2018-10-11 06:00

2018-10-11 06:00

Har ledningen glömt?

Val 2018: Sjukvård efter behov var det.

Socialdemokraterna i Regionen har kommit överens med KD och C att styra i Örebro län. Därvid kommer man att titta på möjligheten till privata vårdinrättningar.

Vård efter behov är den officiella ståndpunkten. Hur ser det ut i verkligheten när sjukvården granskas? 650 000 personer har en privat sjukförsäkring där man kan köpa sig före i kön. John Lapidus beskriver i boken Vårdstölden en tudelad välfärd. Privata vårdinrättningar har avtal med både landsting och försäkringsbolag som köper sina kunder före i sjukvårdskön. Det är företag som Skandia, if, Bliwa, Länsförsäkringar med flera. De har uppgörelser med privata sjukhus och vårdcentraler att undanta vissa tider för försäkringspatienter. En vårdplanerare ser till att deras kunder snabbt kommer under vård – garanterar inom ett visst antal dagar. Lyckas de inte erbjuds patienter ett visst skadestånd för varje dag de får vänta.

Det intressanta är att de privata vårdinrättningarna får bättre betalt för sina försäkringspatienter än vad landstingen betalar. Utan försäkringsbolagen skulle de ha svårt att överleva. Dessa patienter är en bonus för vårdgivaren. I Örebro län är Capio ett av dessa vårdinrättningar som har dubbla avtal.

Att det är så svårt att få bort vinster i välfärden har sin förklaring. Staten sponsrar de privata sjukvårdsföretagen liksom äldreomsorgs- och utbildningsförtag (Attendo, Academia t ex). Detta har tillkommit genom att de privata bolagen lyckats få till sig så kallade ankarinvesterare. Statliga Fjärde AP-fonden är en av dem. De har investerat 375 miljoner i Capio. Genom att de stora riskkapitalföretagen investerar i välfärdsföretagen blir det en legitimtitetsskapande faktor som gynnar dessa. Att en statlig institution som Fjärde AP-fonden kan göra sådana investeringar beror på att det inte finns några regler som förbjuder detta.

De ska bara se till att kapitalet växer. Fler AP-fonder har gjort likadana affärer. I EQTs femte fond, EQT V, som ägdes av Academia är både Fjärde och Sjätte AP-fonderna investerare. EQT V har sitt säte i på Guernsey- ett av skatteparadisen.

Efter den politiska diskussionen kring vinster i välfärden ansågs med de här investeringarna att vinsterna är ohotade.

Det är då inte konstigt att vinstförbud/begränsning i välfärdsföretagen blir motarbetade. Staten sponsrar både genom att upphandla och investera i dessa företag. Dessutom försvinner skattepengar genom olika lösningar för försäkringsföretagens kunder.

Sjukvård efter behov var det. Har regionledningen glömt det?

Solveig Olsson

 

Vård efter behov är den officiella ståndpunkten. Hur ser det ut i verkligheten när sjukvården granskas? 650 000 personer har en privat sjukförsäkring där man kan köpa sig före i kön. John Lapidus beskriver i boken Vårdstölden en tudelad välfärd. Privata vårdinrättningar har avtal med både landsting och försäkringsbolag som köper sina kunder före i sjukvårdskön. Det är företag som Skandia, if, Bliwa, Länsförsäkringar med flera. De har uppgörelser med privata sjukhus och vårdcentraler att undanta vissa tider för försäkringspatienter. En vårdplanerare ser till att deras kunder snabbt kommer under vård – garanterar inom ett visst antal dagar. Lyckas de inte erbjuds patienter ett visst skadestånd för varje dag de får vänta.

Det intressanta är att de privata vårdinrättningarna får bättre betalt för sina försäkringspatienter än vad landstingen betalar. Utan försäkringsbolagen skulle de ha svårt att överleva. Dessa patienter är en bonus för vårdgivaren. I Örebro län är Capio ett av dessa vårdinrättningar som har dubbla avtal.

Att det är så svårt att få bort vinster i välfärden har sin förklaring. Staten sponsrar de privata sjukvårdsföretagen liksom äldreomsorgs- och utbildningsförtag (Attendo, Academia t ex). Detta har tillkommit genom att de privata bolagen lyckats få till sig så kallade ankarinvesterare. Statliga Fjärde AP-fonden är en av dem. De har investerat 375 miljoner i Capio. Genom att de stora riskkapitalföretagen investerar i välfärdsföretagen blir det en legitimtitetsskapande faktor som gynnar dessa. Att en statlig institution som Fjärde AP-fonden kan göra sådana investeringar beror på att det inte finns några regler som förbjuder detta.

De ska bara se till att kapitalet växer. Fler AP-fonder har gjort likadana affärer. I EQTs femte fond, EQT V, som ägdes av Academia är både Fjärde och Sjätte AP-fonderna investerare. EQT V har sitt säte i på Guernsey- ett av skatteparadisen.

Efter den politiska diskussionen kring vinster i välfärden ansågs med de här investeringarna att vinsterna är ohotade.

Det är då inte konstigt att vinstförbud/begränsning i välfärdsföretagen blir motarbetade. Staten sponsrar både genom att upphandla och investera i dessa företag. Dessutom försvinner skattepengar genom olika lösningar för försäkringsföretagens kunder.

Sjukvård efter behov var det. Har regionledningen glömt det?

Solveig Olsson

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.