2017-10-07 06:00

2017-10-07 06:00

Kristi kors - ett tecken på Herrens seger

WAFAA IBRAHIM OCH OSSAMA MAKHOUL

På berget, inför lärjungarnas ögon, förvandlades Kristus. De beskrev senare upplevelsen med ord som ”ljus” och ”sol” när de förklarade vad de hade sett. Det var som en himmelsk strålglans, en glimt av Kristus själv.

Jesus korsfästes på berget ”skallen” utanför Jerusalem. Där segrade han över djävulens krafter. Lärjungarna uppfattade senare korset som ett tecken på hans seger och hans härlighet. Korset blev en symbol, en sammanfattning, av vår kristna tro.

Varje människa, oavsett kunskap, kön eller ålder beväpnas genom sint tro med korsets makt för att möta livet.

Som ett tecken på detta börjar man dagen genom att teckna korsets tecken på sig själv. Det gör man också före och efter maten och när man ska somna, när man reser och när man hör kyrkklockorna och när man ber.

Så det är en uppskattad och god tradition som fortsätter.

Men tilliten och tron kan variera i en människas liv. Ibland är den stark och ibland är den svag. När man är som mest nere kan det hända att man söker andra vägar. Rita var en gullig och vacker 29-årig tjej. Hon sökte förtvivlat efter den stora kärleken. Hon sökte sig då till en spåman och pratade med honom om problemet. Det visade sig också att han tog mycket betalt för sina tjänster. Hon lovade återkomma med pengarna. Nästa gång hon mötte spåmannen hade hon med sig pengarna och hoppades få vägledning. Efter att han pratat med henne en stund började han skrika: ”Du bär korset på dig! Du måste ta av det eller försvinna härifrån!”

Rita skyndade ut därifrån och förstod att hon var på väg att räcka ut handen till destruktiva krafter som lätt kunde få makt över henne. Korset som Rita hade i en kedja runt halsen räddade henne från det ondas inflytande.

Slutligen vill vi citera en poet från vårt land Syrien som heter Khalil som ropar till den korsfäste Jesus:

Och du, mäktige korsfäste som betraktar oss från Golgata genom processioner generation efter generation, som hör bullret från nationer.

Du på träkorset täkt med blod, du har mer värdighet och mer makt är tusen kungar över tusen troner i tusen kungariken.

Du i din depression mer glad än våren med alla sina blommor.

Du i din smärta mer lugn än änglarna i deras himmel.

Och du bland bödlarna mer fri än solens ljus.

Törnekronan på huvudet är mer hög och vacker än Brahms krona .. och skruvarna i dina händer är högre och ståtligare än spira och bladet som droppar på dina fötter glittrar.

På berget, inför lärjungarnas ögon, förvandlades Kristus. De beskrev senare upplevelsen med ord som ”ljus” och ”sol” när de förklarade vad de hade sett. Det var som en himmelsk strålglans, en glimt av Kristus själv.

Jesus korsfästes på berget ”skallen” utanför Jerusalem. Där segrade han över djävulens krafter. Lärjungarna uppfattade senare korset som ett tecken på hans seger och hans härlighet. Korset blev en symbol, en sammanfattning, av vår kristna tro.

Varje människa, oavsett kunskap, kön eller ålder beväpnas genom sint tro med korsets makt för att möta livet.

Som ett tecken på detta börjar man dagen genom att teckna korsets tecken på sig själv. Det gör man också före och efter maten och när man ska somna, när man reser och när man hör kyrkklockorna och när man ber.

Så det är en uppskattad och god tradition som fortsätter.

Men tilliten och tron kan variera i en människas liv. Ibland är den stark och ibland är den svag. När man är som mest nere kan det hända att man söker andra vägar. Rita var en gullig och vacker 29-årig tjej. Hon sökte förtvivlat efter den stora kärleken. Hon sökte sig då till en spåman och pratade med honom om problemet. Det visade sig också att han tog mycket betalt för sina tjänster. Hon lovade återkomma med pengarna. Nästa gång hon mötte spåmannen hade hon med sig pengarna och hoppades få vägledning. Efter att han pratat med henne en stund började han skrika: ”Du bär korset på dig! Du måste ta av det eller försvinna härifrån!”

Rita skyndade ut därifrån och förstod att hon var på väg att räcka ut handen till destruktiva krafter som lätt kunde få makt över henne. Korset som Rita hade i en kedja runt halsen räddade henne från det ondas inflytande.

Slutligen vill vi citera en poet från vårt land Syrien som heter Khalil som ropar till den korsfäste Jesus:

Och du, mäktige korsfäste som betraktar oss från Golgata genom processioner generation efter generation, som hör bullret från nationer.

Du på träkorset täkt med blod, du har mer värdighet och mer makt är tusen kungar över tusen troner i tusen kungariken.

Du i din depression mer glad än våren med alla sina blommor.

Du i din smärta mer lugn än änglarna i deras himmel.

Och du bland bödlarna mer fri än solens ljus.

Törnekronan på huvudet är mer hög och vacker än Brahms krona .. och skruvarna i dina händer är högre och ståtligare än spira och bladet som droppar på dina fötter glittrar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.