2016-01-23 06:00

2016-01-23 06:00

Det finns färgstarka psalmer

THORE BOHL

Det finns psalmer för allt som möter oss i livet. Jag har haft förmånen att i snart 20 år starta veckan med att möta en grupp människor, där psalmboken är studieboken. Vi har delat tankar och erfarenheter kring psalmernas innehåll, och det har berikat oss. Vår nuvarande psalmbok togs i bruk 1986 och varje tid söker sitt sätt att uttrycka glädje och tacksamhet. Psalmboken har fått färg av vår egen tids lovsång och bevarar arvet från gångna tider. På tal om färg så har en av deltagarna i gruppen berättat, att en del psalmer för henne har sin egen färg - så här säger Karin med sin fantasi:

– En del psalmer har för mig en färg, Tryggare kan ingen vara, har röd färg, Blott en dag, är blå och Jesus för världen har grön färg!

Sången och musiken är viktiga inspirationskällor. Martin Luther har sagt – näst Guds ord förtjänar musiken den största äran - språkets och sångens gåva gavs åt människan för att hon skulle förkunna Guds ord genom musiken.

Flera psalmer har sin historia, Vår store Gud gör stora under lär ha fötts i ett bondkök. Psalmen 208 Det tänds ett ljus i sorgens mörka gömma... kom till i mörkret i ett fängelse.

O store Gud skrevs av Carl Boberg, 1885 i Mönsterås. Översattes först till tyska, sedan ryska och engelska. Blev snabbt spridd i stora delar av världen, populär i USA. Nästan bortglömd i Sverige kom den så tillbaka och blev älskad och sjungen här. Närmare Gud till dig har fått rykte om sig att vara det sista som spelades på Titanic. Vittnen har berättat att den visserligen spelades, men inte mot slutet. Då ska orkestern om åtta man ha spelat glada melodier, på order från kaptenen, allt medan fartyget sjönk.

Sången och musiken är viktiga inspirationskällor. Karlskoga har haft en egen psalmdiktare i en Ivar Malmström, som avled 1960. Så här skrev han, När hammaren mot städet klingar, och jag har börjat dagens id, då sänder jag på bönens vingar mitt tack till dig o Herre blid. För att jag stärkt av nattens vila, får njuta friden i min själ. Nu medan mödans timmar ila, ack var mig när, att allt går väl

Det finns psalmer för allt som möter oss i livet. Jag har haft förmånen att i snart 20 år starta veckan med att möta en grupp människor, där psalmboken är studieboken. Vi har delat tankar och erfarenheter kring psalmernas innehåll, och det har berikat oss. Vår nuvarande psalmbok togs i bruk 1986 och varje tid söker sitt sätt att uttrycka glädje och tacksamhet. Psalmboken har fått färg av vår egen tids lovsång och bevarar arvet från gångna tider. På tal om färg så har en av deltagarna i gruppen berättat, att en del psalmer för henne har sin egen färg - så här säger Karin med sin fantasi:

– En del psalmer har för mig en färg, Tryggare kan ingen vara, har röd färg, Blott en dag, är blå och Jesus för världen har grön färg!

Sången och musiken är viktiga inspirationskällor. Martin Luther har sagt – näst Guds ord förtjänar musiken den största äran - språkets och sångens gåva gavs åt människan för att hon skulle förkunna Guds ord genom musiken.

Flera psalmer har sin historia, Vår store Gud gör stora under lär ha fötts i ett bondkök. Psalmen 208 Det tänds ett ljus i sorgens mörka gömma... kom till i mörkret i ett fängelse.

O store Gud skrevs av Carl Boberg, 1885 i Mönsterås. Översattes först till tyska, sedan ryska och engelska. Blev snabbt spridd i stora delar av världen, populär i USA. Nästan bortglömd i Sverige kom den så tillbaka och blev älskad och sjungen här. Närmare Gud till dig har fått rykte om sig att vara det sista som spelades på Titanic. Vittnen har berättat att den visserligen spelades, men inte mot slutet. Då ska orkestern om åtta man ha spelat glada melodier, på order från kaptenen, allt medan fartyget sjönk.

Sången och musiken är viktiga inspirationskällor. Karlskoga har haft en egen psalmdiktare i en Ivar Malmström, som avled 1960. Så här skrev han, När hammaren mot städet klingar, och jag har börjat dagens id, då sänder jag på bönens vingar mitt tack till dig o Herre blid. För att jag stärkt av nattens vila, får njuta friden i min själ. Nu medan mödans timmar ila, ack var mig när, att allt går väl

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.