2016-02-16 06:00

2016-02-16 06:00

Udda Degerforsfoton

DEGERFORS: Kulturveckan fortsätter

Han kallar det ”Lite udda bilder från Degerfors” och alla motiven är tagna på ett speciellt sätt och med speciell teknik.

27 av Degerforsaren Sten-Åke Fallquists foton finns nu i Församlingshemmet där Kulturveckan pågår som bäst. I morgon är det vernissage i Gula rummet, i samband med lunchmusiken, och fotografen är på plats.

Bilderna som ställs ut är motiv man känner igen från olika delar av Degerfors, men fotovinkeln är kanske annorlunda än den vi är mest vana vid. Fallquist försöker hitta en annan sida och tar samtliga bilder snett underifrån.

Inte så rakt

– Då sonen Rickard var i 3-4-årsåldern tog han min kamera och sprang runt med. Då jag skulle framkalla bilderna tänkte jag att det skulle bli ett väldigt jobb att räta upp bilderna som var tagna både snett och från låg nivå, då han var så liten. Sen insåg jag att det var häftigare att låta dem vara så, än att göra allt rakt, säger Fallquist som tog fasta på sonens talang och utvecklade den.

– Jag använder dessutom rödfilter på svartvitt, så det blir som gamla vykort där stackmolnen blir väldigt vita på himlen som i övrigt blir mörk. Allt blått, som blå himmel, blir mycket mörkt, medan vitt förstärks och blir ännu vitare. jag softar med strumpa för att få överstrålningseffekten i bilderna, förklarar Fallquist.

För att få med så mycket himmel i motiven som möjligt har han dessutom fotograferat samtliga motiv på höjden, i stället för bredden och det han använt är en analog mellanformatskamera med vidvinkelobjektiv.

– Jag har en Hasselbladskamera, men ett vidvinkelobjektiv till den kostar minst 10 000-15 000 kronor, så i stället fick jag låna en Pentax mellanformatskamera av Lennart Gustafson, Fotoklubben, som alla bilderna här är tagna med. Utom den här panoramabilden, säger Fallquist och pekar på en 180-graders vy från korsningen vid Bruksgården. Den har han plåtat med en halvformatskamera.

Ny session

Med Hasselbladskameran har han påbörjat en ny fotosession som han kallar skräpbilder, där han på ett konstnärligt sätt fotograferar saker han ska slänga.

Han har i många år varit med i föreningen Fotograficentrums utställning i Wadköping, men inte haft separatutställning förrän nu. En fotograf han säger sig ha tagit intryck av är Bertil Ludvigsson, från Karlstad.

Kulturveckan innebär utöver det i kväll föredrag med Lena Adolfsson och på torsdag med Lasse Anrell, i Församlingshemmet och avrundas på lördag med Gröna rum.

27 av Degerforsaren Sten-Åke Fallquists foton finns nu i Församlingshemmet där Kulturveckan pågår som bäst. I morgon är det vernissage i Gula rummet, i samband med lunchmusiken, och fotografen är på plats.

Bilderna som ställs ut är motiv man känner igen från olika delar av Degerfors, men fotovinkeln är kanske annorlunda än den vi är mest vana vid. Fallquist försöker hitta en annan sida och tar samtliga bilder snett underifrån.

Inte så rakt

– Då sonen Rickard var i 3-4-årsåldern tog han min kamera och sprang runt med. Då jag skulle framkalla bilderna tänkte jag att det skulle bli ett väldigt jobb att räta upp bilderna som var tagna både snett och från låg nivå, då han var så liten. Sen insåg jag att det var häftigare att låta dem vara så, än att göra allt rakt, säger Fallquist som tog fasta på sonens talang och utvecklade den.

– Jag använder dessutom rödfilter på svartvitt, så det blir som gamla vykort där stackmolnen blir väldigt vita på himlen som i övrigt blir mörk. Allt blått, som blå himmel, blir mycket mörkt, medan vitt förstärks och blir ännu vitare. jag softar med strumpa för att få överstrålningseffekten i bilderna, förklarar Fallquist.

För att få med så mycket himmel i motiven som möjligt har han dessutom fotograferat samtliga motiv på höjden, i stället för bredden och det han använt är en analog mellanformatskamera med vidvinkelobjektiv.

– Jag har en Hasselbladskamera, men ett vidvinkelobjektiv till den kostar minst 10 000-15 000 kronor, så i stället fick jag låna en Pentax mellanformatskamera av Lennart Gustafson, Fotoklubben, som alla bilderna här är tagna med. Utom den här panoramabilden, säger Fallquist och pekar på en 180-graders vy från korsningen vid Bruksgården. Den har han plåtat med en halvformatskamera.

Ny session

Med Hasselbladskameran har han påbörjat en ny fotosession som han kallar skräpbilder, där han på ett konstnärligt sätt fotograferar saker han ska slänga.

Han har i många år varit med i föreningen Fotograficentrums utställning i Wadköping, men inte haft separatutställning förrän nu. En fotograf han säger sig ha tagit intryck av är Bertil Ludvigsson, från Karlstad.

Kulturveckan innebär utöver det i kväll föredrag med Lena Adolfsson och på torsdag med Lasse Anrell, i Församlingshemmet och avrundas på lördag med Gröna rum.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.