2015-06-03 06:00

2015-06-03 06:00

Måste man tjäna på att läsa?

Vad har jag att vinna på att läsa? Under våren har en bibliotekarie från Regionbiblioteket intervjuat en grupp killar om läsning. En av dem menade att killar nog vill veta vad de tjänar på att läsa annars gör de det inte. Hjälp, tänkte jag. Kan det vara så illa? Måste läsning handla om att man ska tjäna på det?

Vid närmare eftertanke kanske det inte är så tokigt. Har vi inte alla ett mål med vår läsning? Vi vinner underhållning, stimulering, vi får kunskap om saker vi vill veta mer av. Och du blir en bättre läsare. Det är som att träna på en sport, ju mer du läser desto bättre blir du. När jag hamnar i läsperioder, märker jag också hur mycket snabbare läsare jag blir. Jag har alltid varit långsam och kan lätt tappa fokus, men när jag har vanan inne så förändras det. Även min förmåga att fokusera på texten och inte låta tanken vandra iväg blir bättre. Med en riktigt intressant och spännande berättelse stimuleras mina sinnen, här finns ett djup man inte kan få på annat sätt.

Jag stöter konstant på artiklar med forskning som visar på hur viktigt det är med läsningen. Men också skillnaden på att läsa i skolan och att läsa på fritiden. I en rätt omfattande engelsk studie visar det sig att om ett barn läst mycket på fritiden påverkades skolresultaten positivt. Till och med i högre grad än att föräldern hade en högre utbildning. Det sägs ofta att barn med högskoleutbildade föräldrar klarar sig bättre i skolan än andra barn. Enligt denna studie handlar det snarare om hur föräldrar har värdesatt läsning inför sina barn. Och läsa böcker för att det är intressant och roligt är inget som måste vara kopplat till utbildning. Studien visade att läsning på fritid förbättrar ordförråd, stavning men även bättre resultat i matematik.

Böcker sätts ofta åt sidan för annat som skola, sport och dator. Men nu är det snart sommarlov och böcker kan man ha med sig överallt, det finns pocket, e-bok, ljudbok. För att sporra extra finns Sommarläsning på biblioteket där man uppmanas läsa ett antal böcker och får en bok i pris. Man kan också ta Läsborgarmärken på bokhandeln. För några år sedan träffade jag en förälder som hade gjort en deal med sin son. Om han var med i Sommarläsning så skulle han få den där cykeln som han önskade sig. Det är inte alla som har råd med det och tvång kanske inte är bra, men det som jag gillade var förälderns engagemang. Läsning är viktigt! Och under alla sommarläsningar jag har varit med om på olika bibliotek har jag bara upplevt positiva reaktioner från både barn och vuxen. Det bästa av allt är att se barnens glädje när de får välja en bok och hur viktigt det är att välja rätt. Detta är inget man stressar med!

Så fixa till hängmattan, välj noggrant ut en bok och njut. För det tänker i alla fall jag göra när semestern gör sitt intåg. Och vad vinner jag på det? Behöver jag ens säga det...

Lovisa Sundin

Vad har jag att vinna på att läsa? Under våren har en bibliotekarie från Regionbiblioteket intervjuat en grupp killar om läsning. En av dem menade att killar nog vill veta vad de tjänar på att läsa annars gör de det inte. Hjälp, tänkte jag. Kan det vara så illa? Måste läsning handla om att man ska tjäna på det?

Vid närmare eftertanke kanske det inte är så tokigt. Har vi inte alla ett mål med vår läsning? Vi vinner underhållning, stimulering, vi får kunskap om saker vi vill veta mer av. Och du blir en bättre läsare. Det är som att träna på en sport, ju mer du läser desto bättre blir du. När jag hamnar i läsperioder, märker jag också hur mycket snabbare läsare jag blir. Jag har alltid varit långsam och kan lätt tappa fokus, men när jag har vanan inne så förändras det. Även min förmåga att fokusera på texten och inte låta tanken vandra iväg blir bättre. Med en riktigt intressant och spännande berättelse stimuleras mina sinnen, här finns ett djup man inte kan få på annat sätt.

Jag stöter konstant på artiklar med forskning som visar på hur viktigt det är med läsningen. Men också skillnaden på att läsa i skolan och att läsa på fritiden. I en rätt omfattande engelsk studie visar det sig att om ett barn läst mycket på fritiden påverkades skolresultaten positivt. Till och med i högre grad än att föräldern hade en högre utbildning. Det sägs ofta att barn med högskoleutbildade föräldrar klarar sig bättre i skolan än andra barn. Enligt denna studie handlar det snarare om hur föräldrar har värdesatt läsning inför sina barn. Och läsa böcker för att det är intressant och roligt är inget som måste vara kopplat till utbildning. Studien visade att läsning på fritid förbättrar ordförråd, stavning men även bättre resultat i matematik.

Böcker sätts ofta åt sidan för annat som skola, sport och dator. Men nu är det snart sommarlov och böcker kan man ha med sig överallt, det finns pocket, e-bok, ljudbok. För att sporra extra finns Sommarläsning på biblioteket där man uppmanas läsa ett antal böcker och får en bok i pris. Man kan också ta Läsborgarmärken på bokhandeln. För några år sedan träffade jag en förälder som hade gjort en deal med sin son. Om han var med i Sommarläsning så skulle han få den där cykeln som han önskade sig. Det är inte alla som har råd med det och tvång kanske inte är bra, men det som jag gillade var förälderns engagemang. Läsning är viktigt! Och under alla sommarläsningar jag har varit med om på olika bibliotek har jag bara upplevt positiva reaktioner från både barn och vuxen. Det bästa av allt är att se barnens glädje när de får välja en bok och hur viktigt det är att välja rätt. Detta är inget man stressar med!

Så fixa till hängmattan, välj noggrant ut en bok och njut. För det tänker i alla fall jag göra när semestern gör sitt intåg. Och vad vinner jag på det? Behöver jag ens säga det...

Lovisa Sundin