2016-07-02 06:00

2016-07-02 06:00

Kopia eller original

BIRGITTA MALMBERG

Man skulle kunna säga att det är ett mänskligt behov att finna sin identitet. Ofta brukar sökandet börja i tonåren, då många ställer frågan "vem är jag, finns det någon mening med mitt liv"

Vår tid utmärks av att utseendet spelar stor roll för vårt välmående. Unga flickor, men också pojkar, kan stå i timmar framför spegeln och studera sitt utseende. Ofta är man missnöjd med någon detalj. Ibland med det mesta. När man blir lite äldre och får råd låter många utföra skönhetsoperationer. Man kan förändra sin näsa, sina bröst med mera. För någon månad sedan kunde man i svensk media höra och läsa om en ung kvinna från Gävle vid namn Pixee Fox. Man skulle kunna säga att hon är totalt utseendefixerad. Hon hade genomgått minst sexton operativa ingrepp för att göra om sitt utseende och sin kropp till att likna en seriefigur vid namn Holli Would. Bland annat har hon låtit ta bort ett antal revben för att få en smal midja. Hennes bröst ser ut som ballonger och hon har bytt ögonfärg. Hon medger att detta är extremt, men hon är nöjd med sin förvandling. Hon menar att hon har hittat sin egen identitet genom att göra om sig till en seriefigur. Och visst har hon fått uppmärksamhet och publicitet, bland annat i olika amerikanska TV-program, men också i svensk TV och tidningar.

Det ligger i tiden att vilja vara känd och berömd. Program som Idol har många tittare, för att inte tala om Melodifestivalen och Let´s Dance. Många ungdomar drömmer säkert om att en gång få vara med i ett sådant program. Och vem vill förresten inte vara vacker? De flesta av oss har säkert någon gång jämfört oss med andra, och önskat att vi hade något som de har. Men vad är identitet? Sitter den i utseende, i begåvning eller var sitter den? När vi ska beskriva en annan människa, till exempel en vän, så kan vi naturligtvis beskriva hår- och ögonfärg. Men ofta beskriver vi också andra egenskaper, så som om man är glad eller allvarlig, tystlåten eller pratsam, om man är pålitlig med mera. Om vi är ärliga så är oftast de personliga egenskaperna viktigare än utseendet när vi väljer vänner. Visst är det glassigt att vara vän med någon som är populär på grund av sitt vackra utseende, sina ägodelar eller sin sociala ställning. Men som bästa vän vill vi gärna ha någon som vi känner att vi kan lita på och våga anförtro oss åt. Då är det oftast inte utseendet som avgör. Vi behöver fundera över vad det är som gör oss värdefulla i andras ögon, och inte låta oss luras att tro att utseendet är det avgörande.

Jesus sattes en gång på prov av ledarskapet, som ville sätta dit honom. De frågade om det var rätt att ge kejsaren skatt. Låt mig se ett mynt svarade Jesus. Vems bild är det på myntet? Kejsarens svarade de. Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud sade Jesus. De skriftlärda förstod vad Jesus menade. Det står nämligen i Första Moseboken att människan är skapad till Guds avbild, vilket ger varje människa både ett unikt värde, men också ett ansvar. Detta svar gav de skriftlärda något att tänka på.

Vår tid utmärks av att utseendet spelar stor roll för vårt välmående. Unga flickor, men också pojkar, kan stå i timmar framför spegeln och studera sitt utseende. Ofta är man missnöjd med någon detalj. Ibland med det mesta. När man blir lite äldre och får råd låter många utföra skönhetsoperationer. Man kan förändra sin näsa, sina bröst med mera. För någon månad sedan kunde man i svensk media höra och läsa om en ung kvinna från Gävle vid namn Pixee Fox. Man skulle kunna säga att hon är totalt utseendefixerad. Hon hade genomgått minst sexton operativa ingrepp för att göra om sitt utseende och sin kropp till att likna en seriefigur vid namn Holli Would. Bland annat har hon låtit ta bort ett antal revben för att få en smal midja. Hennes bröst ser ut som ballonger och hon har bytt ögonfärg. Hon medger att detta är extremt, men hon är nöjd med sin förvandling. Hon menar att hon har hittat sin egen identitet genom att göra om sig till en seriefigur. Och visst har hon fått uppmärksamhet och publicitet, bland annat i olika amerikanska TV-program, men också i svensk TV och tidningar.

Det ligger i tiden att vilja vara känd och berömd. Program som Idol har många tittare, för att inte tala om Melodifestivalen och Let´s Dance. Många ungdomar drömmer säkert om att en gång få vara med i ett sådant program. Och vem vill förresten inte vara vacker? De flesta av oss har säkert någon gång jämfört oss med andra, och önskat att vi hade något som de har. Men vad är identitet? Sitter den i utseende, i begåvning eller var sitter den? När vi ska beskriva en annan människa, till exempel en vän, så kan vi naturligtvis beskriva hår- och ögonfärg. Men ofta beskriver vi också andra egenskaper, så som om man är glad eller allvarlig, tystlåten eller pratsam, om man är pålitlig med mera. Om vi är ärliga så är oftast de personliga egenskaperna viktigare än utseendet när vi väljer vänner. Visst är det glassigt att vara vän med någon som är populär på grund av sitt vackra utseende, sina ägodelar eller sin sociala ställning. Men som bästa vän vill vi gärna ha någon som vi känner att vi kan lita på och våga anförtro oss åt. Då är det oftast inte utseendet som avgör. Vi behöver fundera över vad det är som gör oss värdefulla i andras ögon, och inte låta oss luras att tro att utseendet är det avgörande.

Jesus sattes en gång på prov av ledarskapet, som ville sätta dit honom. De frågade om det var rätt att ge kejsaren skatt. Låt mig se ett mynt svarade Jesus. Vems bild är det på myntet? Kejsarens svarade de. Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud sade Jesus. De skriftlärda förstod vad Jesus menade. Det står nämligen i Första Moseboken att människan är skapad till Guds avbild, vilket ger varje människa både ett unikt värde, men också ett ansvar. Detta svar gav de skriftlärda något att tänka på.