2018-08-13 06:00

2018-08-13 06:00

Äntligen ett besked

Sommarstängt: Tack för att ni talade om vad som gäller

Tack Jennie Liling-Ståhl och Rickard Simonsson för att ni äntligen tar bladet från munnen och talar om vad som gäller. Det har vi väntat på länge!

Länge har det i media förts en debatt som inte alltid varit så sund och det har handlat om Karlskogas förlossningsklinik gentemot förlossningskliniken på USÖ. Det har ofta handlat om att Karlskoga inte skulle få finnas kvar, trots en nybyggd förlossningsavdelning och goda resultat vad det gäller förlossningar. Det borde istället ha lyfts fram hur de två klinikerna kompletterar varandra på ett bra sätt. Det känns som att det lilla sjukhuset alltid måste visa vad dom kan inför den större kliniken. Jag tror inte att vårt landsting är något undantag, utan att det ser likadant ut i hela Sverige. Tyvärr har det lett till att en del personal i Karlskoga slutat då framtiden tett sig oviss och personalen känt sig styrda från ledningen på USÖ. Det är också typiskt att det oftast är män som uttalar sig i frågor som gäller kvinnor. Jag gick min barnmorskeutbildning i mitten av 70-talet i Örebro och en av våra lärare- Viking Falk sade redan då att Karlskoga borde läggas ner. Sedan vet ju de flesta hur debattens vågor gått. Det är inte lätt för personalen att få arbetsro när detta ifrågasättande ständigt pågår.

Jag har fått lära mig att det inte är farligare att födas på ett sjukhus med resurser som Karlskoga. Det finns vissa kriterier som gäller för att få födas där. T.ex. att mamman ska ha gått fulla 36 graviditetsveckor, mammor med diabetes ska inte heller föda i Karlskoga, mamman ska inte heller ha svår havandeskapsförgiftning mm. Sen händer det att det ändå föds barn som inte mår optimalt, men tack vare duktiga narkosläkare och regelbunden utbildning av personalen fungerar det. Barnen blir ibland skickade till barnkliniken på USÖ och ibland kommer barnläkare och hämtar barnen. Jag har under mina drygt 40 år som barnmorska varit med om att barn har fötts i Karlskoga som borde ha fötts i Örebro. Varken mor eller barn hade klarat av den resan. Tilläggas kan att det föddes 573 barn i Karlskoga 2017.

Jag önskar nu att den här debatten nu tar slut och att båda klinikerna fortsätter att samarbeta på bästa sätt.

Lena Olsson

pensionerad barnmorska med många års arbete i Karlskoga

 

 

 

 

Länge har det i media förts en debatt som inte alltid varit så sund och det har handlat om Karlskogas förlossningsklinik gentemot förlossningskliniken på USÖ. Det har ofta handlat om att Karlskoga inte skulle få finnas kvar, trots en nybyggd förlossningsavdelning och goda resultat vad det gäller förlossningar. Det borde istället ha lyfts fram hur de två klinikerna kompletterar varandra på ett bra sätt. Det känns som att det lilla sjukhuset alltid måste visa vad dom kan inför den större kliniken. Jag tror inte att vårt landsting är något undantag, utan att det ser likadant ut i hela Sverige. Tyvärr har det lett till att en del personal i Karlskoga slutat då framtiden tett sig oviss och personalen känt sig styrda från ledningen på USÖ. Det är också typiskt att det oftast är män som uttalar sig i frågor som gäller kvinnor. Jag gick min barnmorskeutbildning i mitten av 70-talet i Örebro och en av våra lärare- Viking Falk sade redan då att Karlskoga borde läggas ner. Sedan vet ju de flesta hur debattens vågor gått. Det är inte lätt för personalen att få arbetsro när detta ifrågasättande ständigt pågår.

Jag har fått lära mig att det inte är farligare att födas på ett sjukhus med resurser som Karlskoga. Det finns vissa kriterier som gäller för att få födas där. T.ex. att mamman ska ha gått fulla 36 graviditetsveckor, mammor med diabetes ska inte heller föda i Karlskoga, mamman ska inte heller ha svår havandeskapsförgiftning mm. Sen händer det att det ändå föds barn som inte mår optimalt, men tack vare duktiga narkosläkare och regelbunden utbildning av personalen fungerar det. Barnen blir ibland skickade till barnkliniken på USÖ och ibland kommer barnläkare och hämtar barnen. Jag har under mina drygt 40 år som barnmorska varit med om att barn har fötts i Karlskoga som borde ha fötts i Örebro. Varken mor eller barn hade klarat av den resan. Tilläggas kan att det föddes 573 barn i Karlskoga 2017.

Jag önskar nu att den här debatten nu tar slut och att båda klinikerna fortsätter att samarbeta på bästa sätt.

Lena Olsson

pensionerad barnmorska med många års arbete i Karlskoga

 

 

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.