2018-09-29 06:00

2018-09-29 06:00

Vårat Gäng

KRÖNIKA: ANNELI LYCKEBORN

Jag har haft förmånen att få möta människor med en funktionsnedsättning i över fyrtio år, och det kan man verkligen säga är en förmån. Det har inte alltid varit lätt, men den belöning man får med ord, kramar och värme, den går inte att beskriva.

Mitt första möte med ungdomarna i Vårat Gäng var på Boforsgården 1977, sedan dess har jag följt detta Gäng en gång i veckan. Vårat Gäng startade på Boforsgården 1965 efter att man hämtat idén från Göteborg. Då var man ett 10-tal ungdomar som träffades.

Idag träffas Vårat Gäng i Folkets hus på onsdagar mellan 18.30 och 20.30. Vi är cirka 80 deltagare varje gång i åldrarna från 13 år och uppåt, alla är välkomna. Kvällen består av fika, någon slags underhållning som trubadur, filmvisning, femkamp, bingo med mera. Den stående programpunkten är förstås dans, det bara måste vi ha varje gång. Vi är även ute på vissa studiebesök. Här har vi bland annat besökt, bowlinghallen, slot-racing, restauranger och så vidare.

Vi har också under senare år haft samarbete med Karlskoga Folkhögskola och ledarlinjen, de har ett projekt som handlar om människor med funktionsnedsättning. Jag gör ett besök hos dem och pratar om verksamheten och de besöker oss och sedan gör de en helkväll för oss alla i Gänget. Detta utbyte gynnar oss alla.

Verksamheten drivs av Karlskoga kommun, genom Kulturskolan, med mig som ansvarig. Jag har också flera duktiga och kompetenta medarbetare som på frivillig basis hjälper till under onsdagskvällarna. Naturligtvis har vi god hjälp av alla i Vårat Gäng också, man gör det man kan. Kommunen står för lokalen och ett visst bidrag till verksamheten, men de flesta som kommer till oss för att uppträda kan inte få några höga gage. Ett program sätts ihop inför vår och höststart, alla tycker att det är bra att man vet vad som ska hända på onsdagskvällarna.

Vår samarbetspartner är Kiwanis klubb som hämtar och skjutsar några ungdomar som inte kan ta sig till verksamheten själva. De hjälper också till med vissa bidrag till vår verksamhet. Vi har medlemmar både från Karlskoga och Degerfors.

Att komma till Vårat Gäng en kväll och möta dessa ungdomar, är en så härlig känsla som inte går att beskriva, detta har drivit mig i alla år. Att se människor växa och utvecklas genom våra träffar värmer i hela kroppen. Att man sedan både får skratta och gråta under en kväll, av alla kommentarer och samtal gör det hela ännu mer stimulerande. För vissa av Gängets medlemmar har denna verksamhet betytt allt. Som en kille säger som har varit med sedan starten 1965, utan Vårat Gäng skulle jag inte ha fått ett så bra liv. En annan tjej säger, så många kompisar och vänner som jag fått här skulle jag aldrig ha fått utanför denna verksamhet.

Nu startar vi upp höstens aktiviteter och det ser alla fram emot redan. När vi avslutar våren, frågar man, när börjar vi igen?

Mitt första möte med ungdomarna i Vårat Gäng var på Boforsgården 1977, sedan dess har jag följt detta Gäng en gång i veckan. Vårat Gäng startade på Boforsgården 1965 efter att man hämtat idén från Göteborg. Då var man ett 10-tal ungdomar som träffades.

Idag träffas Vårat Gäng i Folkets hus på onsdagar mellan 18.30 och 20.30. Vi är cirka 80 deltagare varje gång i åldrarna från 13 år och uppåt, alla är välkomna. Kvällen består av fika, någon slags underhållning som trubadur, filmvisning, femkamp, bingo med mera. Den stående programpunkten är förstås dans, det bara måste vi ha varje gång. Vi är även ute på vissa studiebesök. Här har vi bland annat besökt, bowlinghallen, slot-racing, restauranger och så vidare.

Vi har också under senare år haft samarbete med Karlskoga Folkhögskola och ledarlinjen, de har ett projekt som handlar om människor med funktionsnedsättning. Jag gör ett besök hos dem och pratar om verksamheten och de besöker oss och sedan gör de en helkväll för oss alla i Gänget. Detta utbyte gynnar oss alla.

Verksamheten drivs av Karlskoga kommun, genom Kulturskolan, med mig som ansvarig. Jag har också flera duktiga och kompetenta medarbetare som på frivillig basis hjälper till under onsdagskvällarna. Naturligtvis har vi god hjälp av alla i Vårat Gäng också, man gör det man kan. Kommunen står för lokalen och ett visst bidrag till verksamheten, men de flesta som kommer till oss för att uppträda kan inte få några höga gage. Ett program sätts ihop inför vår och höststart, alla tycker att det är bra att man vet vad som ska hända på onsdagskvällarna.

Vår samarbetspartner är Kiwanis klubb som hämtar och skjutsar några ungdomar som inte kan ta sig till verksamheten själva. De hjälper också till med vissa bidrag till vår verksamhet. Vi har medlemmar både från Karlskoga och Degerfors.

Att komma till Vårat Gäng en kväll och möta dessa ungdomar, är en så härlig känsla som inte går att beskriva, detta har drivit mig i alla år. Att se människor växa och utvecklas genom våra träffar värmer i hela kroppen. Att man sedan både får skratta och gråta under en kväll, av alla kommentarer och samtal gör det hela ännu mer stimulerande. För vissa av Gängets medlemmar har denna verksamhet betytt allt. Som en kille säger som har varit med sedan starten 1965, utan Vårat Gäng skulle jag inte ha fått ett så bra liv. En annan tjej säger, så många kompisar och vänner som jag fått här skulle jag aldrig ha fått utanför denna verksamhet.

Nu startar vi upp höstens aktiviteter och det ser alla fram emot redan. När vi avslutar våren, frågar man, när börjar vi igen?

  • ANNELI LYCKEBORN

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.