2016-08-12 06:00

2016-08-12 06:00

Starkt hjärta bultar för musik i Örebro

MUSIK: Festival i Örebro med över 200 akter

Stadsfestivalen Live at Heart i Örebro har spikat sitt artistschema inför årets festival.

Live at Heart startade år 2010 som en tvådagars festival med 153 akter där konceptet gick ut på att band och artister av olika genrer spelade runt i hela Örebro; på barer, klubbar, hotell, teaterscener, kulturhus och till och med på bakgårdar. Förutom artister bjuds även representanter från musikindustrin in vilket gör Live at Heart till en stor showcase-festival där nya och oetablerade artister får chansen att knyta kontakter.

Internationell prägel

Nu är festivalen inne på sitt sjätte år och håller på under fyra dagar från 31 augusti till 3 september.

– Det är en större internationell prägel i år, vi har fått in många band och artister från Nordamerika, Kanada och flera länder i Europa, berättar Live at Hearts konstnärliga ledare Anders Damberg. Alla artister får själva söka och passera genom det kvalitetsmässiga nålsögat. Man ska vara flyg- och exportfärdig som artist för att få uppträda här.

Två akter med Karlskogabakgrund var också bokade till festivalen, men valde under veckan att ställa in sina uppträdanden. Tidigare år har Karlskoga-band som Misconduct, Roshambo och Johnny Engstrom Band gjort väsen av sig på festivalen.

Bara för en kväll

Ett uppträdande som andas exklusivitet är det med Crossroad Jam, det legendariska Örebro-bandet som återuppstår för en konsert på Live at Heart. Bandet bildades år 1989 och hann med att släppa två album och uppträda på Karlshamns rockfestival, som senare blev Sweden Rock Festival, innan bandet splittrades år 1995.

Bowie-hyllning

Förutom musik blir det även utomhusbio på Stortorget som varit en del av festivalprogrammet sedan 2014 då Live at Heart expanderade till en filmfestival. Premiärfilm varje år är musikalfilmen ”The rocky horror picture show”, övriga två filmer är David Bowie-frontade ”Labyrinth” som visas till minne av sångaren som avled tidigare i år och Håkan Hellström-inspirerade ”Känn ingen sorg”.

Det arrangeras dessutom seminarier som riktar sig till artister och låtskrivare, där de får kunskap och verktyg för att ta sig framåt i karriären.

Live at Heart startade år 2010 som en tvådagars festival med 153 akter där konceptet gick ut på att band och artister av olika genrer spelade runt i hela Örebro; på barer, klubbar, hotell, teaterscener, kulturhus och till och med på bakgårdar. Förutom artister bjuds även representanter från musikindustrin in vilket gör Live at Heart till en stor showcase-festival där nya och oetablerade artister får chansen att knyta kontakter.

Internationell prägel

Nu är festivalen inne på sitt sjätte år och håller på under fyra dagar från 31 augusti till 3 september.

– Det är en större internationell prägel i år, vi har fått in många band och artister från Nordamerika, Kanada och flera länder i Europa, berättar Live at Hearts konstnärliga ledare Anders Damberg. Alla artister får själva söka och passera genom det kvalitetsmässiga nålsögat. Man ska vara flyg- och exportfärdig som artist för att få uppträda här.

Två akter med Karlskogabakgrund var också bokade till festivalen, men valde under veckan att ställa in sina uppträdanden. Tidigare år har Karlskoga-band som Misconduct, Roshambo och Johnny Engstrom Band gjort väsen av sig på festivalen.

Bara för en kväll

Ett uppträdande som andas exklusivitet är det med Crossroad Jam, det legendariska Örebro-bandet som återuppstår för en konsert på Live at Heart. Bandet bildades år 1989 och hann med att släppa två album och uppträda på Karlshamns rockfestival, som senare blev Sweden Rock Festival, innan bandet splittrades år 1995.

Bowie-hyllning

Förutom musik blir det även utomhusbio på Stortorget som varit en del av festivalprogrammet sedan 2014 då Live at Heart expanderade till en filmfestival. Premiärfilm varje år är musikalfilmen ”The rocky horror picture show”, övriga två filmer är David Bowie-frontade ”Labyrinth” som visas till minne av sångaren som avled tidigare i år och Håkan Hellström-inspirerade ”Känn ingen sorg”.

Det arrangeras dessutom seminarier som riktar sig till artister och låtskrivare, där de får kunskap och verktyg för att ta sig framåt i karriären.

  • Sebastian Norling Rauhala