2016-02-14 21:38

2016-02-14 21:38

Drömmen om en vän inledde kulturveckan

DEGERFORS: Drag i Gröna rummet när Viva Voce och Änglakören bjöd på musikal

Musikalen Drömmen om en vän var först ut när Kulturveckan inleddes i Degerfors i lördags. Föreställningen var fullsatt och artisterna var pirriga införa premiären.
– Det är roligt men lite nervöst, sa Clara Ringström, elva år, som spelade i ensemblen.

Det var drag i Gröna rummet i Degerfors församlingshem när kulturveckan sparkades i gång - och det med besked. Viva Voce och Änglakören framförde musikalen Drömmen om en vän och förberedelserna har varit i gång sedan i höstas.

– Vi började jobba med det här i september, säger Malin-Victoria Stridh som har skrivit manuset. Barnen tycker att det har varit jätteroligt, de har drivit mycket av arbetet själva. All musik är skriven av Georg Riedel, man kan säga att det är den röda tråden i föreställningen.

Att vara osynlig

Musikalen handlar om flickan Linnea, spelad av Alma Karlsson, som inte har några vänner. När historien inleds ska Linnea tvingas till ett födelsedagskalas av föräldrar som vägrar inse att hon inte har någon att bjuda. Och det kniper till i hjärtat när mamma – spelad av Amy Glaad - börjar jollra att Linneas lillasyster är ”mammas lilla favorit”.

– Det handlar om att känna sig osynlig, som ju alla kan göra ibland i dagens samhälle, säger Malin-Victoria Stridh.

Vänner i en saga

Men Linnea har en magisk sten som kan förflytta henne till en sagovärld där hennes bästa vän Majken (Tindra Pettersson) och hennes bror Svante (Max Fröberg) bor. Där är Linnea lycklig tillsammans med sina vänner, men inte ens i sagovärldar är allt bra. Tillsammans får de arbeta sig igenom både lycka med bullar och lekar, men också en skog där allt är mörkt och hotfullt och ett hav av tårar som aldrig tar slut.

Fem föreställningar

De unga musikalartisterna tar sig an Drömmen om en vän med stor inlevelse och showen är både välsjungen och engagerande.

Sammanlagt blir det fem föreställningar, tre i Gröna rummet och två skolföreställningar. Skolföreställningarna spelas den 16 februari.

– Vi visste ju inte hur det skulle gå, det är första gången vi har slagit upp en scen i Gröna rummet, säger Malin-Victoria Stridh. Men det har gått bra, det är i princip slutsålt, åttio biljetter, till alla tre allmänna föreställningarna så vi har fått väldigt bra respons.

I ensemblen syns Rebecca Wennersten, Tove Johansson, Saga Stridh, Felicia Åsberg, Josefine Cederholm, Tina Andersen, Alice Savinainen, Isabel Skålberg, Wilma Svensson, Simon Fransson, Tilda Warnqvist och Ebba Jannerlund. Pappa till Linnea spelas av Stefan Chrunak, som också spelar gitarr, Yvonne Österlind spelar klaviatur och Agnes Chrunak berättar historien. Det är också ensemblen själva som har stått för koreografin tillsammans med Malin-Victoria Stridh.

Alla intäkter som kommer in genom entréavgiften går till Svenska kyrkans fritidsgård Fredsoasen i flyktinglägret Zaátari i Jordanien.

Det var drag i Gröna rummet i Degerfors församlingshem när kulturveckan sparkades i gång - och det med besked. Viva Voce och Änglakören framförde musikalen Drömmen om en vän och förberedelserna har varit i gång sedan i höstas.

– Vi började jobba med det här i september, säger Malin-Victoria Stridh som har skrivit manuset. Barnen tycker att det har varit jätteroligt, de har drivit mycket av arbetet själva. All musik är skriven av Georg Riedel, man kan säga att det är den röda tråden i föreställningen.

Att vara osynlig

Musikalen handlar om flickan Linnea, spelad av Alma Karlsson, som inte har några vänner. När historien inleds ska Linnea tvingas till ett födelsedagskalas av föräldrar som vägrar inse att hon inte har någon att bjuda. Och det kniper till i hjärtat när mamma – spelad av Amy Glaad - börjar jollra att Linneas lillasyster är ”mammas lilla favorit”.

– Det handlar om att känna sig osynlig, som ju alla kan göra ibland i dagens samhälle, säger Malin-Victoria Stridh.

Vänner i en saga

Men Linnea har en magisk sten som kan förflytta henne till en sagovärld där hennes bästa vän Majken (Tindra Pettersson) och hennes bror Svante (Max Fröberg) bor. Där är Linnea lycklig tillsammans med sina vänner, men inte ens i sagovärldar är allt bra. Tillsammans får de arbeta sig igenom både lycka med bullar och lekar, men också en skog där allt är mörkt och hotfullt och ett hav av tårar som aldrig tar slut.

Fem föreställningar

De unga musikalartisterna tar sig an Drömmen om en vän med stor inlevelse och showen är både välsjungen och engagerande.

Sammanlagt blir det fem föreställningar, tre i Gröna rummet och två skolföreställningar. Skolföreställningarna spelas den 16 februari.

– Vi visste ju inte hur det skulle gå, det är första gången vi har slagit upp en scen i Gröna rummet, säger Malin-Victoria Stridh. Men det har gått bra, det är i princip slutsålt, åttio biljetter, till alla tre allmänna föreställningarna så vi har fått väldigt bra respons.

I ensemblen syns Rebecca Wennersten, Tove Johansson, Saga Stridh, Felicia Åsberg, Josefine Cederholm, Tina Andersen, Alice Savinainen, Isabel Skålberg, Wilma Svensson, Simon Fransson, Tilda Warnqvist och Ebba Jannerlund. Pappa till Linnea spelas av Stefan Chrunak, som också spelar gitarr, Yvonne Österlind spelar klaviatur och Agnes Chrunak berättar historien. Det är också ensemblen själva som har stått för koreografin tillsammans med Malin-Victoria Stridh.

Alla intäkter som kommer in genom entréavgiften går till Svenska kyrkans fritidsgård Fredsoasen i flyktinglägret Zaátari i Jordanien.

Kulturveckan i Degerfors

Tisdag 16/2 – Livskväll: Min resa i ord och bild. Gäst: Lena Adolfsson

Onsdag 17/2 – Lunchmusik med sopplunch och vernissage. Årets utställning: Degerforsbilder, Sten Åke Fallqvist

Torsdag 18/2 – Livskväll: Småprat om allt från pelargoner till Värmland. Gäst: Lasse Anrell

Lördag 20/2 – Gröna rum: Sång ger vänskap. Nysunds kyrkokör, Opalkören och solister

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.