2015-11-30 13:41

2015-11-30 13:41

Vacker adventskonsert

MUSIKADVENTSKONSERTKARLSKOGA SYMFONIORKESTERKARLSKOGA KAMMARKÖRDIRIGENTER: LEIF KARLSSON OCH KRISTINA FOLKERSOLISTER: ANNA RYDBERG, SOPRAN, NILS ERIK HAGSTRÖM, BARYTONSAXOFON

Adventskonsert Karlskoga symfoniorkester och Karlskoga kammarkör
Dirigenter: Leif Karlsson och Kristina Folker
Solister: Anna Rydberg (sopran) och Nils Erik Hagström (barytonsaxofon)

Karlskoga Konsertförenings traditionella adventskonsert fick i år flytta på sig till Rävåskyrkan då Karlskoga kyrka är under renovering. Det utgjorde nu inga problem, det fanns gott om plats och kyrkan var fylld till i stort sett sista plats.

Inledningen var ståtlig och kanske inte helt självklar för en adventskonsert, Magnificat av den brittiske tonsättaren John Rutter. Magnificat, eller Marias lovsång som enligt Lukasevangeliet är vad Maria utbrast när hon träffade Johannes döparens mor Elisabet medan de båda kvinnorna var havande. Magnificat har sin normala plats som bibelsång i aftonbönen, vespern. Denna lovsång har inspirerat de allra flesta stora kompositörer genom tiderna. Här fick publiken alltså uppleva John Rutters tolkning. En lite modernare version som uruppfördes 1990 i Carnegie Hall och som består av hela sju satser. Skönsjungande solist var sopranen Anna Rydberg.

Efter en paus fortsatte programmet med mer brittisk musik via Edgar Elgars Triumphal March från Caractacus.

Mer modern musik blev det när orkestern tillsammans med solisten Nils Erik Hagström på barytonsax framförde den unga kompositörens Johan Gunds komposition Novus Nehmus. Ett stycke som stack ut i sin lite tidsenliga skrud med ett lite vemodigt mittenparti och en avslutning som kändes mer som somrig jazz än som adventsmusik, men trots detta ett trevligt musikmöte.

Avslutningen av konserten blev mer adventstraditionell. Först psalmen Det är en ros utsprungen i acapellatappning och i fina stämmor av kammarkören. Psalmen Bered en väg för Herran fick en lite vidare kostym i Nils Erik Hagströms arrangemang. Inleddes i ett acapellasolo av Anna Rydberg för att gå över i full kör och orkester, vidare till en jazzig version i triotappning för att till sist explodera i ”hela kyrkan sjunger”som en pampig avslutning. Riktigt pampigt blev det när kören gav Händels Hallelujakör ur oratoriet Messias. Det fick bli konsertens stilfulla och mycket värdiga slutpunkt.

Mitt i konserten gav kulturprofilen Jan Hammarstedt lite historia kring Karlskoga konsertförening som i år fyller 70 år. Trevligt, men jag saknade någon som kort kunnat presentera musiken som framfördes. Det tycker jag skulle ha varit en bättre uppgift för den gode Jan. Speciellt som kompositören Johan Gund fanns på plats i kyrkan och kunde fått kort introducera sin komposition.

Nåja, som helhet en fin musikupplevelse tillsammans med Karlskoga symfoniorkester och kammarkören. Som vanligt skulle man väl kunna tillägga.

Karlskoga Konsertförenings traditionella adventskonsert fick i år flytta på sig till Rävåskyrkan då Karlskoga kyrka är under renovering. Det utgjorde nu inga problem, det fanns gott om plats och kyrkan var fylld till i stort sett sista plats.

Inledningen var ståtlig och kanske inte helt självklar för en adventskonsert, Magnificat av den brittiske tonsättaren John Rutter. Magnificat, eller Marias lovsång som enligt Lukasevangeliet är vad Maria utbrast när hon träffade Johannes döparens mor Elisabet medan de båda kvinnorna var havande. Magnificat har sin normala plats som bibelsång i aftonbönen, vespern. Denna lovsång har inspirerat de allra flesta stora kompositörer genom tiderna. Här fick publiken alltså uppleva John Rutters tolkning. En lite modernare version som uruppfördes 1990 i Carnegie Hall och som består av hela sju satser. Skönsjungande solist var sopranen Anna Rydberg.

Efter en paus fortsatte programmet med mer brittisk musik via Edgar Elgars Triumphal March från Caractacus.

Mer modern musik blev det när orkestern tillsammans med solisten Nils Erik Hagström på barytonsax framförde den unga kompositörens Johan Gunds komposition Novus Nehmus. Ett stycke som stack ut i sin lite tidsenliga skrud med ett lite vemodigt mittenparti och en avslutning som kändes mer som somrig jazz än som adventsmusik, men trots detta ett trevligt musikmöte.

Avslutningen av konserten blev mer adventstraditionell. Först psalmen Det är en ros utsprungen i acapellatappning och i fina stämmor av kammarkören. Psalmen Bered en väg för Herran fick en lite vidare kostym i Nils Erik Hagströms arrangemang. Inleddes i ett acapellasolo av Anna Rydberg för att gå över i full kör och orkester, vidare till en jazzig version i triotappning för att till sist explodera i ”hela kyrkan sjunger”som en pampig avslutning. Riktigt pampigt blev det när kören gav Händels Hallelujakör ur oratoriet Messias. Det fick bli konsertens stilfulla och mycket värdiga slutpunkt.

Mitt i konserten gav kulturprofilen Jan Hammarstedt lite historia kring Karlskoga konsertförening som i år fyller 70 år. Trevligt, men jag saknade någon som kort kunnat presentera musiken som framfördes. Det tycker jag skulle ha varit en bättre uppgift för den gode Jan. Speciellt som kompositören Johan Gund fanns på plats i kyrkan och kunde fått kort introducera sin komposition.

Nåja, som helhet en fin musikupplevelse tillsammans med Karlskoga symfoniorkester och kammarkören. Som vanligt skulle man väl kunna tillägga.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.