2018-06-30 06:00

2018-06-30 06:00

En tjej ska inte lyfta på benen!

KRÖNIKA

Jag drev bollen ända från min backposition genom hela fältet av bolltittande och minst sagt förvånade med- och motspelare. Jag dundrade iväg bollen mot en lika häpen som stillastående målvakt. Nu gick bollen visserligen högt över målet, men jag var ändå rätt nöjd med prestationen.

Det var jag dock ganska ensam visade det sig, tränaren hade strax innan betonat vikten av att behålla positionerna på planen för ett gäng spelsugna men lite vilsna 10-åringar som dittills alltid jagat boll i klunga. Han stod med armarna i kors och konstaterade torrt att jag inte hade följt reglerna som han precis förklarat för oss. Jag gillar visserligen att veta spelreglerna innan jag ger mig in i något nytt men det får inte bli fånigt. När han sedan skrek åt mig för att jag stannat och hjälpt en motspelare upp som ramlat när vi kämpande om bollen så fick det vara nog. Det kan ha varit där och då mitt dåliga tålamod med auktoritära personer blommade ut, i vart fall var min korta fotbollskarriär över.

”Someone said 'football is more important than life and death to you' and I said 'Listen, it's more important than that'.” (Citat av Bill Shankly, tränare för Liverpool 1959-1974)

I en annan del av världen och i nutid spelar många ungdomar faktiskt för sitt liv och sin framtid.

Akelo är en 18-årig tjej som aldrig sett något annat än det flyktingläger som hon befinner sig i men hon är fast besluten att ta sig därifrån. I lägret tilldelas varje person en daglig matranson om 1800 kalorier, vilket gränsar till behovet för att överleva. (en kvinna förbränner generellt mellan 1800-2400 kalorier per dag och en man upp till 3100). Det skapar en desperat tillvaro och Akelo lever i ständig rädsla för övergrepp och våld. Utmaningarna som Akelo måste klara av för att lyckas göra en karriär inom fotboll kan tyckas omöjliga, men hon är en naturlig talang och klart bäst i sitt lag i Kakumas högsta division och det är hennes stora, kanske enda chans att lämna lägret.

Afrikansk damfotboll är på frammarsch men jämställdheten är inte lika långt framskriden som i Sverige. Numer kan nämligen hela 25 procent av svenska tjejer på högsta elitnivå försörja sig på fotbollen och de allra bästa blir till och med uppmärksammade på fotbollsgalan, med blommor. I genomsnitt tjänar övriga svenska kvinnliga elitspelare 10 000 kronor i månaden jämfört med sina manliga kollegors 90 000 kronor. Men så har också svensk damfotboll funnits med ända sedan slutet på 1800-talet, långt mycket längre än motsvarigheten i Afrika där kvinnliga fotbollsspelare fortfarande blir diskriminerade.

Akelo får höra att en tjej inte ska lyfta på benen, att hon inte är en riktig kvinna som spelar fotboll, att hon borde hon vara hemma och sköta hushållssysslor istället. Hon svarar att hon hinner med både sysslor, läxor och fotboll och att hon också får stöd av sin mor och sina systrar.

Utbildning och organiserade fritidsaktiviteter för barn och unga är viktigt, inte minst för flickors möjlighet att skapa en identitet och forma sin framtid. Kika gärna på nätet efter Akelo och mer information om Svenska kyrkans internationella arbete och kampanjer, det kan vara livsavgörande.

Det var jag dock ganska ensam visade det sig, tränaren hade strax innan betonat vikten av att behålla positionerna på planen för ett gäng spelsugna men lite vilsna 10-åringar som dittills alltid jagat boll i klunga. Han stod med armarna i kors och konstaterade torrt att jag inte hade följt reglerna som han precis förklarat för oss. Jag gillar visserligen att veta spelreglerna innan jag ger mig in i något nytt men det får inte bli fånigt. När han sedan skrek åt mig för att jag stannat och hjälpt en motspelare upp som ramlat när vi kämpande om bollen så fick det vara nog. Det kan ha varit där och då mitt dåliga tålamod med auktoritära personer blommade ut, i vart fall var min korta fotbollskarriär över.

”Someone said 'football is more important than life and death to you' and I said 'Listen, it's more important than that'.” (Citat av Bill Shankly, tränare för Liverpool 1959-1974)

I en annan del av världen och i nutid spelar många ungdomar faktiskt för sitt liv och sin framtid.

Akelo är en 18-årig tjej som aldrig sett något annat än det flyktingläger som hon befinner sig i men hon är fast besluten att ta sig därifrån. I lägret tilldelas varje person en daglig matranson om 1800 kalorier, vilket gränsar till behovet för att överleva. (en kvinna förbränner generellt mellan 1800-2400 kalorier per dag och en man upp till 3100). Det skapar en desperat tillvaro och Akelo lever i ständig rädsla för övergrepp och våld. Utmaningarna som Akelo måste klara av för att lyckas göra en karriär inom fotboll kan tyckas omöjliga, men hon är en naturlig talang och klart bäst i sitt lag i Kakumas högsta division och det är hennes stora, kanske enda chans att lämna lägret.

Afrikansk damfotboll är på frammarsch men jämställdheten är inte lika långt framskriden som i Sverige. Numer kan nämligen hela 25 procent av svenska tjejer på högsta elitnivå försörja sig på fotbollen och de allra bästa blir till och med uppmärksammade på fotbollsgalan, med blommor. I genomsnitt tjänar övriga svenska kvinnliga elitspelare 10 000 kronor i månaden jämfört med sina manliga kollegors 90 000 kronor. Men så har också svensk damfotboll funnits med ända sedan slutet på 1800-talet, långt mycket längre än motsvarigheten i Afrika där kvinnliga fotbollsspelare fortfarande blir diskriminerade.

Akelo får höra att en tjej inte ska lyfta på benen, att hon inte är en riktig kvinna som spelar fotboll, att hon borde hon vara hemma och sköta hushållssysslor istället. Hon svarar att hon hinner med både sysslor, läxor och fotboll och att hon också får stöd av sin mor och sina systrar.

Utbildning och organiserade fritidsaktiviteter för barn och unga är viktigt, inte minst för flickors möjlighet att skapa en identitet och forma sin framtid. Kika gärna på nätet efter Akelo och mer information om Svenska kyrkans internationella arbete och kampanjer, det kan vara livsavgörande.

  • Leif Helge

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.