2016-09-10 06:00

2016-09-10 06:00

Mitt kors

BIRGITTA MALMBERG

Korset har väckt en hel del uppmärksamhet i svensk media den senaste tiden. Det är knappast något som vi är vana vid i vårt sekulariserade land. Upprinnelsen var det upprörande rituella mordet på prästen Jaques Hamel i Frankrike i slutet av juli. Det skedde mitt under pågående nattvardsfirande, och var en mycket grov kränkning av den kristna tron. Detta är första gången något sådant har hänt i Europa på många hundra år. Däremot är det något som de kristna i Mellanöstern, särskilt i Syrien och Irak, har fått leva med sedan ISIS började sina härjningar. Många kristna har dödats, skändats, fördrivits och kidnappats för sin tros skull. Månghundraåriga kyrkor och kloster har sprängts sönder.

Tre kvinnliga präster i Svenska kyrkan ville visa sitt stöd för förföljda kristna i världen. De startade därför den öppna facebookgruppen #mittkors. De kunde knappast ana vilken uppståndelse detta skulle leda till. Redan tidigt reagerade kommunikationschefen på det centrala kyrkokansliet i Uppsala, och menade att detta kunde leda till religionskrig. Han kallade det uppviglande och okristligt. En något märklig reaktion från en representant för kyrkans högsta ledning kan man tycka. Men människor runt om i Sverige har varit betydligt mer positiva. På en knapp månad fick gruppen 10000 medlemmar. Tusentals har skickat in bilder på sig själva med sina kors, och också skrivit personliga berättelser och vittnesbörd om vad korset har fått betyda för dem. Gruppen har växt till ett fenomen som har fått stort genomslag i svensk media i över en månad. Tidningen Dagen gjorde, med tillåtelse, ett kollage av insända bilder av kors på hela sin framsida. De har också publicerat en video. Expressen har haft flera artiklar. SVT har haft debatt mellan Ärkebiskopen, Annika Borg och Marcus Birro. På sociala medier har det debatterats flitigt.

Alla har inte jublat. Det har skett personangrepp på de tre prästerna, både från höga företrädare för kyrkan och från pressen. #mittkors har kallats både rasistiskt och islamofobiskt. Aftonbladet publicerade en satirteckning med namnet Mitt hakkors. Omdömeslöst och anstötligt enligt min uppfattning. Månaden som gått har visat att korset är en levande symbol, en kraft som provocerar och berör, skriver en av initiativtagarna på sidan.

Korset har fortsatt att beröra människor ända sedan Jesus dog på ett kors för 2000 år sedan. Även Strindberg erkände detta mot slutet av sitt liv. På hans gravsten står att läsa, översatt från latin: Kristi kors mitt enda hopp.

Korset har väckt en hel del uppmärksamhet i svensk media den senaste tiden. Det är knappast något som vi är vana vid i vårt sekulariserade land. Upprinnelsen var det upprörande rituella mordet på prästen Jaques Hamel i Frankrike i slutet av juli. Det skedde mitt under pågående nattvardsfirande, och var en mycket grov kränkning av den kristna tron. Detta är första gången något sådant har hänt i Europa på många hundra år. Däremot är det något som de kristna i Mellanöstern, särskilt i Syrien och Irak, har fått leva med sedan ISIS började sina härjningar. Många kristna har dödats, skändats, fördrivits och kidnappats för sin tros skull. Månghundraåriga kyrkor och kloster har sprängts sönder.

Tre kvinnliga präster i Svenska kyrkan ville visa sitt stöd för förföljda kristna i världen. De startade därför den öppna facebookgruppen #mittkors. De kunde knappast ana vilken uppståndelse detta skulle leda till. Redan tidigt reagerade kommunikationschefen på det centrala kyrkokansliet i Uppsala, och menade att detta kunde leda till religionskrig. Han kallade det uppviglande och okristligt. En något märklig reaktion från en representant för kyrkans högsta ledning kan man tycka. Men människor runt om i Sverige har varit betydligt mer positiva. På en knapp månad fick gruppen 10000 medlemmar. Tusentals har skickat in bilder på sig själva med sina kors, och också skrivit personliga berättelser och vittnesbörd om vad korset har fått betyda för dem. Gruppen har växt till ett fenomen som har fått stort genomslag i svensk media i över en månad. Tidningen Dagen gjorde, med tillåtelse, ett kollage av insända bilder av kors på hela sin framsida. De har också publicerat en video. Expressen har haft flera artiklar. SVT har haft debatt mellan Ärkebiskopen, Annika Borg och Marcus Birro. På sociala medier har det debatterats flitigt.

Alla har inte jublat. Det har skett personangrepp på de tre prästerna, både från höga företrädare för kyrkan och från pressen. #mittkors har kallats både rasistiskt och islamofobiskt. Aftonbladet publicerade en satirteckning med namnet Mitt hakkors. Omdömeslöst och anstötligt enligt min uppfattning. Månaden som gått har visat att korset är en levande symbol, en kraft som provocerar och berör, skriver en av initiativtagarna på sidan.

Korset har fortsatt att beröra människor ända sedan Jesus dog på ett kors för 2000 år sedan. Även Strindberg erkände detta mot slutet av sitt liv. På hans gravsten står att läsa, översatt från latin: Kristi kors mitt enda hopp.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.