2017-10-11 08:00

2017-10-11 08:00

Så får ni fler unga att starta företag

INSÄNDARE: Örebro läns riksdagsledamöter

Hur ska unga vilja och våga välja ett liv som företagare?

Nyföretagandet bland i Örebro län mellan 18 och 25 år minskade med sex procent under 2016 jämfört med året före. Att fler startar företag är livsviktigt för länet. Därför måste nu Örebro läns riksdagsledamöter arbeta för att sänka trösklarna till småföretagslivet.

Det har aldrig varit enklare att starta, driva och utveckla sitt företag. Allt fler sköter dagliga rutiner i mobilen och med e-handel kan man öka sin marknad utan stora investeringar. I dag drömmer varannan svensk mellan 18 och 29 år om att starta företag, enligt en Sifoundersökning från hösten 2016.

Ändå väljer många bort eget företag. Det vanligaste skälet är rädsla för ekonomisk otrygghet vid exempelvis sjukdom. Regeringens senaste förslag om nya sjukregler är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte – trygghetssystemen är fortfarande utformade för anställda, inte företagare.

Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Att inte ta till vara ungas företagsdrömmar innebär många missade arbetstillfällen.

Vi vill att länets riksdagsledamöter ska arbeta för tre viktiga förändringar:

1. Skapa en företagsform mellan enskild firma och aktiebolag. En företagsstart som inte går som planerat kan påverka privatekonomin under lång tid. Samtidigt är kravet på 50 000 kronor i aktiekapital i privata aktiebolag ett hinder för många.

2. Det finns 100 000 företag som behöver snart nya ägare när de nuvarande går i pension. Ge Tillväxtverket i uppdrag att underlätta generationsväxlingen. Matcha seniora företagare med unga som kan driva deras välmående verksamheter vidare!

3. Förenkla för företagare att delta i offentliga upphandlingar. Marknaden är gigantisk, köparna stabila och konkurrensen svag. Andelen småföretagare som deltar i offentlig upphandling är fortfarande låg i Sverige.

Sveriges ekonomi är urstark just nu, och då är det lätt att glömma var de nya jobben skapas. Örebro läns riksdagsledamöter behöver underlätta för alla unga som drömmer om småföretagslivet.

Boo Gunnarson

Företagarexpert på Visma Spcs

Nyföretagandet bland i Örebro län mellan 18 och 25 år minskade med sex procent under 2016 jämfört med året före. Att fler startar företag är livsviktigt för länet. Därför måste nu Örebro läns riksdagsledamöter arbeta för att sänka trösklarna till småföretagslivet.

Det har aldrig varit enklare att starta, driva och utveckla sitt företag. Allt fler sköter dagliga rutiner i mobilen och med e-handel kan man öka sin marknad utan stora investeringar. I dag drömmer varannan svensk mellan 18 och 29 år om att starta företag, enligt en Sifoundersökning från hösten 2016.

Ändå väljer många bort eget företag. Det vanligaste skälet är rädsla för ekonomisk otrygghet vid exempelvis sjukdom. Regeringens senaste förslag om nya sjukregler är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte – trygghetssystemen är fortfarande utformade för anställda, inte företagare.

Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Att inte ta till vara ungas företagsdrömmar innebär många missade arbetstillfällen.

Vi vill att länets riksdagsledamöter ska arbeta för tre viktiga förändringar:

1. Skapa en företagsform mellan enskild firma och aktiebolag. En företagsstart som inte går som planerat kan påverka privatekonomin under lång tid. Samtidigt är kravet på 50 000 kronor i aktiekapital i privata aktiebolag ett hinder för många.

2. Det finns 100 000 företag som behöver snart nya ägare när de nuvarande går i pension. Ge Tillväxtverket i uppdrag att underlätta generationsväxlingen. Matcha seniora företagare med unga som kan driva deras välmående verksamheter vidare!

3. Förenkla för företagare att delta i offentliga upphandlingar. Marknaden är gigantisk, köparna stabila och konkurrensen svag. Andelen småföretagare som deltar i offentlig upphandling är fortfarande låg i Sverige.

Sveriges ekonomi är urstark just nu, och då är det lätt att glömma var de nya jobben skapas. Örebro läns riksdagsledamöter behöver underlätta för alla unga som drömmer om småföretagslivet.

Boo Gunnarson

Företagarexpert på Visma Spcs

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.