2015-10-13 21:36

2015-10-13 22:32

Landgren får kattens hederspris

STOCKHOLM: P2 Jazzkatten delas ut i fem kategorier

– Jag är mycket glad och stolt. Det är nästan så jag börjar gråta, säger Nils Landgren, efter att det blivit officiellt att Degerforssonen tilldelats hederspriset Guldkatten.

Nils Landgren är trombonisten och sångaren som generöst delar med sig av sina kontakter och sitt nätverk till sina musikerkolleger. Dels till tyska skrivbolaget ACT, dels genom flera internationella festivaler där han bjuder in svenska jazzmusiker. Landgren gästar även flitigt storband ute i landet och bjuder generöst på sina mångåriga erfarenheter.

Men framförallt är Nils Landgren Degerforssonen som tagit till sig jazzmusiken och spridit den vidare både i Sverige och uti vida världen.

Årligt jazzpris

P2 Jazzkatten är Sveriges Radios jazzpris som varje år delas ut i fem kategorier och särskilt hyllar den levande jazzen.

Priset uppmärksammar presentationer av kompositörer och musiker verksamma i Sverige. Priset delades ut under tisdagskvällen och bedömningen är gjord utifrån konserter och inspelningar i Sverige under det föregående året.

I fyra kategorier är det P2:s lyssnare som föreslår pristagare och en jury från P2 som bestämmer vem som vinner.

Kategorierna

Kategorierna är årets nykomling, årets musiker, årets grupp och årets kompositör.

I hederspriset Guldkatten är det P2:s lyssnare som röstar fram vinnaren som i år blev Nils Landgren.

– Jag lovar att fortsätta med det jag gör, säger Nils Landgren.

Isabella "årets musiker"

Priset Årets musiker gick till Isabella Lundgren, med rötter i Karlstad, med motiveringen: "Hon kombinerar sin talang med ett starkt och djupt engagemang som bär långt utanför scenen, och med en unik, personlig röst som alltid menar allvar har hon under senare år uppvisat en fantastisk musikalisk utveckling".

Nils Landgren är trombonisten och sångaren som generöst delar med sig av sina kontakter och sitt nätverk till sina musikerkolleger. Dels till tyska skrivbolaget ACT, dels genom flera internationella festivaler där han bjuder in svenska jazzmusiker. Landgren gästar även flitigt storband ute i landet och bjuder generöst på sina mångåriga erfarenheter.

Men framförallt är Nils Landgren Degerforssonen som tagit till sig jazzmusiken och spridit den vidare både i Sverige och uti vida världen.

Årligt jazzpris

P2 Jazzkatten är Sveriges Radios jazzpris som varje år delas ut i fem kategorier och särskilt hyllar den levande jazzen.

Priset uppmärksammar presentationer av kompositörer och musiker verksamma i Sverige. Priset delades ut under tisdagskvällen och bedömningen är gjord utifrån konserter och inspelningar i Sverige under det föregående året.

I fyra kategorier är det P2:s lyssnare som föreslår pristagare och en jury från P2 som bestämmer vem som vinner.

Kategorierna

Kategorierna är årets nykomling, årets musiker, årets grupp och årets kompositör.

I hederspriset Guldkatten är det P2:s lyssnare som röstar fram vinnaren som i år blev Nils Landgren.

– Jag lovar att fortsätta med det jag gör, säger Nils Landgren.

Isabella "årets musiker"

Priset Årets musiker gick till Isabella Lundgren, med rötter i Karlstad, med motiveringen: "Hon kombinerar sin talang med ett starkt och djupt engagemang som bär långt utanför scenen, och med en unik, personlig röst som alltid menar allvar har hon under senare år uppvisat en fantastisk musikalisk utveckling".