2016-06-02 09:37

2016-06-02 09:37

Klassiker och nyskrivet

TEATER: Länsteaterns program för hösten 2016 och våren 2017 är klart

Ett par riktiga klassiker inleder Länsteaterns nya spelår och sen blir det nyskrivet och flera intressanta pjäser som vänder sig till barn och ungdomar. Ett genomgående tema är, säger Michael Cocke, konstnärlig ledare, människans förmåga till förändring.

Men också nödvändigheten av att hitta nya lösningar i en föränderlig värld.

– Människor på flykt, globala orättvisor, mänskliga rättigheter för alla och klimathot är några av de stora frågor som vi brottas med varje dag. Men människan har en fantastisk förmåga att hitta lösningar och skapa förändring, säger Michael Cocke i ett pressmeddelande.

– Med fantasi och plötsliga tankesprång har mänskligheten om och om igen vänt utvecklingen i en ny riktning och nu när vi har våra barns framtid i våra händer måste vi påminna oss om att vi kan förändra allt, tillägger Michael Cocke.

Ubu av Alfred Jarry har premiär 24 september och inleder hösten. Ubu, som spelas på Örebro Teater, räknas som en av modernismens tidigaste klassiker och beskrivs som en groteskt rolig skildring av makthungerns allra mest basala drivkrafter. Erik Holmström har engagerats som regissör.

Nästa klassiker är Stormen av William Shakespeare. Premiär 3 december på Örebro Teater och där tar den konstnärlige ledaren Michael Cocke hand om regin. Han utlovar en generös föreställning med rollbyten och mycket musik.

Den tredje premiären på Örebro Teater infaller 11 mars nästa år. Det är en nyskriven pjäs av Anders Duus som heter Det som är vårt och ska handla om världens minst förtjänta lotterivinst, ett hårdrocksband med bara två medlemmar, kampen mot landets fulaste rondell och det hopp som kan bo i en bikupa samt känslan att gränsen är nådd när även biblioteket ska läggas ned.

Fem föreställningar vänder sig till barn och ungdomar och spelas på turné. Tvättid och Pojke med resväska har även föreställningar förlagda till Nya China i Örebro medan Var är mitt hem? Kärleken är fri!? och Illusionistens assistent enbart turnerar. Fyra av föreställningarna - Tvättid, Var är mitt hem? Pojke med resväska och Kärleken är fri!? - återkommer på repertoaren medan Illusionistens assistent får urpremiär. Det är en föreställning av och med Kalle Nilsson som bygger på kroppsspråk, trolleri och visuella element och därför anses passa alla oavsett språk eller hörselnedsättning.

Men också nödvändigheten av att hitta nya lösningar i en föränderlig värld.

– Människor på flykt, globala orättvisor, mänskliga rättigheter för alla och klimathot är några av de stora frågor som vi brottas med varje dag. Men människan har en fantastisk förmåga att hitta lösningar och skapa förändring, säger Michael Cocke i ett pressmeddelande.

– Med fantasi och plötsliga tankesprång har mänskligheten om och om igen vänt utvecklingen i en ny riktning och nu när vi har våra barns framtid i våra händer måste vi påminna oss om att vi kan förändra allt, tillägger Michael Cocke.

Ubu av Alfred Jarry har premiär 24 september och inleder hösten. Ubu, som spelas på Örebro Teater, räknas som en av modernismens tidigaste klassiker och beskrivs som en groteskt rolig skildring av makthungerns allra mest basala drivkrafter. Erik Holmström har engagerats som regissör.

Nästa klassiker är Stormen av William Shakespeare. Premiär 3 december på Örebro Teater och där tar den konstnärlige ledaren Michael Cocke hand om regin. Han utlovar en generös föreställning med rollbyten och mycket musik.

Den tredje premiären på Örebro Teater infaller 11 mars nästa år. Det är en nyskriven pjäs av Anders Duus som heter Det som är vårt och ska handla om världens minst förtjänta lotterivinst, ett hårdrocksband med bara två medlemmar, kampen mot landets fulaste rondell och det hopp som kan bo i en bikupa samt känslan att gränsen är nådd när även biblioteket ska läggas ned.

Fem föreställningar vänder sig till barn och ungdomar och spelas på turné. Tvättid och Pojke med resväska har även föreställningar förlagda till Nya China i Örebro medan Var är mitt hem? Kärleken är fri!? och Illusionistens assistent enbart turnerar. Fyra av föreställningarna - Tvättid, Var är mitt hem? Pojke med resväska och Kärleken är fri!? - återkommer på repertoaren medan Illusionistens assistent får urpremiär. Det är en föreställning av och med Kalle Nilsson som bygger på kroppsspråk, trolleri och visuella element och därför anses passa alla oavsett språk eller hörselnedsättning.