2017-08-12 06:00

2017-08-12 06:00

Allting kretsar runt solen

KRÖNIKA

När Copernicus på 1500-talet framförde sin tes att jorden snurrar runt solen och inte tvärtom, så var detta en helt ny tanke. Fram till dess hade det setts som självklart att solen snurrar runt jorden. Och det är kanske helt naturligt att tro att allt snurrar runt den värld som är min, och som jag känner till. Vi vill nog lite till mans se oss som centrum i tillvaron. Men visst är det väl så, att vi här uppe i Norden låter våra liv kretsa just runt solen.

Solen är väldigt central i våra liv, inte minst på semestern. Vi kollar värderrapporter och väderprognoser noga för att se var solen ska visa sig mest. Helst ska det vara varmt också. Detta är inte någon ny företeelse. Människan har i alla tider försökt att utforska solens rörelser under året. Det visar inte minst Ale Stenar i Skåne. Att kunna planera för goda skördar var livsviktigt. Därför måste man veta när det var dags att så.

Det har funnits många kulturer genom historien där soldyrkan har varit den centrala religionen. Sol och värme är nödvändiga för goda skördar. Men också tillräckligt mycket vatten. Utan vatten växer ingenting. Sverige har under de senaste åren fått mindre nederbörd än normalt. Detta har lett till att grundvattnet har sjunkit i hela landet. På vissa håll alarmerande lågt. Även sjöar och vattendrag som förser oss med dricksvatten har sjunkit oroväckande mycket. Detta tvingar oss att börja tänka över hur vi ska klara vattenförsörjningen i framtiden. Vi måste vara rädda om, och spara på vattnet. Detta är nytt för oss, som har varit vana att kunna betrakta vatten som något självklart, och som badar i dricksvatten.

För mycket och för lite skämmer allt, säger ett talesätt. För mycket sol och värme har man haft i stora delar av södra Europa denna sommar. Värmen har utgjort livsfara, och människor har uppmanats att hålla sig inomhus för att inte drabbas av solsting. Grönsakerna i trädgårdarna har bränts sönder i hettan. Några av oss i vårt land som har väntat på regn, fick vårt lystmäte under helgen som gick. Ett regnåskväder fyllde källare, och svämmade över vägar, och hotade att rasera en damm. Inför naturens krafter är människan liten.

Även i den andliga delen av våra liv är ljus, vatten och bröd centrala begrepp. Jesus säger: Jag är världens ljus. Han säger också: Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig törsta. Det vatten jag ger honom skall bli i honom en källa, vars vatten springer upp med evigt liv.

Solen är väldigt central i våra liv, inte minst på semestern. Vi kollar värderrapporter och väderprognoser noga för att se var solen ska visa sig mest. Helst ska det vara varmt också. Detta är inte någon ny företeelse. Människan har i alla tider försökt att utforska solens rörelser under året. Det visar inte minst Ale Stenar i Skåne. Att kunna planera för goda skördar var livsviktigt. Därför måste man veta när det var dags att så.

Det har funnits många kulturer genom historien där soldyrkan har varit den centrala religionen. Sol och värme är nödvändiga för goda skördar. Men också tillräckligt mycket vatten. Utan vatten växer ingenting. Sverige har under de senaste åren fått mindre nederbörd än normalt. Detta har lett till att grundvattnet har sjunkit i hela landet. På vissa håll alarmerande lågt. Även sjöar och vattendrag som förser oss med dricksvatten har sjunkit oroväckande mycket. Detta tvingar oss att börja tänka över hur vi ska klara vattenförsörjningen i framtiden. Vi måste vara rädda om, och spara på vattnet. Detta är nytt för oss, som har varit vana att kunna betrakta vatten som något självklart, och som badar i dricksvatten.

För mycket och för lite skämmer allt, säger ett talesätt. För mycket sol och värme har man haft i stora delar av södra Europa denna sommar. Värmen har utgjort livsfara, och människor har uppmanats att hålla sig inomhus för att inte drabbas av solsting. Grönsakerna i trädgårdarna har bränts sönder i hettan. Några av oss i vårt land som har väntat på regn, fick vårt lystmäte under helgen som gick. Ett regnåskväder fyllde källare, och svämmade över vägar, och hotade att rasera en damm. Inför naturens krafter är människan liten.

Även i den andliga delen av våra liv är ljus, vatten och bröd centrala begrepp. Jesus säger: Jag är världens ljus. Han säger också: Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig törsta. Det vatten jag ger honom skall bli i honom en källa, vars vatten springer upp med evigt liv.

  • Birgitta Malmberg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.