2017-05-19 06:00

2017-05-19 09:41

Har Jesus kommit förbi?

Vår värld är törstig! Vi känner tydligt av detta! Som när Jesus hängde på korset och bad om något att dricka. Han var törstig och törstade efter kärlek, efter att få ta emot och ge kärlek.

Syster Mari är nunna i Syrien och en gammal väninna till mig. Vi pratar ofta i telefon med varandra. En gång frågade jag henne hur det går med söndagsskolan och de olika grupperna hon ansvarar för. Hon svarade: ”Vi pratar inte om Jesus längre”. Jag undrade varför och frågade: ”Får ni inte eller vad är det som har hänt?”

Det blev tyst några sekunder och så svarade hon: ”Vi pratar med Jesus istället varje dag. Vi ger honom mat, mediciner och kläder. Vi torkar hans tårar och tröstar honom. Ibland kan vi inte göra något för honom. När vi då försöker gå till vila för att samla krafter för morgondagen, som kommer med mer lidande, kan inte sömnen nå våra ögon. Vi ser Jesu lidande i varje människa!”

Då kom jag att tänka på vad som står i Bibeln när Jesus berättar om himmelriket. Han talade i liknelser och i en av dem berättade han om sin andra tillkommelse i härlighet och vad han kommer att säga till dem som står på hans högra sida: ”Kom ni som fått min Faders välsignelse och överta det rike som har väntat på er sedan världens skapelse. Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig... Då kommer de rättfärdiga att fråga: Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, eller törstig och gav dig att dricka..? Kungen skall svara dem: Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.” (Matt 25:34-40)

Har vi sett Jesus komma förbi här i vårt land, i vår stad?

Jaa! Men hur många av oss gav honom ett iskallt glas vatten eller hjälpte honom när han var sjuk, eller lärde honom vårt lands språk? Hur många försökte se till att han fick ha roligt? Hur många satte sig vid hans säng hans sista timmar i livet eller besökte honom i fängelset? Hur många välkomnade honom in i sina hem eller i kyrkan eller in i olika organisationer och hjälpte honom att integreras i vårt samhälle och fick honom att känna sig hemma?

Guds kärlek tar sig i uttryck genom våra hjärtan och händer. Att få ge och ta emot kärlek och omsorg är ett liv fullt av liv och glädje!

Amen.

Syster Mari är nunna i Syrien och en gammal väninna till mig. Vi pratar ofta i telefon med varandra. En gång frågade jag henne hur det går med söndagsskolan och de olika grupperna hon ansvarar för. Hon svarade: ”Vi pratar inte om Jesus längre”. Jag undrade varför och frågade: ”Får ni inte eller vad är det som har hänt?”

Det blev tyst några sekunder och så svarade hon: ”Vi pratar med Jesus istället varje dag. Vi ger honom mat, mediciner och kläder. Vi torkar hans tårar och tröstar honom. Ibland kan vi inte göra något för honom. När vi då försöker gå till vila för att samla krafter för morgondagen, som kommer med mer lidande, kan inte sömnen nå våra ögon. Vi ser Jesu lidande i varje människa!”

Då kom jag att tänka på vad som står i Bibeln när Jesus berättar om himmelriket. Han talade i liknelser och i en av dem berättade han om sin andra tillkommelse i härlighet och vad han kommer att säga till dem som står på hans högra sida: ”Kom ni som fått min Faders välsignelse och överta det rike som har väntat på er sedan världens skapelse. Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig... Då kommer de rättfärdiga att fråga: Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, eller törstig och gav dig att dricka..? Kungen skall svara dem: Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.” (Matt 25:34-40)

Har vi sett Jesus komma förbi här i vårt land, i vår stad?

Jaa! Men hur många av oss gav honom ett iskallt glas vatten eller hjälpte honom när han var sjuk, eller lärde honom vårt lands språk? Hur många försökte se till att han fick ha roligt? Hur många satte sig vid hans säng hans sista timmar i livet eller besökte honom i fängelset? Hur många välkomnade honom in i sina hem eller i kyrkan eller in i olika organisationer och hjälpte honom att integreras i vårt samhälle och fick honom att känna sig hemma?

Guds kärlek tar sig i uttryck genom våra hjärtan och händer. Att få ge och ta emot kärlek och omsorg är ett liv fullt av liv och glädje!

Amen.

  • OSSAMA MAKHOUL OCH WAFAA IBRAHIM

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.