2016-01-29 06:00

2016-01-29 06:00

Gladjazz öppnade jazzklubbens vårprogram

Lite tillbaka till rötterna skulle man kunna säga när det gäller det vi brukar kalla Tradjazz. Musik som skapades i den amerikanska södern för sådär 100 år sedan med trakterna kring New Orleans som minsta gemensamma nämnare. Att tradjazzbandet för kvällen hette Jesses New Orleans Band bekräftar väl den tesen.

När jag hör de första tonerna kan jag inte låta bli att sluta ögonen och se det livliga begravningstågen gå gatan ned, kistan dragen av en gammal häst och folk på trätrottoarerna med hatten av. En procession som avslutas på något hak där ölen flödar och musiken fortsätter till sen kväll medan man hyllar den bortgångne vännen. Så skulle jag också vilja kila vidare.

Att de rutinerade herrarna på scenen, sju män i svart, också presenterade ett veritabelt charmtroll från Kanada gjorde inte kvällen sämre. Kiralina slöt hela auditoriet till sitt hjärta och hennes öppningsreplik fick publikens lokalpatriotism extra stärkt när hon hyllade Karlskogas store hjälte Alfred Nobel allmänhet och hans fredspris i synnerhet.

– En applåd för freden, var Kiralinas budskap innan hon framförde Martin Luther Kings favoritmelodi Precious Lord, ofta framförd av Mahalia Jackson.

Hon fick också publiken att både sjunga och dansa och smittade samtidigt alla med sitt stora leende när hon rev av den klassiska When You´re Smiling. Kiralina har sina rötter i gospeln, men sjunger gärna både jazz och pop.

– Jag är så tacksam att jag fått chansen att få tillbringa tid med dessa rutinerade herrar, säger hon när vi får en liten pratstund.

Vill du så kan du uppleva henne i Jerry Williams nya show där hon är en i gänget bakom Jerka.

Jo, för visst är Jesse och hans mannar skickliga och väl värdiga att tolka dessa gamla låtar. Det visade sig att trumslagaren Sven Stålberg varit i New Orleans hela 43 gånger, så något har han väl snappat upp på plats där det en gång hände och händer fortfarande.

Jag fastnade särskilt för klarinettisten Tord Larsson som tog oss med på grymma resor på sitt svarta trärör, men även Sven Stålbergs lite hemliga stil bakom trummorna.

Repertoaren var välkänd och i stort väldigt traditionell och som innehöll en hel del hyllningar till den store Louis Armstrong. Exempelvis en finstämd version av What a Wonderful World.

Annars kände de flesta igen Saint Louis Blues, Somewhere Over The Rainbow och Joshua Fit The Battle Of Jericho med mera. Således en mustig inledning på jazzvåren i Cupol Jazz & Blues Club´s regi.

Håll ögonen öppna för det kommer mera.

När jag hör de första tonerna kan jag inte låta bli att sluta ögonen och se det livliga begravningstågen gå gatan ned, kistan dragen av en gammal häst och folk på trätrottoarerna med hatten av. En procession som avslutas på något hak där ölen flödar och musiken fortsätter till sen kväll medan man hyllar den bortgångne vännen. Så skulle jag också vilja kila vidare.

Att de rutinerade herrarna på scenen, sju män i svart, också presenterade ett veritabelt charmtroll från Kanada gjorde inte kvällen sämre. Kiralina slöt hela auditoriet till sitt hjärta och hennes öppningsreplik fick publikens lokalpatriotism extra stärkt när hon hyllade Karlskogas store hjälte Alfred Nobel allmänhet och hans fredspris i synnerhet.

– En applåd för freden, var Kiralinas budskap innan hon framförde Martin Luther Kings favoritmelodi Precious Lord, ofta framförd av Mahalia Jackson.

Hon fick också publiken att både sjunga och dansa och smittade samtidigt alla med sitt stora leende när hon rev av den klassiska When You´re Smiling. Kiralina har sina rötter i gospeln, men sjunger gärna både jazz och pop.

– Jag är så tacksam att jag fått chansen att få tillbringa tid med dessa rutinerade herrar, säger hon när vi får en liten pratstund.

Vill du så kan du uppleva henne i Jerry Williams nya show där hon är en i gänget bakom Jerka.

Jo, för visst är Jesse och hans mannar skickliga och väl värdiga att tolka dessa gamla låtar. Det visade sig att trumslagaren Sven Stålberg varit i New Orleans hela 43 gånger, så något har han väl snappat upp på plats där det en gång hände och händer fortfarande.

Jag fastnade särskilt för klarinettisten Tord Larsson som tog oss med på grymma resor på sitt svarta trärör, men även Sven Stålbergs lite hemliga stil bakom trummorna.

Repertoaren var välkänd och i stort väldigt traditionell och som innehöll en hel del hyllningar till den store Louis Armstrong. Exempelvis en finstämd version av What a Wonderful World.

Annars kände de flesta igen Saint Louis Blues, Somewhere Over The Rainbow och Joshua Fit The Battle Of Jericho med mera. Således en mustig inledning på jazzvåren i Cupol Jazz & Blues Club´s regi.

Håll ögonen öppna för det kommer mera.

  • Björn Reimers

Jesses New Orleans Band

Ragnar Tretow, trumpet

Tord Larsson, klarinett

Jens ”Jesse” Lindgren, trombon

Lasse Tidholm, piano

Göran Stachewsky, banjo

Tomas Erkström, bas

Sven Stålberg, trummor

Sång, Kiralina