2016-03-12 06:00

2016-03-12 06:00

Mod att vara helhjärtad

ANITA BOHL

Det händer nu och då att en tonårsflicka blir med barn. Men att en ängel ger beskedet är mindre vanligt. Det hände för två tusen år sedan i Nazareth i Palestina.

Maria fick besök av ängeln Gabriel och fick veta att hon skulle få ett barn, och inte vilket barn som helst. Först blev hon väldigt rädd, men sedan förstod hon att det var en hälsning från Gud och hon svarade ja. Tänk om hon inte vågat eller velat. Ja, vi kan bara spekulera.

I morgon firas vårfrudagen i våra kyrkor till minne av händelsen. Egentligen är Marie bebådelsedag den 25 mars, men i år sammanfaller det med långfredagen; påsken är ju en rörlig helg. Vårfrudagen firades tidigt i kyrkans historia, och så kom julen att hamna nio månader senare.

Nyligen var det Alla hjärtans dag och snart är det våffeldagen, då vi äter våfflor i form av hjärtan. Jag tänker på alla människor runt om i världen, som arbetar helhjärtat för att hjälpa och rädda andra i nöd. Vi har sett otaliga bilder från stränderna runt Medelhavet. På flera grekiska öar har fiskare lämnat sina jobb för att rädda liv och hjälpa människor i sjönöd. Öborna har ställt upp med mat, kläder och husrum. Trots att grekerna själva är så hårt drabbade, har de visat en otrolig empati och vilja att hjälpa. Tala om att vara helhjärtad!

Här hemma har vi blivit påminda om hur bra vi har det. Jag har hört några säga, att de får dåligt samvete av det. Det behöver vi inte ha, hellre göra något. Många arbetar frivilligt med språkkaféer och annan verksamhet för flyktingar. Pensionerade lärare har gått in i jobb igen och gör en fin insats. Hjälporganisationerna arbetar för högtryck och alla kan vi göra något.

Ibland har jag funderat på vad som händer med oss när vi gör något halvhjärtat. Det känns inte bra och blir sällan bra. Ibland beror det på ren bekvämlighet, men ofta handlar det nog om rädsla för att satsa. Vi vill inte ta risken att misslyckas eller göra bort oss. Tänk att det ska vara så svårt att visa sig sårbar och mänsklig! Författaren Brené Brown skriver: Att vara sårbar är inte att lyckas eller misslyckas – det är att förstå att båda delarna är viktiga; det är att ge sig hän. Det är att gå in för något helhjärtat. Modet att försöka tror jag behövs i en ofullkomlig värld. Människor som gör, gör skillnad!

Maria fick besök av ängeln Gabriel och fick veta att hon skulle få ett barn, och inte vilket barn som helst. Först blev hon väldigt rädd, men sedan förstod hon att det var en hälsning från Gud och hon svarade ja. Tänk om hon inte vågat eller velat. Ja, vi kan bara spekulera.

I morgon firas vårfrudagen i våra kyrkor till minne av händelsen. Egentligen är Marie bebådelsedag den 25 mars, men i år sammanfaller det med långfredagen; påsken är ju en rörlig helg. Vårfrudagen firades tidigt i kyrkans historia, och så kom julen att hamna nio månader senare.

Nyligen var det Alla hjärtans dag och snart är det våffeldagen, då vi äter våfflor i form av hjärtan. Jag tänker på alla människor runt om i världen, som arbetar helhjärtat för att hjälpa och rädda andra i nöd. Vi har sett otaliga bilder från stränderna runt Medelhavet. På flera grekiska öar har fiskare lämnat sina jobb för att rädda liv och hjälpa människor i sjönöd. Öborna har ställt upp med mat, kläder och husrum. Trots att grekerna själva är så hårt drabbade, har de visat en otrolig empati och vilja att hjälpa. Tala om att vara helhjärtad!

Här hemma har vi blivit påminda om hur bra vi har det. Jag har hört några säga, att de får dåligt samvete av det. Det behöver vi inte ha, hellre göra något. Många arbetar frivilligt med språkkaféer och annan verksamhet för flyktingar. Pensionerade lärare har gått in i jobb igen och gör en fin insats. Hjälporganisationerna arbetar för högtryck och alla kan vi göra något.

Ibland har jag funderat på vad som händer med oss när vi gör något halvhjärtat. Det känns inte bra och blir sällan bra. Ibland beror det på ren bekvämlighet, men ofta handlar det nog om rädsla för att satsa. Vi vill inte ta risken att misslyckas eller göra bort oss. Tänk att det ska vara så svårt att visa sig sårbar och mänsklig! Författaren Brené Brown skriver: Att vara sårbar är inte att lyckas eller misslyckas – det är att förstå att båda delarna är viktiga; det är att ge sig hän. Det är att gå in för något helhjärtat. Modet att försöka tror jag behövs i en ofullkomlig värld. Människor som gör, gör skillnad!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.