2017-07-08 06:00

2017-07-08 06:00

Vad har vi för relation till "den svenska avundsjukan"?

KRÖNIKA: ÅSA KARLSTRÖM

”Rykten skapas av avundsjuka, sprids av hatare och accepteras av idioter”

Alla har vi någon gång känt avund gentemot någon även fast vi inte erkänner känslan. Avund är nämligen en känsla som är svår att hantera. Men det spelar ingen roll om det handlar om utseende, pengar, relationer, livsstil eller karriär för det är fortfarande mänskligt att känna avundsjuka. Det skadliga är inte att känna avund, utan hur vi agerar utifrån känslan. Och det är så tråkigt att vissa människor inte kan unna någon annan karriär, lycka och framgång. Och ofta kan avundsjukan generera i rent skitsnack - varför vet jag inte, kanske att den som snackar om andra växer på sitt sätt men som för min del är lortigt fegt och fult.

Jag satt en gång nykter på en restaurang i staden. Vid ett bord längre bort satt ett gäng med tjejer, och då alkoholintaget hade nog varit stort för deras ord gick med stora höga bokstäver.

- Kolla henne - sa de och peka mot mig.

- ”Ja hon tror hon är så jävla snygg”.

- ”Ja och hon tror hon kan rädda hela världen hahahaha”.

Vid första blixttanke kände jag, att jag ville gå fram och försvara mig - dom känner mig ju inte alls.

Men samtidigt, och det kanske har med min ålder och mognad att göra, så valde jag istället att dricka upp min kaffe och gå,

Jag tänkte - det är synd om er som sitter och dömer andra, ni måste sakna mycket i era liv.

Och det har följt mig efter det. Varför ska jag försvara mig själv mot sådana som inte har något annat för sig än att skvalla och prata skit.


Vi svenskar har ett särskilt förhållande till avundsjuka då det till och med finns ett uttryck som kallas ”den svenska avundsjukan”. Det är ett uttryck jag inte gillar, men som jag faktiskt tycker stämmer väldigt bra. I lilla landet lagom som vi bor i får ingen vara annorlunda, uppnå framgångsrika resultat eller vara stolta över sin framgång. Inte sagt att jag drar alla svenskar över samma kant, men vi svenskar är ofta avundsjuka på de som valt en liten annorlunda väg här i livet och till dom som lyckats bättre än vi själva.

Avundsjuka behöver dock inte alltid vara något dåligt. Avund gentemot någon kan ju faktiskt vara en slags drivkraft till att prestera bättre. Låt därför avunden bli en positiv kraft. Du kan därför omvandla avunden till en positiv kraft.

För mig har avundsjuka varit en drivkraft,

Då jag gick i skolan kände jag ofta avund för ”innegänget” eller de för som hade bra betyg.

Eller de som hade de dyraste ”gul och blå” jeansen, något jag aldrig fick. Jag var avundsjuk på alla snygga tjejer som alla killar svärmande omkring. Jag var mest en transparant liten grå råtta. Just då kunde jag gjort vad som helst för att få vara ”Inger”.

Men mitt liv tog en annan vändning, jag jobbade och slet med mig själv, vågade utmana många rädslor och drömmar.


Idag när jag ibland stöter på Inger, så känner jag i mitt inre vad glad jag är för att jag just är jag.

De som alltid känner sig nöjda med vad de presterat och inte anser att någon lyckats bättre än en själv, de kommer att ha svårt att hitta drivkraften till att göra bättre ifrån sig och prestera hårdare. Likaså de som klankar ner på andra där ord i grund och botten grundar sig på avundsjuka.

Det är viktigt att vi kan unna varandra, glädjas med andras framgång, berömma och visa uppskattning. Jag lovar er att livet blir så mycket roligare om du gläds åt andras framgång, för det kommer att ge dig energi till din egna.

En dag kanske du står där själv och är en av de avundsvärda. Någon som andra vill vara, för att du vågade, du lyckades och för att du kunde.

Jag tar gärna emot kritik om den riktas till mig men att gå och snacka och sen säga, ”Säj inte att det var jag”, det är för mig så ”litet”. Mina bästa vänner och min familj är bäst, för dom kan ärligt säga till mig när de tycker jag gör fel, tack gode gud för er, ni lär mig mycket och får mig att växa.

När du vågar och lyckas kommer avund, vissa kommer försöka välta dig ifrån stegen du tappert klättrar uppåt på medan andra kommer hjälpa dig och vara glad för din skull. Kom då ihåg att avund är en fin komplimang. Gå din egen väg, låt ingen trampa på dig, tro på dig själv, omge dig inte kring negativa människor, följ dina drömmar och glad sommar.

”Rykten skapas av avundsjuka, sprids av hatare och accepteras av idioter”

Alla har vi någon gång känt avund gentemot någon även fast vi inte erkänner känslan. Avund är nämligen en känsla som är svår att hantera. Men det spelar ingen roll om det handlar om utseende, pengar, relationer, livsstil eller karriär för det är fortfarande mänskligt att känna avundsjuka. Det skadliga är inte att känna avund, utan hur vi agerar utifrån känslan. Och det är så tråkigt att vissa människor inte kan unna någon annan karriär, lycka och framgång. Och ofta kan avundsjukan generera i rent skitsnack - varför vet jag inte, kanske att den som snackar om andra växer på sitt sätt men som för min del är lortigt fegt och fult.

Jag satt en gång nykter på en restaurang i staden. Vid ett bord längre bort satt ett gäng med tjejer, och då alkoholintaget hade nog varit stort för deras ord gick med stora höga bokstäver.

- Kolla henne - sa de och peka mot mig.

- ”Ja hon tror hon är så jävla snygg”.

- ”Ja och hon tror hon kan rädda hela världen hahahaha”.

Vid första blixttanke kände jag, att jag ville gå fram och försvara mig - dom känner mig ju inte alls.

Men samtidigt, och det kanske har med min ålder och mognad att göra, så valde jag istället att dricka upp min kaffe och gå,

Jag tänkte - det är synd om er som sitter och dömer andra, ni måste sakna mycket i era liv.

Och det har följt mig efter det. Varför ska jag försvara mig själv mot sådana som inte har något annat för sig än att skvalla och prata skit.


Vi svenskar har ett särskilt förhållande till avundsjuka då det till och med finns ett uttryck som kallas ”den svenska avundsjukan”. Det är ett uttryck jag inte gillar, men som jag faktiskt tycker stämmer väldigt bra. I lilla landet lagom som vi bor i får ingen vara annorlunda, uppnå framgångsrika resultat eller vara stolta över sin framgång. Inte sagt att jag drar alla svenskar över samma kant, men vi svenskar är ofta avundsjuka på de som valt en liten annorlunda väg här i livet och till dom som lyckats bättre än vi själva.

Avundsjuka behöver dock inte alltid vara något dåligt. Avund gentemot någon kan ju faktiskt vara en slags drivkraft till att prestera bättre. Låt därför avunden bli en positiv kraft. Du kan därför omvandla avunden till en positiv kraft.

För mig har avundsjuka varit en drivkraft,

Då jag gick i skolan kände jag ofta avund för ”innegänget” eller de för som hade bra betyg.

Eller de som hade de dyraste ”gul och blå” jeansen, något jag aldrig fick. Jag var avundsjuk på alla snygga tjejer som alla killar svärmande omkring. Jag var mest en transparant liten grå råtta. Just då kunde jag gjort vad som helst för att få vara ”Inger”.

Men mitt liv tog en annan vändning, jag jobbade och slet med mig själv, vågade utmana många rädslor och drömmar.


Idag när jag ibland stöter på Inger, så känner jag i mitt inre vad glad jag är för att jag just är jag.

De som alltid känner sig nöjda med vad de presterat och inte anser att någon lyckats bättre än en själv, de kommer att ha svårt att hitta drivkraften till att göra bättre ifrån sig och prestera hårdare. Likaså de som klankar ner på andra där ord i grund och botten grundar sig på avundsjuka.

Det är viktigt att vi kan unna varandra, glädjas med andras framgång, berömma och visa uppskattning. Jag lovar er att livet blir så mycket roligare om du gläds åt andras framgång, för det kommer att ge dig energi till din egna.

En dag kanske du står där själv och är en av de avundsvärda. Någon som andra vill vara, för att du vågade, du lyckades och för att du kunde.

Jag tar gärna emot kritik om den riktas till mig men att gå och snacka och sen säga, ”Säj inte att det var jag”, det är för mig så ”litet”. Mina bästa vänner och min familj är bäst, för dom kan ärligt säga till mig när de tycker jag gör fel, tack gode gud för er, ni lär mig mycket och får mig att växa.

När du vågar och lyckas kommer avund, vissa kommer försöka välta dig ifrån stegen du tappert klättrar uppåt på medan andra kommer hjälpa dig och vara glad för din skull. Kom då ihåg att avund är en fin komplimang. Gå din egen väg, låt ingen trampa på dig, tro på dig själv, omge dig inte kring negativa människor, följ dina drömmar och glad sommar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.