2016-01-22 06:00

2016-01-22 06:00

"Jesse" Lindgren åter till Karlskoga

KARLSKOGA JAZZ: Mästerlig urjazz från New Orleans

Den trogna jazzpubliken hos Cupol Jazz & Blues Club som nu börjar sitt 23:e år, får nu i en kylslagen vårsäsong möta tradjazz med nästan hundra år och framåt på nacken. Möjligen kan medryckande fotstamp hos publiken höja temperaturen under musiken på Ellas Event - Karlskogas nya livescen vid Värmlandsvägen kommande onsdag.

- Vi tände på den så kallade urjazzen med Kustbandet när de var hos oss i mars förra året som en lämplig säsongspremiär, med en musik som delvis föddes för hundra år sedan, säger Acke Svensson, Cupols programråd.

- Därför kommer först i raden av fem konserter under vårsäsongen New Orleans kändisen Jens ”Jesse” Lindgren med nya tradjazzmusiker i det egna Jesses New Orleans Band.

Ett stadigt banjokomp

Utgångsläget var att bandet skulle spela tidstypiskt med kontrapunktiskt spel, ett stadigt banjokomp med markering på alla fyra taktslagen och med en trumslagare som arbetar huvudsakligen på virvelkaggen.

- Så fick det bli 1993 då jag samlade sex gamla musikvänner på nytt, säger Jens Lindgren. Alla hade sedan åratal slitit samma gamla goda jazzplattor hemma på vinylsvarven med: Bunk Johnson, George Lewis och Kid Ory.

Trattgrammofoner och antika radioapparater

- Nu började vi repetera hemma hos mig i Enskedevillan bland trattgrammofonerna och de antika radioapparaterna. I början vår mesta hemvist på musikscenen Stampen men det tillkom flera jazzscener i Stockholm efter hand.

Det går inte att undanhålla publiken den 27 januari från presentationen som Jesse kapellmästare och trombonist gör på sina gamla musikvänner:

Ragnar Tretow, trumpet, en av Sveriges bästa i New Orleansstilen, Bengt ”Bomull” Behmer, klarinett, med George Lewis som förebild, Lasse Tidholm, pianist, behärskar stilar från boogie-woogie och framåt, sjunger, om, han trugas lite, Göran Stachewsky, banjo och gitarr, kan tusentals låtar (och några till), Tomas Ekström, med den rätta ”pumpande” basstilen, Sven Stålberg, trumslagare av den gamla genuina sorten. Använder Tabasco till allt, enligt obekräftade uppgifter även till filmjölken.

- Vi brukar följa upp Karlskogaklubbens omväxlande program och vi är glada för att de har oss för första gången, säger Jens ”Jesse” Lindgren.

- Vi tände på den så kallade urjazzen med Kustbandet när de var hos oss i mars förra året som en lämplig säsongspremiär, med en musik som delvis föddes för hundra år sedan, säger Acke Svensson, Cupols programråd.

- Därför kommer först i raden av fem konserter under vårsäsongen New Orleans kändisen Jens ”Jesse” Lindgren med nya tradjazzmusiker i det egna Jesses New Orleans Band.

Ett stadigt banjokomp

Utgångsläget var att bandet skulle spela tidstypiskt med kontrapunktiskt spel, ett stadigt banjokomp med markering på alla fyra taktslagen och med en trumslagare som arbetar huvudsakligen på virvelkaggen.

- Så fick det bli 1993 då jag samlade sex gamla musikvänner på nytt, säger Jens Lindgren. Alla hade sedan åratal slitit samma gamla goda jazzplattor hemma på vinylsvarven med: Bunk Johnson, George Lewis och Kid Ory.

Trattgrammofoner och antika radioapparater

- Nu började vi repetera hemma hos mig i Enskedevillan bland trattgrammofonerna och de antika radioapparaterna. I början vår mesta hemvist på musikscenen Stampen men det tillkom flera jazzscener i Stockholm efter hand.

Det går inte att undanhålla publiken den 27 januari från presentationen som Jesse kapellmästare och trombonist gör på sina gamla musikvänner:

Ragnar Tretow, trumpet, en av Sveriges bästa i New Orleansstilen, Bengt ”Bomull” Behmer, klarinett, med George Lewis som förebild, Lasse Tidholm, pianist, behärskar stilar från boogie-woogie och framåt, sjunger, om, han trugas lite, Göran Stachewsky, banjo och gitarr, kan tusentals låtar (och några till), Tomas Ekström, med den rätta ”pumpande” basstilen, Sven Stålberg, trumslagare av den gamla genuina sorten. Använder Tabasco till allt, enligt obekräftade uppgifter även till filmjölken.

- Vi brukar följa upp Karlskogaklubbens omväxlande program och vi är glada för att de har oss för första gången, säger Jens ”Jesse” Lindgren.

  • Matts Martinsson