2016-04-01 06:00

2016-04-01 06:00

Magnus Lindgren möter Nelson Faria

JAZZ: Multibegåvad musikskapare och en gitarrvirtuos i finalen

Efter tio år kommer äntligen den mycket uppbokade tenorsaxofonisten, klarinettisten och flöjtisten Magnus Lindgren, på nytt till Karlskoga. Med sig har han en av Brasiliens största musiker - gitarristen Nelson Faria.

Duon har hittills gjort några konserter tillsammans, bland annat i Stockholms Konserthus för ett år sedan. Cupolordföranden Acke Svensson hörde och satte rubriken Magiskt Musikaliskt Möte i topp till vårfinalen.

Ända sedan debuten har Magnus Lindgren varit en hyllad artist. New York, London, Paris, Montreux, Shanghai, Tokyo, eller söderut Johannesburg och Rio de Janeiro.

I en biografi om Magnus Lindgren skriver Leif Domnérus:

Med Batucada jazz som släpptes 2009 får Magnus Lindgren sitt internationella genombrott. Helt fokuserad på att integrera sin egen melodiska värld med brasilianska rytmer och klangfärger intar han Rio de Janeiro för att samarbeta med lokala musikprofiler. Återigen blir han Grammisnominerad och genomför med Batucada jazzen en världsturné, som även inkluderar ett exklusivt framträdande inför Quincy Jones, mentorn och förebilden.

Quincy blev så förtjust att han spontant vände sig till publiken och utropade:

– Give Magnus everythat you´ve got!

Själv tillstår Magnus gärna att målet var att gifta ihop sig med okomplicerade svettiga karnevalsrytmer för att framkalla glädje och gemenskap. Som han säger:

– Musik som lika gärna kunde framföras på en fotbollsarena!

Batucada jazz med en del svensk besättning blev också framfört på Arvika jazzfestival. Några från Cupol hörde den fantastiska konserten och känner fortfarande vid eftertankar lite bossa nova..

En av de viktigaste

Jo, visst stämmer det perfekt, att göra en sex dagars turné som Magnus Lindgren nu gör med en av de viktigaste brasilianska musikerna - gitarristen Nelson Faria! Med turnépremiär hos Cupol Jazz & Blues Club på Ella´s Event onsdagen den 6 april.

Nelson Faria har turnerat världen över och spelat tillsammans med Brasiliens stora musiker. Han har medverkat som arrangör eller producent på omkring 200 CD-skivor och i bagaget finns även tolv egna inspelade skivor.

Han flyttade till Sverige 2010 och gör sina utflykter i världen till musikuppdrag och undervisning på högskolor. Nelson Faria är även gästprofessor på Örebro Universitet där han arbetar med kurser inom brasilianska populärmusiken.

Så finalen på Cupolvåren kan bli en Bossa Nova Night som inledning på den nyligen intagna sommartiden.

Duon har hittills gjort några konserter tillsammans, bland annat i Stockholms Konserthus för ett år sedan. Cupolordföranden Acke Svensson hörde och satte rubriken Magiskt Musikaliskt Möte i topp till vårfinalen.

Ända sedan debuten har Magnus Lindgren varit en hyllad artist. New York, London, Paris, Montreux, Shanghai, Tokyo, eller söderut Johannesburg och Rio de Janeiro.

I en biografi om Magnus Lindgren skriver Leif Domnérus:

Med Batucada jazz som släpptes 2009 får Magnus Lindgren sitt internationella genombrott. Helt fokuserad på att integrera sin egen melodiska värld med brasilianska rytmer och klangfärger intar han Rio de Janeiro för att samarbeta med lokala musikprofiler. Återigen blir han Grammisnominerad och genomför med Batucada jazzen en världsturné, som även inkluderar ett exklusivt framträdande inför Quincy Jones, mentorn och förebilden.

Quincy blev så förtjust att han spontant vände sig till publiken och utropade:

– Give Magnus everythat you´ve got!

Själv tillstår Magnus gärna att målet var att gifta ihop sig med okomplicerade svettiga karnevalsrytmer för att framkalla glädje och gemenskap. Som han säger:

– Musik som lika gärna kunde framföras på en fotbollsarena!

Batucada jazz med en del svensk besättning blev också framfört på Arvika jazzfestival. Några från Cupol hörde den fantastiska konserten och känner fortfarande vid eftertankar lite bossa nova..

En av de viktigaste

Jo, visst stämmer det perfekt, att göra en sex dagars turné som Magnus Lindgren nu gör med en av de viktigaste brasilianska musikerna - gitarristen Nelson Faria! Med turnépremiär hos Cupol Jazz & Blues Club på Ella´s Event onsdagen den 6 april.

Nelson Faria har turnerat världen över och spelat tillsammans med Brasiliens stora musiker. Han har medverkat som arrangör eller producent på omkring 200 CD-skivor och i bagaget finns även tolv egna inspelade skivor.

Han flyttade till Sverige 2010 och gör sina utflykter i världen till musikuppdrag och undervisning på högskolor. Nelson Faria är även gästprofessor på Örebro Universitet där han arbetar med kurser inom brasilianska populärmusiken.

Så finalen på Cupolvåren kan bli en Bossa Nova Night som inledning på den nyligen intagna sommartiden.

  • Matts Martinsson