll, ful och ointressant åt det andra.

Men innan dess har alla fått en goodiebag innehållande ett protokoll där singlarna ska poängsättas och en kondom, som om den är oanvänd ska lämnas tillbaka efter föreställningen. Under tiden som publiken tar plats i bänkarna pysslar en kvinna vid namn Birgitta, hon är vd:s assistent, med de röda madrasserna och skriker oupphörligt och nervöst sitter ni bra.

Inledningen ligger tillräckligt nära den så kallade verkligheten för att vara sannolik. Nåja, nästan i alla fall. Och förnedringsfaktorn är inte särskilt mycket större än i vissa realitysåpor, trots att Lisa Lexfors och Elina Du Rietz, som skrivit manus och själva presenterar de kontaktsökande singlarna, skruvat till karaktärerna.

Pärlband av öden

Publiken får möta ett pärlband av öden, som Maggie, 33 år som bor på Söder och jobbar inom media och fortfarande är på kuvert och frimärksstadiet utan en susning om internet, Ana från Russia eller Estonia och så rabblas namnen på alla tänkbara länder upp innan det blir samma med bollsporter, talpedagogen Kristina från Gävle som låter som om något fastnat i halsen och inte kommer loss. Men också skådespelaren och modellen Anna Persson som söker till Dramaten men gör reklam för Eslövs korv och kan mötas på sajten knulla.nu. Hon har varit utomlands, på Gotland, och gjort reklam för en smörjfirma och är en jäkel på att dubbla film. Just dubbla, inte dubba. Långt, blont, lockigt hår förstärker bilden av korkad blondin. Eller ta Agneta från Kvarnsveden som är med i Tjejligan som busar till det och till och med dricker vin på onsdagar eller är så crazy att de tar en kryss med Cinderella. Hon berättar hur Peter Jöbacks blick fastnar på henne när hon besöker Bingolotto och ja, det ska upplevas på plats.

Men, invänder Vän av ordning som tagit del av tankegångar som inte sällan emanerat från Södertörns högskola, får man göra så här mot Agneta eller Anna. Urbaniserat klassförakt byggt på fördomar om lågutbildade lantisar från arbetarklassen eller blondiner. Byt ut, säger Södertörnarna, lantis mot muslim eller annan ringaktad grupp så får ni se hur kul det är. Ja, säger jag, det får man. Jag tycker att man ska bejaka ett så ohejdat och friskt vansinne som Lisa Lexfors och Elina Du Rietz bjuder på. Det är rasande skickligt utfört och ofta obetalbart. Och sen upptäcker man den där lilla skvätten bittermandel som finns i botten på all humor värd namnet.