2016-10-13 06:00

2016-10-13 06:00

Flera obesvarade frågor

Sophämtningen: Jag förväntar mig svar

Energi&Miljö och kommunen har uppenbarligen valt att försöka tiga ihjäl kritiken mot de nya sophämtningsdirektiven, som vi kunder, medborgare och kommuninvånare har pådyvlats. Oförskämt men inte oväntat. Det finns många obesvarade frågor. Vi vill ha konkreta motiv, inte svar med floskler av typen ”arbetsmiljö, fortsatt låga kostnader, andra kommuner har så” och så vidare. Fram med de verkliga motiven! I lördagens KT hade jag en insändare under rubriken ”Återkalla de nya sophämtningsdirektiven” med en rad frågor och påståenden, som jag förväntar mig få bemötande på. Jag upprepar därför dessa delar av min insändare med uppmaning till Energi&Millö och kommunen att kommentera och givetvis som resultat återkalla de nya sophämtningsdirektiven. Så här skrev jag:

1. Vad är problemet med de gamla rutinerna? Varför ändras rutinerna? Var finns den dolda agendan? Fram med den i ljuset! Planeras ytterligare ändrade rutiner och nerdragning av personal i nästa steg?

2. Kunderna har inrett egna soprum eller annan permanent uppställningsplats, varifrån sopvagnarna hämtats och tömts och ställts tillbaks alltsedan de nya vagnarna infördes för inte alls länge sedan. Nu förväntas kunderna själva dra ut sopvagnarna till tomtgränsen och ställa tillbaks dem enligt de nya direktiven. Varför? Vad är problemet? Att observera är att vagnarna har hjul, ingen behöver lyfta och sopbilen hissar upp vagnarna. Alltså ett i grunden inget kroppsansträngande eller arbetsmiljömässigt ansträngande på något vis.

3. Det nya direktivet innebär att vagnarna kan bli stående otömda eller tömda längre tid, när man t.ex är bortrest. Inbrottsrisken ökar därmed, när det tydligt framgår att man är bortrest. Det kan ju rimligen inte heller bygga på att grannar skall dra ut och in vagnarna i soprum eller annan permanent uppställningsplats, som idag inte blir godkända i de nya direktiven

4. Hos många finns ingen plats att ställa vagnarna vid tomtgränsen såsom krävs i direktivet

5, Luktproblem sommartid för villaägare, grannar och förbipasserande

6. Sopvagnarna är inte konstruerade för att kunna stå upprätt utan vindskydd

7. Fåglar som äter ur kullvälta sopvagnar

8. Vem tar reda på skräp från kullvälta sopvagnar?

9. Kullblåsta eller ivägblåsta vagnar blir liggande eller stående på garageuppfart, väg eller trottoar. Vem ansvarar för dessa och tar ansvar för eventuella olyckor och skador?

10. Vem ansvarar när sopvagnar skadar bilar som står på garageuppfarter eller väg?

11. Estetiskt bedrövligt att behöva se dessa sopvagnar stå härs och tvärs i alla villaområden. Det är tillräckligt illa ställt med detta redan idag, men med de nya rutinerna blir det miljömässigt och estetiskt helt bedrövligt

Arg kund i Bråten

Energi&Miljö och kommunen har uppenbarligen valt att försöka tiga ihjäl kritiken mot de nya sophämtningsdirektiven, som vi kunder, medborgare och kommuninvånare har pådyvlats. Oförskämt men inte oväntat. Det finns många obesvarade frågor. Vi vill ha konkreta motiv, inte svar med floskler av typen ”arbetsmiljö, fortsatt låga kostnader, andra kommuner har så” och så vidare. Fram med de verkliga motiven! I lördagens KT hade jag en insändare under rubriken ”Återkalla de nya sophämtningsdirektiven” med en rad frågor och påståenden, som jag förväntar mig få bemötande på. Jag upprepar därför dessa delar av min insändare med uppmaning till Energi&Millö och kommunen att kommentera och givetvis som resultat återkalla de nya sophämtningsdirektiven. Så här skrev jag:

1. Vad är problemet med de gamla rutinerna? Varför ändras rutinerna? Var finns den dolda agendan? Fram med den i ljuset! Planeras ytterligare ändrade rutiner och nerdragning av personal i nästa steg?

2. Kunderna har inrett egna soprum eller annan permanent uppställningsplats, varifrån sopvagnarna hämtats och tömts och ställts tillbaks alltsedan de nya vagnarna infördes för inte alls länge sedan. Nu förväntas kunderna själva dra ut sopvagnarna till tomtgränsen och ställa tillbaks dem enligt de nya direktiven. Varför? Vad är problemet? Att observera är att vagnarna har hjul, ingen behöver lyfta och sopbilen hissar upp vagnarna. Alltså ett i grunden inget kroppsansträngande eller arbetsmiljömässigt ansträngande på något vis.

3. Det nya direktivet innebär att vagnarna kan bli stående otömda eller tömda längre tid, när man t.ex är bortrest. Inbrottsrisken ökar därmed, när det tydligt framgår att man är bortrest. Det kan ju rimligen inte heller bygga på att grannar skall dra ut och in vagnarna i soprum eller annan permanent uppställningsplats, som idag inte blir godkända i de nya direktiven

4. Hos många finns ingen plats att ställa vagnarna vid tomtgränsen såsom krävs i direktivet

5, Luktproblem sommartid för villaägare, grannar och förbipasserande

6. Sopvagnarna är inte konstruerade för att kunna stå upprätt utan vindskydd

7. Fåglar som äter ur kullvälta sopvagnar

8. Vem tar reda på skräp från kullvälta sopvagnar?

9. Kullblåsta eller ivägblåsta vagnar blir liggande eller stående på garageuppfart, väg eller trottoar. Vem ansvarar för dessa och tar ansvar för eventuella olyckor och skador?

10. Vem ansvarar när sopvagnar skadar bilar som står på garageuppfarter eller väg?

11. Estetiskt bedrövligt att behöva se dessa sopvagnar stå härs och tvärs i alla villaområden. Det är tillräckligt illa ställt med detta redan idag, men med de nya rutinerna blir det miljömässigt och estetiskt helt bedrövligt

Arg kund i Bråten

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.