2016-09-15 07:37

2016-09-15 07:37

"Jag ska göra en egen kontaktannons"

TEATER: Figge Norling har regisserat femton osvajpade singlar på dejtingturné

Det finns alltid pengar att tjäna på kärlek konstaterar Lisa Lexfors och Elina Du Rietz, tjejerna bakom kvällens föreställning Osvajpade diamanter, och föreslår levande kontaktannonser som ett sätt.

Det är också dessa kontaktannonser som spelas upp för publiken i Kungsteatern. Osvajpade diamanter har ett betydande Karlskogainslag eftersom Figge Norling står för regin och Lars Jansson för scenografin. Båda har sina teaterrötter i Lyset och ingick i den ensemble som 2011 satte upp En midsommarnattsdröm i gropen bakom Rävåsskolan för att fira Lysets 25-årsjubileum.

– Osvajpade diamanter är en humorshow snubblande nära stand up, säger Figge Norling och berättar att föreställningen hade premiär i våras på Teater Brunnsgatan 4 där Martina Montelius är chef och Figge Norling ingår i styrelsen.

– Vi på Teater Brunnsgatan 4 finns också med som producenter och jag blev superlycklig när Karlskoga köpte föreställningen, avslöjar Figge Norling.

– De här tjejerna är väldigt skickliga på att göra olika karaktärer och här handlar det om levande kontaktannonser för personer som ingen lajkar eller svajpar, tillägger han och berättar att Lisa Lexfors och Elina Du Rietz gör sju, åtta karaktärer vardera.

Singlar på dejtingturné

Lisa Lexfors och Elina Du Rietz ser Osvajpade diamanter som en humorföreställning om femton singlar som lockats med på en dejtingturné av en dryg, snål och kåt lurendrejare. Men, tillägger Lexfors och Du Rietz, även om de är oslipade diamanter och kanske inte har alla chips i påsen så tror de att det kan finnas en glimrande diamant under karaktärernas blessyrer.

– Tjejerna har gjort olika saker tillsammans ett par tre år och det var längre tillbaka än så när de kontaktade mig första gången. Då skulle de göra någon slags pilotavsnitt till tv och sen vet jag inte vad som hände. Men när de skulle upp på scenen med den här föreställningen hörde de av sig igen, säger Figge Norling.

Bara Brudar

Osvajpade diamanter är Lisa Lexfors och Elina Du Rietz första gemensamma scenföreställningen. Men innan dess har de spelat tillsammans i Bara Brudar på Hamburger Börs i Stockholm och de har hörts i radioprogrammet Fikat i P3 och kunnat beskådas i Partaj i Kanal 5. Men de har också medverkat i Solsidan. Och så har de Youtubekanalen Gubbar där en hel del av karaktärerna visas upp.

Figge Norling beskriver Elina Du Rietz som i första hand stå upp-are medan Lisa Lexfors är mer av en komisk skådespelare.

– De skriver allt själva, det är deras idéer och de sitter på makten över materialet. Jag som regissör är mera ett öga utifrån som hjälper till med dramaturgin. Jag orkestrerar, stryker och lägger till, säger Figge Norling och avslöjar att han under kvällens föreställning kommer att lämna teknikbåset i Kungsteatern för att själv ta plats på scenen.

Egen kontaktannons

– Jag ska göra en egen kontaktannons och står och väljer mellan ett par. En är en karaktär jag gjort tidigare, den andra är en mer Karlskogaanpassad karaktär, säger han och sticker inte under stol med att det ska bli roligt att åter stå på Kungsteaterns scen.

Figge Norling är också förtjust över att Lars Jansson ingår i produktionsteamet för Osvajpade diamanter. Första gången Figge jobbade med Lars som scenograf var just i En midsommarnattsdröm i gropen bakom Rävåsskolan.

– Jag skulle vilja säga att Lars lösningar på den här föreställningen är avgörande. Hans scenografi tillför ytterligare en dimension och passar som hand i handske, säger Figge Norling.

– Lars Jansson kom in som en stormvind och med den trånga budget vi hade var han absolut rätt man för med Lars får man en scenograf som bygger allt själv, tillägger han.

Ljudbok och SVT

Figge Norling har som vanligt de senaste 20 åren, med ett fåtal undantag, tillbringat sommaren i Hälsingland för att spela teater - eller regissera eller både och - i Mellanfjärden. Sommarens föreställning på Mellanfjärden Teater hette The Painkiller och Figge Norling gjorde rollen som dr Wolf.

– Sista föreställningen var för ett par veckor sedan.

– Annars håller jag på att läsa in en ljudbok, jag får inte avslöja vilken, och sen väntar jag på vad som ska hända med Los projekt.

Lo är Lo Kauppi, gift med Figge Norling, och hon skriver ett tv-manus på Vita kränkta män, en föreställning som gick på Teater Brunnsgatan 4 för något eller några år sedan.

– Det var en föreställning med Lo i den enda rollen som jag regisserade och gjorde scenografin till. Vita kränkta män spelades ett par år och nu har Lo fått pengar från SVT för att göra ett manus och när eller om det bli inspelning kommer jag att vara inblandad, säger Figge Norling.

Det är också dessa kontaktannonser som spelas upp för publiken i Kungsteatern. Osvajpade diamanter har ett betydande Karlskogainslag eftersom Figge Norling står för regin och Lars Jansson för scenografin. Båda har sina teaterrötter i Lyset och ingick i den ensemble som 2011 satte upp En midsommarnattsdröm i gropen bakom Rävåsskolan för att fira Lysets 25-årsjubileum.

– Osvajpade diamanter är en humorshow snubblande nära stand up, säger Figge Norling och berättar att föreställningen hade premiär i våras på Teater Brunnsgatan 4 där Martina Montelius är chef och Figge Norling ingår i styrelsen.

– Vi på Teater Brunnsgatan 4 finns också med som producenter och jag blev superlycklig när Karlskoga köpte föreställningen, avslöjar Figge Norling.

– De här tjejerna är väldigt skickliga på att göra olika karaktärer och här handlar det om levande kontaktannonser för personer som ingen lajkar eller svajpar, tillägger han och berättar att Lisa Lexfors och Elina Du Rietz gör sju, åtta karaktärer vardera.

Singlar på dejtingturné

Lisa Lexfors och Elina Du Rietz ser Osvajpade diamanter som en humorföreställning om femton singlar som lockats med på en dejtingturné av en dryg, snål och kåt lurendrejare. Men, tillägger Lexfors och Du Rietz, även om de är oslipade diamanter och kanske inte har alla chips i påsen så tror de att det kan finnas en glimrande diamant under karaktärernas blessyrer.

– Tjejerna har gjort olika saker tillsammans ett par tre år och det var längre tillbaka än så när de kontaktade mig första gången. Då skulle de göra någon slags pilotavsnitt till tv och sen vet jag inte vad som hände. Men när de skulle upp på scenen med den här föreställningen hörde de av sig igen, säger Figge Norling.

Bara Brudar

Osvajpade diamanter är Lisa Lexfors och Elina Du Rietz första gemensamma scenföreställningen. Men innan dess har de spelat tillsammans i Bara Brudar på Hamburger Börs i Stockholm och de har hörts i radioprogrammet Fikat i P3 och kunnat beskådas i Partaj i Kanal 5. Men de har också medverkat i Solsidan. Och så har de Youtubekanalen Gubbar där en hel del av karaktärerna visas upp.

Figge Norling beskriver Elina Du Rietz som i första hand stå upp-are medan Lisa Lexfors är mer av en komisk skådespelare.

– De skriver allt själva, det är deras idéer och de sitter på makten över materialet. Jag som regissör är mera ett öga utifrån som hjälper till med dramaturgin. Jag orkestrerar, stryker och lägger till, säger Figge Norling och avslöjar att han under kvällens föreställning kommer att lämna teknikbåset i Kungsteatern för att själv ta plats på scenen.

Egen kontaktannons

– Jag ska göra en egen kontaktannons och står och väljer mellan ett par. En är en karaktär jag gjort tidigare, den andra är en mer Karlskogaanpassad karaktär, säger han och sticker inte under stol med att det ska bli roligt att åter stå på Kungsteaterns scen.

Figge Norling är också förtjust över att Lars Jansson ingår i produktionsteamet för Osvajpade diamanter. Första gången Figge jobbade med Lars som scenograf var just i En midsommarnattsdröm i gropen bakom Rävåsskolan.

– Jag skulle vilja säga att Lars lösningar på den här föreställningen är avgörande. Hans scenografi tillför ytterligare en dimension och passar som hand i handske, säger Figge Norling.

– Lars Jansson kom in som en stormvind och med den trånga budget vi hade var han absolut rätt man för med Lars får man en scenograf som bygger allt själv, tillägger han.

Ljudbok och SVT

Figge Norling har som vanligt de senaste 20 åren, med ett fåtal undantag, tillbringat sommaren i Hälsingland för att spela teater - eller regissera eller både och - i Mellanfjärden. Sommarens föreställning på Mellanfjärden Teater hette The Painkiller och Figge Norling gjorde rollen som dr Wolf.

– Sista föreställningen var för ett par veckor sedan.

– Annars håller jag på att läsa in en ljudbok, jag får inte avslöja vilken, och sen väntar jag på vad som ska hända med Los projekt.

Lo är Lo Kauppi, gift med Figge Norling, och hon skriver ett tv-manus på Vita kränkta män, en föreställning som gick på Teater Brunnsgatan 4 för något eller några år sedan.

– Det var en föreställning med Lo i den enda rollen som jag regisserade och gjorde scenografin till. Vita kränkta män spelades ett par år och nu har Lo fått pengar från SVT för att göra ett manus och när eller om det bli inspelning kommer jag att vara inblandad, säger Figge Norling.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.