2016-03-19 06:00

2016-03-19 20:31

Riksteatern har inte kastat in handduken

DEGERFORS: Publiken sviker och konkursen var nära, men ...

Publiken sviker och föreningen Riksteatern i Degerfors har varit nära konkurs. Men än har de inte kastat in handduken, i vår tar de hem två föreställningar och ställer än en gång hoppet till publiken.

Riksteatern sökte och beviljades nyligen av kommunstyrelsen ett extra anslag för året med 15 000 kronor. Utöver det beviljades de förlusttäckningsgaranti med 35 000 kronor, att använda om det kniper.

Kniper kanhända att det gör trots att de i vår endast tar hem två föreställningar.

Inget utrymme

– Annars brukar vi boka tre föreställningar, en barnföreställning och en säker publikdragare som får kassan att gå ihop och så en smalare föreställning för att ha bredd i utbudet. Men det finns inte längre utrymme för den smala föreställningen, säger Stina Borjo och fortsätter:

– Det plus att de stora föreställningarna stannar kvar på scenerna i storstäderna, kanske av bekvämlighetsskäl då man inte behöver dra runt på scenografi och rekvisita. Urbaniseringen gäller även här och då finns det snart bara monologer att beställa hem, men publiken vill ha mer, de vill ha en hel teaterensemble och mycket på scenen.

En tänkbar

– Jag tittade igenom utbudet och av drygt 400 föreställningar hittade jag en som skulle vara ett säkert kort här och det var West Side Story. Men förutsättningarna var att den spelas bara i Malmö och Helsingborg, säger Stina Borjo.

I stället brukar det då gå teaterbussar till föreställningar i städerna. Men även Riksteatern i Degerfors har en teaterbuss inbokad i vår, det 14 april, fast då till Kumla där man kan se Är du googlebar lille vän, med Samuel Fröler.

– Det är så många som säger att det händer ingenting i Degerfors, säger Anne-Marie Söderberg.

– De får börja fundera om de vill ha teater här eller inte, man saknar inte kon förrän båset är tomt, säger Anna-Carin Westerlund som tycker att åtminstone medlemmarna borde vara en bas i publiken då föreningen beställer hem föreställningar, men de kommer inte alltid de heller.

Riksteatern i Degerfors har knappt 60 medlemmar och det antalet är ganska konstant.

Igenkänningsfaktor

Nu hoppas man på att publiken ställer upp på de föreställningar som ges i vår.

Den 2 april ges föreställningen Femtio, frånskild och förvånad med Martin Svensson som är en av de mest bokade komikerna och som regelbundet uppträder på Norra Brunn i Stockholm, Rubys i Göteborg, MACK i Malmö och förstås The Tivoli på forna färjestationen i hans hemstad Helsingborg.

– Det var Lindesbergs teaterförening som tipsade oss om den då den var väldigt uppskattad där, säger Agneta Pettersson.

Skratt och en gnutta allvar med hög igenkänningsfaktor utlovas. (Se artikel intill)

Barnteater

Den 17 april ges barnteatern När Findus var liten och försvann, på Tunet.

– Barnteatrar går alltid med förlust på grund av att vi håller låga biljettpriser. Till vuxenföreställningar behövs en publik på minst 125 personer för att det ska gå jämnt upp, konstaterar Riksteaterns ledning.

Barnföreställningen ges av Tomas K teater, från Göteborg. Findus spelas av Jennie Lindgren medan Jonas Rimeika har rollen som Pettson.

Riksteatern sökte och beviljades nyligen av kommunstyrelsen ett extra anslag för året med 15 000 kronor. Utöver det beviljades de förlusttäckningsgaranti med 35 000 kronor, att använda om det kniper.

Kniper kanhända att det gör trots att de i vår endast tar hem två föreställningar.

Inget utrymme

– Annars brukar vi boka tre föreställningar, en barnföreställning och en säker publikdragare som får kassan att gå ihop och så en smalare föreställning för att ha bredd i utbudet. Men det finns inte längre utrymme för den smala föreställningen, säger Stina Borjo och fortsätter:

– Det plus att de stora föreställningarna stannar kvar på scenerna i storstäderna, kanske av bekvämlighetsskäl då man inte behöver dra runt på scenografi och rekvisita. Urbaniseringen gäller även här och då finns det snart bara monologer att beställa hem, men publiken vill ha mer, de vill ha en hel teaterensemble och mycket på scenen.

En tänkbar

– Jag tittade igenom utbudet och av drygt 400 föreställningar hittade jag en som skulle vara ett säkert kort här och det var West Side Story. Men förutsättningarna var att den spelas bara i Malmö och Helsingborg, säger Stina Borjo.

I stället brukar det då gå teaterbussar till föreställningar i städerna. Men även Riksteatern i Degerfors har en teaterbuss inbokad i vår, det 14 april, fast då till Kumla där man kan se Är du googlebar lille vän, med Samuel Fröler.

– Det är så många som säger att det händer ingenting i Degerfors, säger Anne-Marie Söderberg.

– De får börja fundera om de vill ha teater här eller inte, man saknar inte kon förrän båset är tomt, säger Anna-Carin Westerlund som tycker att åtminstone medlemmarna borde vara en bas i publiken då föreningen beställer hem föreställningar, men de kommer inte alltid de heller.

Riksteatern i Degerfors har knappt 60 medlemmar och det antalet är ganska konstant.

Igenkänningsfaktor

Nu hoppas man på att publiken ställer upp på de föreställningar som ges i vår.

Den 2 april ges föreställningen Femtio, frånskild och förvånad med Martin Svensson som är en av de mest bokade komikerna och som regelbundet uppträder på Norra Brunn i Stockholm, Rubys i Göteborg, MACK i Malmö och förstås The Tivoli på forna färjestationen i hans hemstad Helsingborg.

– Det var Lindesbergs teaterförening som tipsade oss om den då den var väldigt uppskattad där, säger Agneta Pettersson.

Skratt och en gnutta allvar med hög igenkänningsfaktor utlovas. (Se artikel intill)

Barnteater

Den 17 april ges barnteatern När Findus var liten och försvann, på Tunet.

– Barnteatrar går alltid med förlust på grund av att vi håller låga biljettpriser. Till vuxenföreställningar behövs en publik på minst 125 personer för att det ska gå jämnt upp, konstaterar Riksteaterns ledning.

Barnföreställningen ges av Tomas K teater, från Göteborg. Findus spelas av Jennie Lindgren medan Jonas Rimeika har rollen som Pettson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.