2018-06-07 06:00

2018-06-07 06:00

Nu är det sommar, nu är det sol…

KRISTIN ADAMSSON, FOLKHÄLSOUTVECKLARE KARLSKOGA DEGEFORS KOMMUNER

Visst är det väl härligt med sommar! Sommar känns på något sätt alltid som ett avslut och ett tillfälle att få ny energi inför hösten. För oss som arbetar är det inget avslut, våra arbeten rullar på och efter sommaren fortsätter vi med samma arbetsuppgifter. För alla skolelever är det däremot ett avslut. Ett avslut att ha klarat av ett skolår. Ett avslut väl värt att fira. Ett avslut som kan innebära många olika känslor, kärlek, lycka, oro, nyfikenhet...


När jag slutade årskurs 9 var det självklart att åka ner till Motalas strand, Varamon, och fira in sommarlovet. Där hängde alla ungdomar från tidig kväll till sent in på natten...ja de flesta av oss i alla fall, för vissa blev kvällen kort. Skolavslutningen i Varamon innebar alkoholdebut för väldigt många - vilket inte alltid slutade så bra. När jag skulle fira in mitt sommarlov fanns det inte så många andra alternativ att fira in sommaren på än att fira med alla andra nere i Varamon.

Jag har alltid varit aktiv inom idrotten och har på så sätt alltid haft en ”godkänd ursäkt” för att inte dricka. ”Men, kom igen smaka!” ”Nej jag har match i morgon”. Det var en stående dialog under sommaren när det var dags för fest. Jag klarade att vara stark i mitt ställningstagande till alkohol mycket tack vara att jag ville prestera inom min idrott och kanske för att jag har personer nära i min släkt som dricker alkohol som andra dricker vatten. Men det är inte lätt att stå emot ett grupptryck!


Jag är så glad att jag i mitt arbete får äran att vara med och samordna drogfri skolavslutning i Karlskoga och Degerfors. En stor skolavslutningsfest för ungdomar på högstadiet. Ett samarbete mellan kommunerna, polisen, fritidsledarna, kyrkan och socialen som gör att vi kan erbjuda dessa ungdomar ett drogfritt alternativ att fira in sommarlovet. Statistik visa att ju senare alkoholdebut, desto mindre risk för att senare hamna i ett missbruk. Sett till hur statistiken ser ut i dag gällande ungas psykiska hälsa och syn på alkohol och droger så är arbetet med drogfri skolavslutning väldigt viktigt!

I min närhet har jag alldeles för många personer som på olika sätt har ett beroende av alkohol. Med dessa personer så nära känns det extra viktigt att kunna arbeta drogförebyggande och erbjuda ungdomar ett drogfritt alternativ för att kunna fira. Ett erbjudande om en rolig sommarlovsfest där nästan 450 ungdomar varje år väljer att Blåsa Grönt innan festen börjar.


Skolavslutningen är bara början på sommaren, en sommar som säkert kommer att leda till massor med beslut, lockelser och nyfikenhet. Vi vuxna är viktiga som stöd för att hjälpa våra ungdomar och vi måste hjälpas åt att visa att det går att fira och ha fest utan alkohol.

Låt oss alla fira in sommaren med glädje och sång...nu är det sommar, nu är det sol, nu är det hum hum i hagen...

Visst är det väl härligt med sommar! Sommar känns på något sätt alltid som ett avslut och ett tillfälle att få ny energi inför hösten. För oss som arbetar är det inget avslut, våra arbeten rullar på och efter sommaren fortsätter vi med samma arbetsuppgifter. För alla skolelever är det däremot ett avslut. Ett avslut att ha klarat av ett skolår. Ett avslut väl värt att fira. Ett avslut som kan innebära många olika känslor, kärlek, lycka, oro, nyfikenhet...


När jag slutade årskurs 9 var det självklart att åka ner till Motalas strand, Varamon, och fira in sommarlovet. Där hängde alla ungdomar från tidig kväll till sent in på natten...ja de flesta av oss i alla fall, för vissa blev kvällen kort. Skolavslutningen i Varamon innebar alkoholdebut för väldigt många - vilket inte alltid slutade så bra. När jag skulle fira in mitt sommarlov fanns det inte så många andra alternativ att fira in sommaren på än att fira med alla andra nere i Varamon.

Jag har alltid varit aktiv inom idrotten och har på så sätt alltid haft en ”godkänd ursäkt” för att inte dricka. ”Men, kom igen smaka!” ”Nej jag har match i morgon”. Det var en stående dialog under sommaren när det var dags för fest. Jag klarade att vara stark i mitt ställningstagande till alkohol mycket tack vara att jag ville prestera inom min idrott och kanske för att jag har personer nära i min släkt som dricker alkohol som andra dricker vatten. Men det är inte lätt att stå emot ett grupptryck!


Jag är så glad att jag i mitt arbete får äran att vara med och samordna drogfri skolavslutning i Karlskoga och Degerfors. En stor skolavslutningsfest för ungdomar på högstadiet. Ett samarbete mellan kommunerna, polisen, fritidsledarna, kyrkan och socialen som gör att vi kan erbjuda dessa ungdomar ett drogfritt alternativ att fira in sommarlovet. Statistik visa att ju senare alkoholdebut, desto mindre risk för att senare hamna i ett missbruk. Sett till hur statistiken ser ut i dag gällande ungas psykiska hälsa och syn på alkohol och droger så är arbetet med drogfri skolavslutning väldigt viktigt!

I min närhet har jag alldeles för många personer som på olika sätt har ett beroende av alkohol. Med dessa personer så nära känns det extra viktigt att kunna arbeta drogförebyggande och erbjuda ungdomar ett drogfritt alternativ för att kunna fira. Ett erbjudande om en rolig sommarlovsfest där nästan 450 ungdomar varje år väljer att Blåsa Grönt innan festen börjar.


Skolavslutningen är bara början på sommaren, en sommar som säkert kommer att leda till massor med beslut, lockelser och nyfikenhet. Vi vuxna är viktiga som stöd för att hjälpa våra ungdomar och vi måste hjälpas åt att visa att det går att fira och ha fest utan alkohol.

Låt oss alla fira in sommaren med glädje och sång...nu är det sommar, nu är det sol, nu är det hum hum i hagen...

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.