2018-03-12 06:00

2018-03-12 06:00

Klarar du din försörjning?

Samhället: Är krisberedskap en kvinnofråga ?

Än är inte vintern slut - och efter vintern kommer vårfloden, som det varnas för i år. Vet du om att du ska klara din egen försörjning i 72 timmar om det blir kris?

Löser du vatten, mat, värme och kommunikation om det blir strömlöst i flera timmar, eller i värsta fall, flera dygn?

Har du kontanter att handla med? Tillvaron blir snabbt problematisk!

Det är lätt att ta för givet att vatten finns i kranen, att micron och spisen fungerar, att toaletten går att spola och att mobilen går att ladda. En bostad kyls snabbt ned om det är minusgrader ute. När alla dessa självklarheter försvinner är det bra att veta hur och vad du ska göra.

Alla minns nog förskolan i Stockholm som fick söka skydd när förövaren sköt omkring sig eller den stora branden i Västmanland. men vet du var närmsta skyddsrum finns? Och om Hesa Fredrik ljuder, vet du vart du ska ringa eller hur du får information?

Moderatkvinnornas nationella styrelse har sedan mer än ett år tillbaka en arbetsgrupp för civilt försvar och krisberedskap då vi anser att dessa frågor blir en framtida utmaning, och kanske med tyngdpunkt på kvinnorna.

Eftersom vi tror på den enskilda individens kapacitet så vill vi att du ska vara förberedd i händelse av kris. Vi tror att sådan kunskap är livsviktig att ha och vill att den ska vara en obligatorisk del i grundskolans utbildning. Den ger individen ett värde i form av kunskap att ha med sig ut i livet

Vill du ha praktiska tips ? Kolla på Facebooksidan för MQ Örebro län!

Åsa Wackelin

Ordförande i Moderatkvinnornas utskott för civilförsvar och krisberedskap

Anna Danielsson

Ordförande i Moderatkvinnorna Örebro Län

 

Löser du vatten, mat, värme och kommunikation om det blir strömlöst i flera timmar, eller i värsta fall, flera dygn?

Har du kontanter att handla med? Tillvaron blir snabbt problematisk!

Det är lätt att ta för givet att vatten finns i kranen, att micron och spisen fungerar, att toaletten går att spola och att mobilen går att ladda. En bostad kyls snabbt ned om det är minusgrader ute. När alla dessa självklarheter försvinner är det bra att veta hur och vad du ska göra.

Alla minns nog förskolan i Stockholm som fick söka skydd när förövaren sköt omkring sig eller den stora branden i Västmanland. men vet du var närmsta skyddsrum finns? Och om Hesa Fredrik ljuder, vet du vart du ska ringa eller hur du får information?

Moderatkvinnornas nationella styrelse har sedan mer än ett år tillbaka en arbetsgrupp för civilt försvar och krisberedskap då vi anser att dessa frågor blir en framtida utmaning, och kanske med tyngdpunkt på kvinnorna.

Eftersom vi tror på den enskilda individens kapacitet så vill vi att du ska vara förberedd i händelse av kris. Vi tror att sådan kunskap är livsviktig att ha och vill att den ska vara en obligatorisk del i grundskolans utbildning. Den ger individen ett värde i form av kunskap att ha med sig ut i livet

Vill du ha praktiska tips ? Kolla på Facebooksidan för MQ Örebro län!

Åsa Wackelin

Ordförande i Moderatkvinnornas utskott för civilförsvar och krisberedskap

Anna Danielsson

Ordförande i Moderatkvinnorna Örebro Län

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.