2016-06-21 06:00

2016-06-21 06:00

Karlskoga kan mer

Karlskoga:

Insändarsvar till MP. Jag blir upprörd när jag läser Daniel Ekelunds artikel och insändare i fredagens tidning om att Miljöpartiet vill ta bort målet om att höja näringslivsrankingen. Ett delmål för att följa hur vi lyckas med att förbättra och förstärka relationerna med näringslivet har verkligen sin plats i budgeten.

Enkäten besvaras av procentuellt antal och slumpvis utvalda företagare runt om i Sverige och görs av Bisnode på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Den ger en indikation på vad de människor, som driver företag av olika slag, anställer och bidrar till en kommuns skatteintäkter och medborgarnas möjligheter till försörjning, tycker om sitt arbetsklimat. Resultatet av alla frågor och rikstäckande jämförbar statistik visar hur Karlskoga står sig jämfört med alla andra kommuner och var förbättringspotentialer finns.

Ingenstans står det att ”en kommun ska ha så liten offentlig sektor som möjligt”. Det är Ekelunds egen tolkning. Däremot finns frågan om företagen upplever att kommunen konkurrerar med det lokala näringslivet, vilket kan vara relevant inom vissa branscher. Men det är EN fråga av över 20 andra kriterier som rankingen bygger på.

Till exempel IT, Infrastruktur och upplevelsen av attityder kring företagandet i Karlskoga väger tungt. Och i politikers attityd till företagandet i Karlskoga finns en stor förbättringspotential. Vår placering 2015 var här 221 av 290 kommuner och vår näst sämsta fråga, vilket tyvärr ges exempel på av Eklunds artikel och insändare.

Vill inte miljöpartiet att företag ska gilla Karlskoga, flytta hit, stanna kvar och kunna expandera? Att företagare kan rekrytera personal med en familj där partnern också kan hitta jobb? Då borde vi kanske ta bort ett av huvudmålen, det om att Karlskoga ska vara en attraktiv stad att bo och verka i? Detta mål är nämligen ett av företagens viktigaste och står överst på önskelistan för fortsatt växande.

Jag vill till alla företagare i Karlskoga meddela att Miljöpartiets attityd inte delas av mig som moderat! Vi vill se fler företagsetableringar, vi vill att er upplevelse av Karlskogas näringslivsklimat får mer än godkänt (idag 3,2 av 6) och därför ska målet 5:2 finnas kvar så vi kan följa upp arbetet. Att visa Karlskogas möjligheter för företagande och jobba för förbättrat klimat är en av våra huvudfrågor. Karlskoga kan mer!

Anna Danielsson

Moderaterna

Insändarsvar till MP. Jag blir upprörd när jag läser Daniel Ekelunds artikel och insändare i fredagens tidning om att Miljöpartiet vill ta bort målet om att höja näringslivsrankingen. Ett delmål för att följa hur vi lyckas med att förbättra och förstärka relationerna med näringslivet har verkligen sin plats i budgeten.

Enkäten besvaras av procentuellt antal och slumpvis utvalda företagare runt om i Sverige och görs av Bisnode på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Den ger en indikation på vad de människor, som driver företag av olika slag, anställer och bidrar till en kommuns skatteintäkter och medborgarnas möjligheter till försörjning, tycker om sitt arbetsklimat. Resultatet av alla frågor och rikstäckande jämförbar statistik visar hur Karlskoga står sig jämfört med alla andra kommuner och var förbättringspotentialer finns.

Ingenstans står det att ”en kommun ska ha så liten offentlig sektor som möjligt”. Det är Ekelunds egen tolkning. Däremot finns frågan om företagen upplever att kommunen konkurrerar med det lokala näringslivet, vilket kan vara relevant inom vissa branscher. Men det är EN fråga av över 20 andra kriterier som rankingen bygger på.

Till exempel IT, Infrastruktur och upplevelsen av attityder kring företagandet i Karlskoga väger tungt. Och i politikers attityd till företagandet i Karlskoga finns en stor förbättringspotential. Vår placering 2015 var här 221 av 290 kommuner och vår näst sämsta fråga, vilket tyvärr ges exempel på av Eklunds artikel och insändare.

Vill inte miljöpartiet att företag ska gilla Karlskoga, flytta hit, stanna kvar och kunna expandera? Att företagare kan rekrytera personal med en familj där partnern också kan hitta jobb? Då borde vi kanske ta bort ett av huvudmålen, det om att Karlskoga ska vara en attraktiv stad att bo och verka i? Detta mål är nämligen ett av företagens viktigaste och står överst på önskelistan för fortsatt växande.

Jag vill till alla företagare i Karlskoga meddela att Miljöpartiets attityd inte delas av mig som moderat! Vi vill se fler företagsetableringar, vi vill att er upplevelse av Karlskogas näringslivsklimat får mer än godkänt (idag 3,2 av 6) och därför ska målet 5:2 finnas kvar så vi kan följa upp arbetet. Att visa Karlskogas möjligheter för företagande och jobba för förbättrat klimat är en av våra huvudfrågor. Karlskoga kan mer!

Anna Danielsson

Moderaterna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.