2016-01-15 06:00

2016-01-15 06:00

Johnny & Friends på Ellas Event

BLUES: "Folk hörde av sig och undrade när vi ska spela nästa gång"

Johnny Viktorsson tar med sig några av sina vänner till Karlskoga för att uppträda på Ellas Event. Den som vill höra Johnny & Friends ska sätta ett kryss i almanackan lördag 30 januari.

– Det var efter spelningen i Gamla Pumphuset i april som folk hörde av sig och undrade när vi kommer till Karlskoga nästa gång, säger Johnny Viktorsson och berättar att bandet fått en ny trummis.

– Sören Widmark har pensionerat sig och ersatts av Hans Alriksson från Nora.

Men i övrigt är det samma gäng som i Gamla Pumphuset vilket innebär Johnny Viktorsson, gitarr och sång, Lars-Olov ”Larsa” Källström, bas, Mats Strömberg, keyboard och trumpet, och Lena ”Våfflan” Strömberg, saxofon.

Johnny Viktorsson och Larsa Källström har spelat ihop i många år eftersom de möttes redan på 1960-talet i Reality Blues Band och syskonen Strömberg är flitigt anlitade musiker som medverkar i ett antal olika konstellationer.

– Hans Alriksson har också hållit på i 50 år i olika stor omfattning, påpekar Johnny Viktorsson.

Johnny & Friends har två plattor bakom sig. Back in Town kom våren 2010 och i april i fjol var det dags att lansera It Ain't Fair som i huvudsak består av Johnny Viktorssons egen musik. Och det var i samband med lanseringen av nya plattan som Johnny & Friends genomförde en miniturné med spelningar i Lindesberg, Karlskoga och Örebro.

Degerfors

Johnny Viktorsson är född på Närkeslätten men växte upp i Degerfors. Det blev tio år som anställd i järnverket innan han 1982 började jobba som metallombudsman. Först med kontoret i Degerfors men 2000 flyttade han på grund av jobbet till Örebro och fortsatte jobba som metallombudsman till dess att han i februari 2014, som 60-åring, gick i pension.

Musiken har funnits med i stort sett hela livet. Han tog sin första gitarrlektion som tioåring och då var det Beatles och pop som gällde. Men det dröjde inte många år innan han hittade till bluesen, framför allt tack vare den engelska bluesvågen med John Mayall i spetsen. Han har också nämnt Olle Helanders radioprogram I blueskvarter som betydelsefullt. Johnny Viktorsson håller sig till sitt band och på senare år har det blivit runt ett dussin spelningar om året med Johnny & Friends.

Inget tvång

– Hälften av oss jobbar fortfarande och jag vill heller inte att det ska kännas som ett måste att spela. Det ska vara roligt och därför brukar det bli ett tiotal spelningar om året, säger han och berättar att det efter giget på Ellas Event väntar en spelning på Heavens Door i Örebro i april och en i Kristinehamn i maj.

– Det finns lite grejer på gång men det tar vi senare, säger Johnny Viktorsson och ler lite lagom lurigt.

– Det var efter spelningen i Gamla Pumphuset i april som folk hörde av sig och undrade när vi kommer till Karlskoga nästa gång, säger Johnny Viktorsson och berättar att bandet fått en ny trummis.

– Sören Widmark har pensionerat sig och ersatts av Hans Alriksson från Nora.

Men i övrigt är det samma gäng som i Gamla Pumphuset vilket innebär Johnny Viktorsson, gitarr och sång, Lars-Olov ”Larsa” Källström, bas, Mats Strömberg, keyboard och trumpet, och Lena ”Våfflan” Strömberg, saxofon.

Johnny Viktorsson och Larsa Källström har spelat ihop i många år eftersom de möttes redan på 1960-talet i Reality Blues Band och syskonen Strömberg är flitigt anlitade musiker som medverkar i ett antal olika konstellationer.

– Hans Alriksson har också hållit på i 50 år i olika stor omfattning, påpekar Johnny Viktorsson.

Johnny & Friends har två plattor bakom sig. Back in Town kom våren 2010 och i april i fjol var det dags att lansera It Ain't Fair som i huvudsak består av Johnny Viktorssons egen musik. Och det var i samband med lanseringen av nya plattan som Johnny & Friends genomförde en miniturné med spelningar i Lindesberg, Karlskoga och Örebro.

Degerfors

Johnny Viktorsson är född på Närkeslätten men växte upp i Degerfors. Det blev tio år som anställd i järnverket innan han 1982 började jobba som metallombudsman. Först med kontoret i Degerfors men 2000 flyttade han på grund av jobbet till Örebro och fortsatte jobba som metallombudsman till dess att han i februari 2014, som 60-åring, gick i pension.

Musiken har funnits med i stort sett hela livet. Han tog sin första gitarrlektion som tioåring och då var det Beatles och pop som gällde. Men det dröjde inte många år innan han hittade till bluesen, framför allt tack vare den engelska bluesvågen med John Mayall i spetsen. Han har också nämnt Olle Helanders radioprogram I blueskvarter som betydelsefullt. Johnny Viktorsson håller sig till sitt band och på senare år har det blivit runt ett dussin spelningar om året med Johnny & Friends.

Inget tvång

– Hälften av oss jobbar fortfarande och jag vill heller inte att det ska kännas som ett måste att spela. Det ska vara roligt och därför brukar det bli ett tiotal spelningar om året, säger han och berättar att det efter giget på Ellas Event väntar en spelning på Heavens Door i Örebro i april och en i Kristinehamn i maj.

– Det finns lite grejer på gång men det tar vi senare, säger Johnny Viktorsson och ler lite lagom lurigt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.