2018-01-04 06:00

2018-01-04 06:00

Nytt år – nya ”träningsmöjligheter"

KRÖNIKA: HELENA FRISK WESSTRÖM, HÄLSOUTVECKLARE, ÖREBRO LÄNS IDROTTSFÖRBUND

I slutet av året 2017 fick jag ett telefonsamtal från en mamma som undrade om jag kunde rekommendera en träningsanläggning dit hon kunde skicka sitt barn/ungdom för bra träning i en trygg miljö. Hon berättade att hon hade läst i tidningen om att det var några träningsanläggningar som hade tagit ett aktiv beslut om att arbeta förebyggande mot dopning och som blivit diplomerade för det.

Hon tyckte det skulle kännas bra att ha sitt barn/ungdom tränande på en träningsanläggning som har ett förebyggande arbete mot dopning.

Jag, funderade en stund och tänkte, vad kul att föräldrar tänker till innan de skickar iväg sina barn och ungdomar och också bryr sig om vilken träningsanläggning de ska träna på.


Det kändes som en självklarhet för mig att rekommendera de diplomerade träningsanläggningarna i Karlskoga som fått utbildning och kunskap i förebyggande arbete genom att skapa ett systematiskt, långsiktigt och hållbart arbetssätt för en arbetsmetod som heter 100 procent ren hårdträning.

I höstas hade vi tre träningsanläggningar som gick in i ett arbete med 100 procent ren hårdträning och gick i mål med diplomering via Folkhälsonämnden.

100 procent ren hårdträning är en arbetsmetod för att arbeta förebyggande för att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider och andra dopingpreparat på träningsanläggningarna i Sverige. Detta sker genom att träningsanläggningarna utvecklar ett långsiktigt förebyggande arbete mot doping i samverkan mellan aktörer på området och i samverkan med polis, Örebro läns idrottsförbund, folkhälsoförvaltningen, länsstyrelsen med flera.


CrossFit Karlskoga, Aero träningscenter och Davids träningscenter har arbetat fram en policy och handlingsplan mot doping och arbetar kontinuerligt med utbildning av personal, har utsett en antidopingansvarig på sin anläggning, det finns en antidoping pärm i receptionen, har samarbete och tycker att detta är en viktig fråga att engagera sig i.

Bakgrunden till detta arbete utgår från den regionala strategin för ANDT (Alkohol, Narkotika Doping och Tobak). Den regionala strategin omfattar, ett övergripande mål som omfattar ett samhälle fritt från narkotika och doping, minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk.

Viktigt att våra barn och ungdomar ska kunna erbjudas träning i trygga och dopingfria miljöer. En trygghet som vi föräldrar värnar om och viktigt att vi har vetskap om.

Önskar Er alla en God fortsättning på träningsåret 2018.

Fortfarande är det den fysiska aktivitet som blir av som är allra viktigast.

I slutet av året 2017 fick jag ett telefonsamtal från en mamma som undrade om jag kunde rekommendera en träningsanläggning dit hon kunde skicka sitt barn/ungdom för bra träning i en trygg miljö. Hon berättade att hon hade läst i tidningen om att det var några träningsanläggningar som hade tagit ett aktiv beslut om att arbeta förebyggande mot dopning och som blivit diplomerade för det.

Hon tyckte det skulle kännas bra att ha sitt barn/ungdom tränande på en träningsanläggning som har ett förebyggande arbete mot dopning.

Jag, funderade en stund och tänkte, vad kul att föräldrar tänker till innan de skickar iväg sina barn och ungdomar och också bryr sig om vilken träningsanläggning de ska träna på.


Det kändes som en självklarhet för mig att rekommendera de diplomerade träningsanläggningarna i Karlskoga som fått utbildning och kunskap i förebyggande arbete genom att skapa ett systematiskt, långsiktigt och hållbart arbetssätt för en arbetsmetod som heter 100 procent ren hårdträning.

I höstas hade vi tre träningsanläggningar som gick in i ett arbete med 100 procent ren hårdträning och gick i mål med diplomering via Folkhälsonämnden.

100 procent ren hårdträning är en arbetsmetod för att arbeta förebyggande för att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider och andra dopingpreparat på träningsanläggningarna i Sverige. Detta sker genom att träningsanläggningarna utvecklar ett långsiktigt förebyggande arbete mot doping i samverkan mellan aktörer på området och i samverkan med polis, Örebro läns idrottsförbund, folkhälsoförvaltningen, länsstyrelsen med flera.


CrossFit Karlskoga, Aero träningscenter och Davids träningscenter har arbetat fram en policy och handlingsplan mot doping och arbetar kontinuerligt med utbildning av personal, har utsett en antidopingansvarig på sin anläggning, det finns en antidoping pärm i receptionen, har samarbete och tycker att detta är en viktig fråga att engagera sig i.

Bakgrunden till detta arbete utgår från den regionala strategin för ANDT (Alkohol, Narkotika Doping och Tobak). Den regionala strategin omfattar, ett övergripande mål som omfattar ett samhälle fritt från narkotika och doping, minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk.

Viktigt att våra barn och ungdomar ska kunna erbjudas träning i trygga och dopingfria miljöer. En trygghet som vi föräldrar värnar om och viktigt att vi har vetskap om.

Önskar Er alla en God fortsättning på träningsåret 2018.

Fortfarande är det den fysiska aktivitet som blir av som är allra viktigast.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.