2015-10-21 06:00

2015-10-21 06:00

OK att säga nej

JOHANNA KARLSSON, FOLKHÄLSOUTVECKLARE

Jag sitter i soffan och zappar på TVn. Det är reklam överallt. Jag stannar upp. Ett inslag får mig att reagera. Tonåringen i reklamen kräks ner i toaletten. Tonåringens kväll spolas baklänges genom festen som bara skulle vara en tjejmiddag. Det var i alla fall så hon sa när föräldern överlämnar vinflaskan och säger Ta det lugnt nu!

Att vara tonårsförälder kan vara en utmaning samtidigt som det är spännande att se barnen ta eget ansvar. Att sätta gränser vad gäller alkohol är då absolut inte enkelt! En del föräldrar förser sina barn med alkohol för att ha kontroll över vad barnet dricker. Jag är ledsen att göra dig besviken men tyvärr är det inte så enkelt. Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar har en mer liberal syn på alkohol och dricker i snitt mer.

Under tonåren är det många föräldrar som upplever sig själva som överflödiga. Men som förälder är du minst lika viktig nu som alltid! Tonåringar är ofta sugna på livet samtidigt som de försöker hitta sig själv. De ifrågasätter, testar gränser och utmanar sig själva. Vad duger jag till, vad klarar jag av? De hittar nya sätt att vara, prata och bete sig. Att bli trygg som människa och få en stabil självkänsla är inte enkelt. I detta är vi som vuxna oerhört viktiga för att hitta en riktning i stormen. Att som förälder vara tydlig med vad som är okej eller inte kring alkohol har större betydelse för tonåringen än många tror. Ställa krav är ett sätt att visa tro på tonåringens förmåga. Men även om tonåringar kan verka mogna är förmågan att överblicka, strukturera och bedöma risker inte färdigutvecklad förrän vid 25-årsåldern. Att som förälder säga nej till alkohol minskar alltså risken för att tonåringen drabbas av problem.

Jag jobbar med att förebygga skador och missbruk av alkohol i Karlskoga och Degerfors. Att skjuta upp alkoholdebuten hos ungdomar är helt klart en av de mest effektiva metoderna. Anledningen till att vi vill skjuta upp alkoholdebuten är helt enkelt att hjärnan utvecklas ända upp till 25-årsåldern, vilket gör ungas hjärnor mer ömtåliga än vuxnas. I detta är du som förälder viktig!

Nu närmar vi oss höstlovet där många tonåringar debuterar med alkohol. Och vet du vad? Allt färre föräldrar ger alkohol till sina ungdomar. Så TACK FÖRÄLDRAR – NI ÄR BÄST! Det är istället via kompisar, kompisars syskon eller egna syskon som tonåringar får tillgång till alkohol. Att du som förälder är tydlig om vad du som förälder tycker är okej eller inte i er familj, hjälper äldre syskon att sätta gränser mot yngre kring langning. Och visste du att unga tycker det är OKEJ att säga NEJ? De flesta tonåringar och äldre syskon VILL och FÖRVÄNTAR SIG att du som förälder sätter en tydlig gräns och pratar om alkohol. Det visar att du bryr dig! Det ger trygghet och argument mot grupptryck. Så TÄNK OM... det är okej att säga nej!

1. Vill du ha mer kunskap om tonåringar och alkohol besök tankom.info/

2. Statistik från den årliga undersökningen Skolelevers drogvanor, CAN, visar att allt färre elever i årskurs 2 på gymnasiet får alkohol från sina föräldrar.

Jag sitter i soffan och zappar på TVn. Det är reklam överallt. Jag stannar upp. Ett inslag får mig att reagera. Tonåringen i reklamen kräks ner i toaletten. Tonåringens kväll spolas baklänges genom festen som bara skulle vara en tjejmiddag. Det var i alla fall så hon sa när föräldern överlämnar vinflaskan och säger Ta det lugnt nu!

Att vara tonårsförälder kan vara en utmaning samtidigt som det är spännande att se barnen ta eget ansvar. Att sätta gränser vad gäller alkohol är då absolut inte enkelt! En del föräldrar förser sina barn med alkohol för att ha kontroll över vad barnet dricker. Jag är ledsen att göra dig besviken men tyvärr är det inte så enkelt. Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar har en mer liberal syn på alkohol och dricker i snitt mer.

Under tonåren är det många föräldrar som upplever sig själva som överflödiga. Men som förälder är du minst lika viktig nu som alltid! Tonåringar är ofta sugna på livet samtidigt som de försöker hitta sig själv. De ifrågasätter, testar gränser och utmanar sig själva. Vad duger jag till, vad klarar jag av? De hittar nya sätt att vara, prata och bete sig. Att bli trygg som människa och få en stabil självkänsla är inte enkelt. I detta är vi som vuxna oerhört viktiga för att hitta en riktning i stormen. Att som förälder vara tydlig med vad som är okej eller inte kring alkohol har större betydelse för tonåringen än många tror. Ställa krav är ett sätt att visa tro på tonåringens förmåga. Men även om tonåringar kan verka mogna är förmågan att överblicka, strukturera och bedöma risker inte färdigutvecklad förrän vid 25-årsåldern. Att som förälder säga nej till alkohol minskar alltså risken för att tonåringen drabbas av problem.

Jag jobbar med att förebygga skador och missbruk av alkohol i Karlskoga och Degerfors. Att skjuta upp alkoholdebuten hos ungdomar är helt klart en av de mest effektiva metoderna. Anledningen till att vi vill skjuta upp alkoholdebuten är helt enkelt att hjärnan utvecklas ända upp till 25-årsåldern, vilket gör ungas hjärnor mer ömtåliga än vuxnas. I detta är du som förälder viktig!

Nu närmar vi oss höstlovet där många tonåringar debuterar med alkohol. Och vet du vad? Allt färre föräldrar ger alkohol till sina ungdomar. Så TACK FÖRÄLDRAR – NI ÄR BÄST! Det är istället via kompisar, kompisars syskon eller egna syskon som tonåringar får tillgång till alkohol. Att du som förälder är tydlig om vad du som förälder tycker är okej eller inte i er familj, hjälper äldre syskon att sätta gränser mot yngre kring langning. Och visste du att unga tycker det är OKEJ att säga NEJ? De flesta tonåringar och äldre syskon VILL och FÖRVÄNTAR SIG att du som förälder sätter en tydlig gräns och pratar om alkohol. Det visar att du bryr dig! Det ger trygghet och argument mot grupptryck. Så TÄNK OM... det är okej att säga nej!

1. Vill du ha mer kunskap om tonåringar och alkohol besök tankom.info/

2. Statistik från den årliga undersökningen Skolelevers drogvanor, CAN, visar att allt färre elever i årskurs 2 på gymnasiet får alkohol från sina föräldrar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.