2017-12-06 06:00

2017-12-06 06:00

#metoo – youtoo?

ALEXANDER BLOMQVIST, FÖRVALTNINGSSEKRETERARE KARLSKOGA DEGERFORS KOMMUNER

– Jag börjar tröttna på hela det här #metoo-köret, sa Bill.

– Ja det är ju bara en jävla häxjakt, sa Bull.

Män blir uthängda vitt och brett och det råder fri jakt på alla som råkar födas med en penis mellan benen. Stora TV-profiler, mediemoguler och akademiker blir reducerade till icke anställningsbara creep. Helt vanliga män i samhället får se sin familjetillvaro vändas upp och ner när saker ur historien inte längre hålls med munkavle. Skulden för mäns övertramp mot kvinnor läggs över på förövaren istället för offret.

Jag är man. Jag är uppvuxen under samma normer som alla andra män i min ålder är. Likt många män har jag barn och likt alla föräldrar började mina tankar cirkulera på ett annat sätt när min dotter föddes. Hon ska nu alltså in i den här världen som ska tala om för henne vem hon är och vem hon förväntas vara. Tanken gör mig milt sagt illamående. Någonstans i illamåendet börjar jag sedan fundera på vad jag kan göra för att påverka hennes omvärld medan hon växer upp. Ett första steg är att försöka se mönster och strukturer i vårt samhälle för vad de är – kvinnoförtryckande – ett andra är att motarbeta dem. Vara påläst. Säga ifrån. Sträva efter att vara någon som förstår att ”alla män” inte betyder mig personligen. Det är i mångt och mycket mina egenskaper som hon i framtiden kommer söka efter i en partner så jag vill väldigt gärna försöka hålla mig i mitt esse. Det måste börja med mig och försöker inte jag som man vara en del av lösningen så är jag en del av problemet.

Ett annat stort ansvar uppstod när min son föddes. Jag ska vara också hans ledstjärna genom livet och det ställer krav på mig att visa honom vad jag tycker ingår i begrepp som manlighet, jämlikhet och feminism. Jag tror att det är så vi bygger självkänsla och ömsesidig respekt. Det skiljer 2 år mellan mina barn. Med stor sannolikhet kommer deras framtida kompisgäng springa på varandra och blandas i olika sammanhang många gånger under deras uppväxt. Om det här är frågor som öppet kan diskuteras och luftas vill jag tro att risken att någon av min sons kompisar tar sig friheter gentemot min dotter på någon villafest avtar betydligt.

#metoo anses av många vara en revolutionär kraft. Ingen vet egentligen vart det hela kommer att sluta, men som med alla revolutioner så har vi hamnat i ett läge där det är omöjligt att återgå till det har varit. Och sett till de tusentals vittnesmål om hur kvinnor behandlas som framkommit under #metoo så kan det omöjligt vara någonting dåligt. Så när män säger att de är trötta på det hela gör de det av ungefär samma anledning som när forna kungar var trötta på pratet om demokrati.

– Nu är det vinter, sa Bill.

– Ja, men sen blir det vår, sa Bull.

– Jag börjar tröttna på hela det här #metoo-köret, sa Bill.

– Ja det är ju bara en jävla häxjakt, sa Bull.

Män blir uthängda vitt och brett och det råder fri jakt på alla som råkar födas med en penis mellan benen. Stora TV-profiler, mediemoguler och akademiker blir reducerade till icke anställningsbara creep. Helt vanliga män i samhället får se sin familjetillvaro vändas upp och ner när saker ur historien inte längre hålls med munkavle. Skulden för mäns övertramp mot kvinnor läggs över på förövaren istället för offret.

Jag är man. Jag är uppvuxen under samma normer som alla andra män i min ålder är. Likt många män har jag barn och likt alla föräldrar började mina tankar cirkulera på ett annat sätt när min dotter föddes. Hon ska nu alltså in i den här världen som ska tala om för henne vem hon är och vem hon förväntas vara. Tanken gör mig milt sagt illamående. Någonstans i illamåendet börjar jag sedan fundera på vad jag kan göra för att påverka hennes omvärld medan hon växer upp. Ett första steg är att försöka se mönster och strukturer i vårt samhälle för vad de är – kvinnoförtryckande – ett andra är att motarbeta dem. Vara påläst. Säga ifrån. Sträva efter att vara någon som förstår att ”alla män” inte betyder mig personligen. Det är i mångt och mycket mina egenskaper som hon i framtiden kommer söka efter i en partner så jag vill väldigt gärna försöka hålla mig i mitt esse. Det måste börja med mig och försöker inte jag som man vara en del av lösningen så är jag en del av problemet.

Ett annat stort ansvar uppstod när min son föddes. Jag ska vara också hans ledstjärna genom livet och det ställer krav på mig att visa honom vad jag tycker ingår i begrepp som manlighet, jämlikhet och feminism. Jag tror att det är så vi bygger självkänsla och ömsesidig respekt. Det skiljer 2 år mellan mina barn. Med stor sannolikhet kommer deras framtida kompisgäng springa på varandra och blandas i olika sammanhang många gånger under deras uppväxt. Om det här är frågor som öppet kan diskuteras och luftas vill jag tro att risken att någon av min sons kompisar tar sig friheter gentemot min dotter på någon villafest avtar betydligt.

#metoo anses av många vara en revolutionär kraft. Ingen vet egentligen vart det hela kommer att sluta, men som med alla revolutioner så har vi hamnat i ett läge där det är omöjligt att återgå till det har varit. Och sett till de tusentals vittnesmål om hur kvinnor behandlas som framkommit under #metoo så kan det omöjligt vara någonting dåligt. Så när män säger att de är trötta på det hela gör de det av ungefär samma anledning som när forna kungar var trötta på pratet om demokrati.

– Nu är det vinter, sa Bill.

– Ja, men sen blir det vår, sa Bull.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.