2016-04-04 19:36

2016-04-04 19:36

Naturromantiker ställer ut

KARLSKOGA: Ny utställning på Galleri Kråkan

I dag, tisdag, klockan 13 är det vernissage för en ny utställning på Galleri Kråkan. I två veckor framåt är det Ebbe Skoglunds naturmotiv som pryder väggarna i galleriet.
– Det är alltid spännande och roligt att visa upp det man har gjort, säger han.

Utställningen heter ”Naturstämningar” och visar, precis som titeln antyder, olika typer av stämningar i naturen.

– Jag brukar kalla mig naturromantiker. Jag tycker om naturen och gör gärna bilder med välbefinnande i, säger Ebbe Skoglund.

Han konstaterar att av de konstnärer som är med i Galleri Kråkan är han den som står för det mest naturalistiska måleriet.

Idéerna till sina tavlor får han från alla möjliga håll, bland annat tv och fotografier som han tar själv. Men han målar inte av foton rakt av, utan använder sig av detaljer i dem för att få fram den idé han har i huvudet.

– Det är svårare än att bara måla av, men samtidigt ger det en större frihet. Jag kan komponera min egen verklighet.

Han har hållit på med måleriet i runt 50 år och växlar då och då inriktning. Han berättar att hans tavlor i den här utställningen innehåller mer människor och djur än tidigare. Alla tavlor i utställningen är antingen nygjorda eller har inte visats offentligt tidigare, så även om man är bekant med Ebbe Skoglunds konst sedan tidigare är det upplagt för nya upplevelser under utställningen.

Utställningen heter ”Naturstämningar” och visar, precis som titeln antyder, olika typer av stämningar i naturen.

– Jag brukar kalla mig naturromantiker. Jag tycker om naturen och gör gärna bilder med välbefinnande i, säger Ebbe Skoglund.

Han konstaterar att av de konstnärer som är med i Galleri Kråkan är han den som står för det mest naturalistiska måleriet.

Idéerna till sina tavlor får han från alla möjliga håll, bland annat tv och fotografier som han tar själv. Men han målar inte av foton rakt av, utan använder sig av detaljer i dem för att få fram den idé han har i huvudet.

– Det är svårare än att bara måla av, men samtidigt ger det en större frihet. Jag kan komponera min egen verklighet.

Han har hållit på med måleriet i runt 50 år och växlar då och då inriktning. Han berättar att hans tavlor i den här utställningen innehåller mer människor och djur än tidigare. Alla tavlor i utställningen är antingen nygjorda eller har inte visats offentligt tidigare, så även om man är bekant med Ebbe Skoglunds konst sedan tidigare är det upplagt för nya upplevelser under utställningen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.