2018-10-11 06:00

2018-10-11 06:00

Nu är jag rädd på riktigt

VÅRD: Låt personalen vara med och hitta lösningar

Har gamla föräldrar, 80 plus, och dagen då hjälp och tillsyn fordras närmar sig. Jag följer med oro turerna inom äldreomsorgen.

Personalens vandring på smärtgränsen, deras seriösa försök att få en bättre tillvaro för brukarna och sig själva, och ledningens arrogans och inkompetens. Nu senast blir nattpersonalen ”tillrättavisad” istället för tagna på allvar.

Jag har själv arbetat heltid natt i många år, och vet att kontinuiteten är viktig. Oregelbundet schema, skiftgång och liknande förändringar skapar obalans och leder till ohälsa. Anses förkorta livslängden med tio år, har jag läst.

Det skulle säkert gå att lösa problemen, som härrör sig från för få händer i vården och för många ovidkommande arbetsuppgifter. Låt personalen själva med hjälp av sina fackliga representanter hitta lösningar och rita schema. Det går på andra ställen, där maktfullkomligheten är mindre.

Att personalflykten blir större, förhållandena sämre är lätt att förutse, när allt bemötande tycks bestå i tillrättavisningar, förminskning och beskyllningar om att de anställda inte lärt sig diverse datasystem mm. Ordspråket säger att det bara går att spotta på en sten tills den blir våt.

Jag håller nu på att lära mig allt som går om anhörigvård, och räknar med att få avstå mina sista tjänsteår till förmån för mor och far.

Det är något ruttet i kommunen Karlskoga, för att travestera Shakespeare.

Mjuka frågor, hård verklighet

 

 

 

Personalens vandring på smärtgränsen, deras seriösa försök att få en bättre tillvaro för brukarna och sig själva, och ledningens arrogans och inkompetens. Nu senast blir nattpersonalen ”tillrättavisad” istället för tagna på allvar.

Jag har själv arbetat heltid natt i många år, och vet att kontinuiteten är viktig. Oregelbundet schema, skiftgång och liknande förändringar skapar obalans och leder till ohälsa. Anses förkorta livslängden med tio år, har jag läst.

Det skulle säkert gå att lösa problemen, som härrör sig från för få händer i vården och för många ovidkommande arbetsuppgifter. Låt personalen själva med hjälp av sina fackliga representanter hitta lösningar och rita schema. Det går på andra ställen, där maktfullkomligheten är mindre.

Att personalflykten blir större, förhållandena sämre är lätt att förutse, när allt bemötande tycks bestå i tillrättavisningar, förminskning och beskyllningar om att de anställda inte lärt sig diverse datasystem mm. Ordspråket säger att det bara går att spotta på en sten tills den blir våt.

Jag håller nu på att lära mig allt som går om anhörigvård, och räknar med att få avstå mina sista tjänsteår till förmån för mor och far.

Det är något ruttet i kommunen Karlskoga, för att travestera Shakespeare.

Mjuka frågor, hård verklighet

 

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.