2018-07-18 06:00

2018-07-18 06:00

Starkare tillsammans

FAMILJ: Lovisa Sundin

”Berätta om något du är tacksam för?”

”När mitt fotbollsslag spelar bra som lag och samarbetar.”

Svaret är inte ett citat från fotbolls VM, även om vissa intervjuer har haft den tonen. Detta är ett svar från en nio årig besökare i bibliotekets berättartält. Det här barnet vill såklart vinna men att fungera som ett lag är viktigare. Det ena leder bevisligen till det andra, se bara på Sveriges väg till kvartsfinalen.

Biblioteket har precis avslutat sin tältturné sommaren 2018 och det är många berättelser som har fått tagit plats under dess tak. För er som inte har sett är det ett stort medeltida tält i vitt tyg med mörkblå detaljer. Det tar sin lilla tid att sätta upp, men när vi väl rättat till mattor och kuddar är jag alltid lika nöjd över dess orientaliska stil à la tusen och en natt. Här bjuder vi sedan in fantasin genom våra unga besökares berättelser.

Jag har i en tidigare krönika skrivit hur de flesta av oss älskar en god historia. En berättelse kommer dock inte bara sådär. Ibland behövs lite hjälp på traven genom olika verktyg och inspiration för att komma igång. Den inledande frågan ovan är från berättarkortleken Tell me a story. Denna skapades som ett verktyg för att länka samman människor oavsett var vi kommer ifrån. Det finns en fråga på varje kort som öppnar upp en berättelse om något ur våra liv. En lära känna-lek såväl som en väg in i en berättelse. Bibliotekets personal har också skapat en egen kortlek med enbart bilder där besökaren ska hitta på en historia utifrån 5 bilder (utan att titta på dem innan). Oftast tar det några tafatta försök innan en kommer igång. Att släppa spärren av vad som rätt eller fel är svårt och det är lätt att fastna på bilderna utan att lyckas se berättelsens helhet. Fantasi är inte alltid lätt och logisk, visste ni att det går att hoppa fallskärm från en segelbåt? Vilket fick hända i en av våra besökares berättelser.

I berättartältet blir det så extra tydligt att förutom att ge verktyg till berättandet behövs också en god dos uppmuntran. Vi behöver lyssna på och uppmärksamma varandra. Detta gäller faktiskt inte bara när berättelser ska skapas eller fotbollsmatcher vinnas, utan något vi borde tänka på rent allmänt i vardagen. Det finns stunder en bara vill dra täcket över huvudet när väckarklockans radio drar igång nyheter på morgonen och motsatsen präglar vår värld med ovilja. Men så finns den där igen... trenden att en god laganda är ett vinnande koncept. Jag hör orden från en av de ungdomarna som har räddats ur grottan i Thailand. Hur denne hyllar sin tränare som en sammanhållande kraft och avslutar med orden ”Det var därför vi överlevde, som lag.”

 

”När mitt fotbollsslag spelar bra som lag och samarbetar.”

Svaret är inte ett citat från fotbolls VM, även om vissa intervjuer har haft den tonen. Detta är ett svar från en nio årig besökare i bibliotekets berättartält. Det här barnet vill såklart vinna men att fungera som ett lag är viktigare. Det ena leder bevisligen till det andra, se bara på Sveriges väg till kvartsfinalen.

Biblioteket har precis avslutat sin tältturné sommaren 2018 och det är många berättelser som har fått tagit plats under dess tak. För er som inte har sett är det ett stort medeltida tält i vitt tyg med mörkblå detaljer. Det tar sin lilla tid att sätta upp, men när vi väl rättat till mattor och kuddar är jag alltid lika nöjd över dess orientaliska stil à la tusen och en natt. Här bjuder vi sedan in fantasin genom våra unga besökares berättelser.

Jag har i en tidigare krönika skrivit hur de flesta av oss älskar en god historia. En berättelse kommer dock inte bara sådär. Ibland behövs lite hjälp på traven genom olika verktyg och inspiration för att komma igång. Den inledande frågan ovan är från berättarkortleken Tell me a story. Denna skapades som ett verktyg för att länka samman människor oavsett var vi kommer ifrån. Det finns en fråga på varje kort som öppnar upp en berättelse om något ur våra liv. En lära känna-lek såväl som en väg in i en berättelse. Bibliotekets personal har också skapat en egen kortlek med enbart bilder där besökaren ska hitta på en historia utifrån 5 bilder (utan att titta på dem innan). Oftast tar det några tafatta försök innan en kommer igång. Att släppa spärren av vad som rätt eller fel är svårt och det är lätt att fastna på bilderna utan att lyckas se berättelsens helhet. Fantasi är inte alltid lätt och logisk, visste ni att det går att hoppa fallskärm från en segelbåt? Vilket fick hända i en av våra besökares berättelser.

I berättartältet blir det så extra tydligt att förutom att ge verktyg till berättandet behövs också en god dos uppmuntran. Vi behöver lyssna på och uppmärksamma varandra. Detta gäller faktiskt inte bara när berättelser ska skapas eller fotbollsmatcher vinnas, utan något vi borde tänka på rent allmänt i vardagen. Det finns stunder en bara vill dra täcket över huvudet när väckarklockans radio drar igång nyheter på morgonen och motsatsen präglar vår värld med ovilja. Men så finns den där igen... trenden att en god laganda är ett vinnande koncept. Jag hör orden från en av de ungdomarna som har räddats ur grottan i Thailand. Hur denne hyllar sin tränare som en sammanhållande kraft och avslutar med orden ”Det var därför vi överlevde, som lag.”

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.