2018-04-14 06:00

2018-04-14 06:00

Havererad sjukvård

INSÄNDARE: Sjukvård: Finns ingen personal att tillgå

Läste i tidningen att Sverige aldrig förr haft så många läkare räknat per hundratusen innevånare. Undrar var de är någonstans? Inte här i Karlskoga i alla fall. Många finns på bemanningsföretagen och som kostar sjukvården stora summor varje år. Men så ska det vara, välfärdens pengar skall om möjligt slussas över till riskkapitalbolagen.

En bekant som medicinerar och skall följas upp varannan månad fick vänta i sex månader för att träffa läkare. Eftersom jag själv inte mår bra så ringde jag för att få en hälsokontroll. Detta för fyra månader sen. När tre månader gått, ringde jag för att höra om när det skulle kunna ske. Svaret jag fick var i stort sett att man inte skall ringa och störa för det finns inga tider. Inte mår jag bättre nu än för fyra månader sedan snarare tvärtom. Sitter väl kvar här och väntar tills det blir hämtning med ambulans eller begravningsbilen.

Man gör det hela tiden svårare att få kontakt med vården. Särskilt för de äldre som inte har dator och de nyaste mobilerna. Nu kan man ha: Din läkare i mobilen. Åter ett nytt sätt att stjäla pengar från vården när smarta lycksökare ger sig in på marknaden.

Kontakten mellan läkaren och patienten blir allt mer beskuren. På vårdcentralen finns en lapp: Det kan ta upp till fjorton dagar att få svar på proverna. Hör ni ingenting efter fyra veckor är så är det bra. Förr fick man hem en kopia av labbresultaten när en hälsokontroll hade gjorts. Sen ringde läkare upp och gick igenom provsvaren för att ge råd om det var något man skulle se upp med.

Politikerna säger sig fixa till vården snabbt. Men hur går det till när det inte finns personal att tillgå. Politik är för övrigt det samma som att alltid ha en åsikt som är tvärsemot, även om förslaget är bra.

Resignerad åldring

 

 

En bekant som medicinerar och skall följas upp varannan månad fick vänta i sex månader för att träffa läkare. Eftersom jag själv inte mår bra så ringde jag för att få en hälsokontroll. Detta för fyra månader sen. När tre månader gått, ringde jag för att höra om när det skulle kunna ske. Svaret jag fick var i stort sett att man inte skall ringa och störa för det finns inga tider. Inte mår jag bättre nu än för fyra månader sedan snarare tvärtom. Sitter väl kvar här och väntar tills det blir hämtning med ambulans eller begravningsbilen.

Man gör det hela tiden svårare att få kontakt med vården. Särskilt för de äldre som inte har dator och de nyaste mobilerna. Nu kan man ha: Din läkare i mobilen. Åter ett nytt sätt att stjäla pengar från vården när smarta lycksökare ger sig in på marknaden.

Kontakten mellan läkaren och patienten blir allt mer beskuren. På vårdcentralen finns en lapp: Det kan ta upp till fjorton dagar att få svar på proverna. Hör ni ingenting efter fyra veckor är så är det bra. Förr fick man hem en kopia av labbresultaten när en hälsokontroll hade gjorts. Sen ringde läkare upp och gick igenom provsvaren för att ge råd om det var något man skulle se upp med.

Politikerna säger sig fixa till vården snabbt. Men hur går det till när det inte finns personal att tillgå. Politik är för övrigt det samma som att alltid ha en åsikt som är tvärsemot, även om förslaget är bra.

Resignerad åldring

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.