2016-07-05 10:55

2016-07-05 10:55

Vill lyfta fram teatermannen Mankell

TEATER: Stadra Teater har premiär på Apelsinträdet 8 juli

Stadra Teater har fredag 8 juli premiär på Apelsinträdet, en pjäs av Henning Mankell som till den konstnärlige ledaren Magnus Wetterholms förvåning inte spelas särskilt ofta.

– Jag vet att Riksteatern turnerade med Apelsinträdet i mitten av 1980-talet men därefter har det varit tunnsått med uppsättningar, säger Magnus Wetterholm och beskriver Apelsinträdet som en emotionellt laddad pjäs om socialdemokratin, folkhemmet, 1900-talet och vad det blev av våra drömmar.

Axel och Karin Karlsson och Axels vän Oscar Sundin står i centrum. Oscar är rörmokare och utsätts inledningsvis för en obehaglig överraskning i ett hus på Östermalm. Axel och Karin är gifta och har två döttrar.

Oscar förlorar jobbet och ska resa till Spanien för att bekämpa general Franco i det spanska inbördeskriget och Axel hade tänkt följa med. Men det blir inte så, Axel tar över en cykelverkstad och kan inte åka.

Magnus Wetterholm gör rollen som Oscar medan Rune Jakobsson tar hand om Axel och Anna Söderling gör Karin.

– Anna Söderling som i teatersammanhang är känd som Pluck, förtydligar Magnus Wetterholm.

Apelsinträdet beskrivs som en folkhemskrönika som gör nedslag ett antal år - 1936, 1944, 1957, 1963, 1968 och 1984 - och då vävs historiska händelser in. 1944 pågår andra världskriget, 1957 sköt Sovjetunionen upp sin första Sputnik och 1963 mördades USA:s president John F. Kennedy för att ta några exempel.

– Jag tror att många som levt ett tag kommer att känna igen sig, säger Magnus Wetterholm och berömmer Henning Mankell som pjäsförfattare.

Teatermannen

– Henning Mankell var en teaterman som visste vad som gäller. Han skrev över 20 pjäser och Apelsinträdet är en av dem. Nu vill vi lyfta fram teatermannen Mankell så att det inte enbart handlar om krimförfattaren Mankell, tillägger han.

I produktionsteamet återfinns bland andra Johan Bernander, regi, Märta Fallenius, scenografi, och Anders Ortman, musik, som alla är kända namn för Stadrapubliken.

– Vi bjuder på vad man kan kalla poetisk realism vilket innebär att två skeenden kan ske samtidigt på scenen, fortsätter Magnus Wetterholm och berättar att Apelsinträdet spelas 20 gånger med sista föreställningen 14 augusti.

Glädjens Akademi

En vecka efter premiären på Apelsinträdet, närmare bestämt 15 juli, är det urpremiär på Glädjens Akademi som fått undertiteln Ett upptåg med schlager på lager. Glädjens Akademi spelas fem gånger i juli och två i augusti. Stefan Jansson har skrivit manus och förutom ensemblen från Apelsinträdet och Stadrabarnen medverkar även sångerskorna Carina Andersson och Anna-Lena Schöllin samt pianisten Martin Edin.

– Jag vet att Riksteatern turnerade med Apelsinträdet i mitten av 1980-talet men därefter har det varit tunnsått med uppsättningar, säger Magnus Wetterholm och beskriver Apelsinträdet som en emotionellt laddad pjäs om socialdemokratin, folkhemmet, 1900-talet och vad det blev av våra drömmar.

Axel och Karin Karlsson och Axels vän Oscar Sundin står i centrum. Oscar är rörmokare och utsätts inledningsvis för en obehaglig överraskning i ett hus på Östermalm. Axel och Karin är gifta och har två döttrar.

Oscar förlorar jobbet och ska resa till Spanien för att bekämpa general Franco i det spanska inbördeskriget och Axel hade tänkt följa med. Men det blir inte så, Axel tar över en cykelverkstad och kan inte åka.

Magnus Wetterholm gör rollen som Oscar medan Rune Jakobsson tar hand om Axel och Anna Söderling gör Karin.

– Anna Söderling som i teatersammanhang är känd som Pluck, förtydligar Magnus Wetterholm.

Apelsinträdet beskrivs som en folkhemskrönika som gör nedslag ett antal år - 1936, 1944, 1957, 1963, 1968 och 1984 - och då vävs historiska händelser in. 1944 pågår andra världskriget, 1957 sköt Sovjetunionen upp sin första Sputnik och 1963 mördades USA:s president John F. Kennedy för att ta några exempel.

– Jag tror att många som levt ett tag kommer att känna igen sig, säger Magnus Wetterholm och berömmer Henning Mankell som pjäsförfattare.

Teatermannen

– Henning Mankell var en teaterman som visste vad som gäller. Han skrev över 20 pjäser och Apelsinträdet är en av dem. Nu vill vi lyfta fram teatermannen Mankell så att det inte enbart handlar om krimförfattaren Mankell, tillägger han.

I produktionsteamet återfinns bland andra Johan Bernander, regi, Märta Fallenius, scenografi, och Anders Ortman, musik, som alla är kända namn för Stadrapubliken.

– Vi bjuder på vad man kan kalla poetisk realism vilket innebär att två skeenden kan ske samtidigt på scenen, fortsätter Magnus Wetterholm och berättar att Apelsinträdet spelas 20 gånger med sista föreställningen 14 augusti.

Glädjens Akademi

En vecka efter premiären på Apelsinträdet, närmare bestämt 15 juli, är det urpremiär på Glädjens Akademi som fått undertiteln Ett upptåg med schlager på lager. Glädjens Akademi spelas fem gånger i juli och två i augusti. Stefan Jansson har skrivit manus och förutom ensemblen från Apelsinträdet och Stadrabarnen medverkar även sångerskorna Carina Andersson och Anna-Lena Schöllin samt pianisten Martin Edin.