2018-07-04 06:00

2018-07-04 06:00

Uppmuntra till läsning i sommar

FAMILJ

På sommaren läser jag alltid deckare. Gärna en berättelse som utspelar sig i närheten av där jag befinner mig, till exempel om vi ska till Gotland, då läser jag en bok som utspelar sig där. Det finns många deckare som utspelar sig i sommaridyller och semesterparadis, antagligen för att den skarpa kontrasten mellan ond bråd död och sommaridyll förstärker den kittlande obehagskänslan och spänningen man är ute efter.

Det finns också gott om riktigt bra deckare, även om det kan vara svårt att sortera i den djungel som uppstått - varenda människa tycks vilja skriva deckare nuförtiden. Själv hör jag till dem som alltid tror att jag har lösningen på gåtan och vet vem mördaren är innan jag läst klart, och visst, ibland stämmer det. Men långt ifrån alltid. Tur är väl det, för hur kul skulle det vara att alltid få rätt?

”Jag borde lobbat hårdare för läsning under lovet” tänker jag vid varje lov. ”Inför nästa lov ska jag få in den perfekta inspirationen så att alla hittar en bok de vill läsa!” tänker jag sedan optimistiskt för att döva mitt samvete. Den eviga kampen att förmedla och förklara att boken är sååå mycket bättre än filmen! Jag vet, en bok och en film är två helt olika saker, men ofta filmatiseras ju en bok som blivit succé.

Det skiljer tiotusentals ord i ordförrådet mellan dem som läser eller lyssnar på böcker och dem som inte gör det. Storleken på ditt ordförråd är avgörande för hur avancerade texter du kan läsa. Det är alltså en mycket stor fördel för studier att läsa böcker och det är aldrig för tidigt eller för sent att börja fylla på ditt ordförråd. Ju tidigare desto bättre, naturligtvis! I värsta fall påverkar ett litet ordförråd i förskoleåldern studieresultaten ända upp till gymnasiet. För att inte tala om alla andra fördelar som läsning har. Du kan få veta sådant du aldrig annars skulle kommit i närheten av, en härlig verklighetsflykt där du kan besöka platser du aldrig kommer att kunna resa till, lära dig om kulturer på ett sätt som gör att du förstår på ett helt annat vis än du någonsin skulle få chansen att göra i verkligheten. Du får lättare att uttrycka dig och förklara saker för andra, lättare att sätta ord på det du vill säga. Språk är makt.

Det är ju det där att hitta rätt bok. Som lärare har jag den oerhörda förmånen (och förbannelsen) att kunna bestämma vad andra ska läsa. Det är en balansgång som inte lyckas alla gånger - om alla läser samma bok tappar några intresset och läser vi olika böcker förlorar vi möjligheten till en gemensam läsupplevelse. Sedan är det där att komma in i boken. Ja, du måste ge det en chans till, även om berättelsen eller karaktärerna inte fångar dig direkt. Alltid ger det något och du lär dig något. Sedan känns det tomt när du vänt blad för sista gången och önskar att du inte hade läst boken. För då skulle du fortfarande ha den kvar att läsa. Det är inte varje gång det blir en sådan läsupplevelse, men när det väl händer så är det tio gånger bättre än den bästa film, eller hur! Läs högt, läs tyst, gör det till en daglig rutin! Prata med en vän om boken så som du pratar om en film när du just sett den. Till alla vuxna: uppmuntra till och visa en positiv attityd till läsning!

Sonen har läsläxa över sommaren. Bra, tycker jag! Då är det inte svensklärarmammas jobbiga påhitt, utan lika för alla. Det blir såklart en deckare - Mysteriet på Örnklippan av Christina Ohlsson. Själv läser jag just nu En helt vanlig familj - också en deckare, som verkligen utmanar föräldrarsamvetet och erbjuder existentiella frågeställningar och kloka ord - för den som vågar.

 

Nina Wilder, lärare på Skrantaskolan

Det finns också gott om riktigt bra deckare, även om det kan vara svårt att sortera i den djungel som uppstått - varenda människa tycks vilja skriva deckare nuförtiden. Själv hör jag till dem som alltid tror att jag har lösningen på gåtan och vet vem mördaren är innan jag läst klart, och visst, ibland stämmer det. Men långt ifrån alltid. Tur är väl det, för hur kul skulle det vara att alltid få rätt?

”Jag borde lobbat hårdare för läsning under lovet” tänker jag vid varje lov. ”Inför nästa lov ska jag få in den perfekta inspirationen så att alla hittar en bok de vill läsa!” tänker jag sedan optimistiskt för att döva mitt samvete. Den eviga kampen att förmedla och förklara att boken är sååå mycket bättre än filmen! Jag vet, en bok och en film är två helt olika saker, men ofta filmatiseras ju en bok som blivit succé.

Det skiljer tiotusentals ord i ordförrådet mellan dem som läser eller lyssnar på böcker och dem som inte gör det. Storleken på ditt ordförråd är avgörande för hur avancerade texter du kan läsa. Det är alltså en mycket stor fördel för studier att läsa böcker och det är aldrig för tidigt eller för sent att börja fylla på ditt ordförråd. Ju tidigare desto bättre, naturligtvis! I värsta fall påverkar ett litet ordförråd i förskoleåldern studieresultaten ända upp till gymnasiet. För att inte tala om alla andra fördelar som läsning har. Du kan få veta sådant du aldrig annars skulle kommit i närheten av, en härlig verklighetsflykt där du kan besöka platser du aldrig kommer att kunna resa till, lära dig om kulturer på ett sätt som gör att du förstår på ett helt annat vis än du någonsin skulle få chansen att göra i verkligheten. Du får lättare att uttrycka dig och förklara saker för andra, lättare att sätta ord på det du vill säga. Språk är makt.

Det är ju det där att hitta rätt bok. Som lärare har jag den oerhörda förmånen (och förbannelsen) att kunna bestämma vad andra ska läsa. Det är en balansgång som inte lyckas alla gånger - om alla läser samma bok tappar några intresset och läser vi olika böcker förlorar vi möjligheten till en gemensam läsupplevelse. Sedan är det där att komma in i boken. Ja, du måste ge det en chans till, även om berättelsen eller karaktärerna inte fångar dig direkt. Alltid ger det något och du lär dig något. Sedan känns det tomt när du vänt blad för sista gången och önskar att du inte hade läst boken. För då skulle du fortfarande ha den kvar att läsa. Det är inte varje gång det blir en sådan läsupplevelse, men när det väl händer så är det tio gånger bättre än den bästa film, eller hur! Läs högt, läs tyst, gör det till en daglig rutin! Prata med en vän om boken så som du pratar om en film när du just sett den. Till alla vuxna: uppmuntra till och visa en positiv attityd till läsning!

Sonen har läsläxa över sommaren. Bra, tycker jag! Då är det inte svensklärarmammas jobbiga påhitt, utan lika för alla. Det blir såklart en deckare - Mysteriet på Örnklippan av Christina Ohlsson. Själv läser jag just nu En helt vanlig familj - också en deckare, som verkligen utmanar föräldrarsamvetet och erbjuder existentiella frågeställningar och kloka ord - för den som vågar.

 

Nina Wilder, lärare på Skrantaskolan

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.