2015-11-01 14:25

2015-11-01 14:25

Vanlig vardagskväll i oktober

KURA SKYMNING

De kallar sin föreställning för Blandskog, en hyllning till den vanliga människan, ljuvlig som en kanelbulle under en blå sommarhimmel. Håkan Jäder och Göran Samuelsson ger sin syn på vardagsmänniskan.

Hur det vanliga egentligen är det intressanta, för det är ju egentligen i vår vardag vi lever större delen av våra liv. Men i budskapet de förmedlar finns också en uppmaning att ta tillvara de lyckliga stunderna, om än de är både korta och sällsynta.

Göran Samuelsson är vispoeten från Västra Ämtervik som med sina underfundiga texter beskriver mycket av vardagen omkring oss på sitt eget finurliga sätt, både med ett stort hjärta en hel del humor. Kanske är han ändå mest känd som pappa till Packmopedturnén som rullat på de värmländska grusvägarna sedan början på 90-talet och där en stor del av gräddan inom det svenska musiklivet gränslat en av Görans gamla moppar.

Håkan Jäder är stockholmaren som hamnade i Värmland på 80-talet när han fick ett erbjudande om att haka på Västanåteatern. Idag driver han bland annat Jäders teater i Ransäter, men många har nog också hört hans radiokrönikor i både radio Värmland och i P4 efter tolv.

De båda herrarna tar med oss in i den lilla världen, vår vardag, och beskriver på sina egna speciella sätt hur den vanliga människan hankar sig fram genom livet. Håkan berättar om olika episoder i sitt eget liv, om hur det kan vara att som stockholmare komma till Värmland och hur han, kring okunnigheten om denna landsbygd, trampade i diverse klaver.

Men han tar också fram, med både humor och allvar, möten på sin livsväg. Som missbrukaren Pajen som fick en större begravning är självaste Tage Elander eller de gamla syskonen som återförenades en snöig julafton i början av 70-talet när Håkan som ung taxichaffis fick möjlighet att få sträcka ut en hjälpande hand.Håkan har också en egen teori hur det egentligen gick till när England vann fotbolls-VM 1966. I Göran Samuelssons visor beskriver han ofta hur vi alla är enkla människor under samma himmel oavsett om vi är fattiga eller rika, unga eller gamla. Låtar med strofer som En vanlig söndag mitt i sommaren eller Vanliga människor som du och jag.

Avslutningen med Görans egenkomponerade raplåt om den gistna ekan som sjönk är en bra sammanfattning av kvällens budskap om det vanliga i livet och att ta vara på de lyckliga stunderna som dyker upp då och då. Att kunna hitta lycka i det vardagliga och att lite mer leva här och nu. Det är saker jag gärna tar med mig ut i en värld som bara går fortare och fortare. Där flyktingförläggningar brinner och där hatet breder ut sig. Det är då vi ibland behöver vardagens lite grå färger att landa i. Som en vanlig torsdagskväll med Håkan Jäder och Göran Samuelsson på Smakbiten i Karlskoga under titeln Kura skymning.

Hur det vanliga egentligen är det intressanta, för det är ju egentligen i vår vardag vi lever större delen av våra liv. Men i budskapet de förmedlar finns också en uppmaning att ta tillvara de lyckliga stunderna, om än de är både korta och sällsynta.

Göran Samuelsson är vispoeten från Västra Ämtervik som med sina underfundiga texter beskriver mycket av vardagen omkring oss på sitt eget finurliga sätt, både med ett stort hjärta en hel del humor. Kanske är han ändå mest känd som pappa till Packmopedturnén som rullat på de värmländska grusvägarna sedan början på 90-talet och där en stor del av gräddan inom det svenska musiklivet gränslat en av Görans gamla moppar.

Håkan Jäder är stockholmaren som hamnade i Värmland på 80-talet när han fick ett erbjudande om att haka på Västanåteatern. Idag driver han bland annat Jäders teater i Ransäter, men många har nog också hört hans radiokrönikor i både radio Värmland och i P4 efter tolv.

De båda herrarna tar med oss in i den lilla världen, vår vardag, och beskriver på sina egna speciella sätt hur den vanliga människan hankar sig fram genom livet. Håkan berättar om olika episoder i sitt eget liv, om hur det kan vara att som stockholmare komma till Värmland och hur han, kring okunnigheten om denna landsbygd, trampade i diverse klaver.

Men han tar också fram, med både humor och allvar, möten på sin livsväg. Som missbrukaren Pajen som fick en större begravning är självaste Tage Elander eller de gamla syskonen som återförenades en snöig julafton i början av 70-talet när Håkan som ung taxichaffis fick möjlighet att få sträcka ut en hjälpande hand.Håkan har också en egen teori hur det egentligen gick till när England vann fotbolls-VM 1966. I Göran Samuelssons visor beskriver han ofta hur vi alla är enkla människor under samma himmel oavsett om vi är fattiga eller rika, unga eller gamla. Låtar med strofer som En vanlig söndag mitt i sommaren eller Vanliga människor som du och jag.

Avslutningen med Görans egenkomponerade raplåt om den gistna ekan som sjönk är en bra sammanfattning av kvällens budskap om det vanliga i livet och att ta vara på de lyckliga stunderna som dyker upp då och då. Att kunna hitta lycka i det vardagliga och att lite mer leva här och nu. Det är saker jag gärna tar med mig ut i en värld som bara går fortare och fortare. Där flyktingförläggningar brinner och där hatet breder ut sig. Det är då vi ibland behöver vardagens lite grå färger att landa i. Som en vanlig torsdagskväll med Håkan Jäder och Göran Samuelsson på Smakbiten i Karlskoga under titeln Kura skymning.

Kura skymning på Café Smakbiten

Blandskog. Göran Samuelsson, sång och gitarr Håkan Jäder, kåserier