2016-02-24 06:00

2016-02-24 06:00

Flickan och kråkan i Kråkan

KONST: Ulrika och Maja Andersson, mor och dotter, visar målningar

Ulrika och Maja Andersson, mor och dotter, visar målningar medan Inger Freij bidrar med väskor gjorda i återvunnet material. Det är så det ser ut denna vecka i Galleri Kråkan.

Maja Andersson ska fylla 24 senare i år. Hon studerar psykologi på Örebro universitet och är inne på den fjärde av de tio terminer som studierna beräknas pågå.

– Jag började plugga till civilingenjör men det var inget för mig så jag hoppade av och jobbade ett tag innan det blev psykologi. Men jag tänker inte släppa konsten för att jag pluggar. Det kan vara tufft ibland men då får jag ta mig tid, säger Maja Andersson som denna gång visar tre målningar med motiv från växtriket och en handfull änglar i tusch.

– Jag har ända sedan gymnasiet målat kvinnor, mest ansikten, men det senaste året har jag också jobbat med naturmotiv. Jag hade till exempel växtmotiv när jag i höstas deltog i Konst runt Möckeln. Det handlar om vad jag är sugen på att göra, tillägger hon och avslöjar att tuschänglarna från början var mer skrämmande och djurlika.

– Änglarna har blivit snällare med åren, konstaterar hon med ett leende.

Ulrika Andersson visar fyra målningar, alla kan på olika sätt kopplas till namnet på galleriet. Den stora målningen Flickan och kråkan dominerar salen, med all rätt eftersom det är en kraftfull målning.

– Jag var nere i Spanien i höstas, hos min kusin Göran och han spelade så bra musik. En kväll spelade han Mikael Wiehes Flickan och kråkan, alla andra låg och slumrade och jag satt med skissblocket, säger Ulrika Andersson och berättar att det blev massor av skisser som sedan förvandlades till denna praktfulla målning.

– Jag började med kol och fortsatte med akryl. Jag brukar måla med olja men den här gången blev det akryl av praktiska skäl, förklarar hon.

Maja Andersson ska fylla 24 senare i år. Hon studerar psykologi på Örebro universitet och är inne på den fjärde av de tio terminer som studierna beräknas pågå.

– Jag började plugga till civilingenjör men det var inget för mig så jag hoppade av och jobbade ett tag innan det blev psykologi. Men jag tänker inte släppa konsten för att jag pluggar. Det kan vara tufft ibland men då får jag ta mig tid, säger Maja Andersson som denna gång visar tre målningar med motiv från växtriket och en handfull änglar i tusch.

– Jag har ända sedan gymnasiet målat kvinnor, mest ansikten, men det senaste året har jag också jobbat med naturmotiv. Jag hade till exempel växtmotiv när jag i höstas deltog i Konst runt Möckeln. Det handlar om vad jag är sugen på att göra, tillägger hon och avslöjar att tuschänglarna från början var mer skrämmande och djurlika.

– Änglarna har blivit snällare med åren, konstaterar hon med ett leende.

Ulrika Andersson visar fyra målningar, alla kan på olika sätt kopplas till namnet på galleriet. Den stora målningen Flickan och kråkan dominerar salen, med all rätt eftersom det är en kraftfull målning.

– Jag var nere i Spanien i höstas, hos min kusin Göran och han spelade så bra musik. En kväll spelade han Mikael Wiehes Flickan och kråkan, alla andra låg och slumrade och jag satt med skissblocket, säger Ulrika Andersson och berättar att det blev massor av skisser som sedan förvandlades till denna praktfulla målning.

– Jag började med kol och fortsatte med akryl. Jag brukar måla med olja men den här gången blev det akryl av praktiska skäl, förklarar hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.