2016-05-24 06:00

2016-05-24 06:00

Vi ska inte gå tillbaka

Politik: Jämställdheten måste värnas och utvecklas

I samband med att Moderaterna samlades i Malmö för det årliga Sverigemötet, ett möte där moderater från hela landet träffas, anordnade Moderatkvinnorna ett seminarium med titeln; Är jämställdheten i Sverige hotad. Syftet med seminariet var att väcka debatt och öppna ögonen på oss alla, att jämställdhet inte är något vi kan förvänta oss är en självklarhet, utan något vi hela tiden måste försvara och värna.

Sverige är idag ett av världens mest jämställda länder, något vi brukar vara stolta för och något vi många gånger ser som en självklarhet. Något vi också haft en stor ekonomisk nytta av, att kvinnor arbetar så mycket utanför hemmet som svenska kvinnor gör är en av hörnpelarna för den starka svenska ekonomin. Men hur är det egentligen, går utvecklingen framåt eller går det bakåt i Sverige idag.

Det finns olika svarta moln på den annars rätt ljusblå jämställdhetshimlen. Är det rimligt i ett land där kvinnor och män självklart kunnat bada i samma badhus på samma tider utan att det lett till problem, att vi nu ska skilja på badtider för de båda könen. Är det inte mera rimligt att den man som har problem med att respektera kvinnor i badhuset och på våra badplatser, helt enkelt väljer att stanna hemma.

Är det rimligt att vi ska ha ett samhälle där kvinnor ska uppmanas att inte gå ut själva på kvällarna. Det kan inte vara ett kvinnligt problem med ett oacceptabelt manligt uppträdande. Det är något vi måste vara tydliga med, det är inte kvinnors liv som ska inskränkas utan tvärtom de män som har problem att respektera kvinnor.

Vi ska inte ha ett samhälle som går tillbaka i utveckling, tillbaka till skamkultur, där kvinnor skuldbeläggs för handlingar utförda av enskilda män. Vi behöver tvärtom en debatt om hur alla goda krafter verkar för att vi får en fortsatt utveckling, av Sverige som ett av världens mest jämställda länder. Jämställdheten har varit och är en av grundpelarna för att vi idag är en av världens bästa välfärdsstater och där kvinnor och män samarbetar istället för att motarbeta varandra. Bara genom att fortsätta den utvecklingen fortsätter vi att utveckla samhället.

Lotta Olsson

Riksdagsledamot (m)

Moderatkvinnornas Styrelse

Anneli Bremvehl

Karlskoga Kommunfullmäktige

Länskvinnoansvarig Moderatkvinnorna Örebro Län

I samband med att Moderaterna samlades i Malmö för det årliga Sverigemötet, ett möte där moderater från hela landet träffas, anordnade Moderatkvinnorna ett seminarium med titeln; Är jämställdheten i Sverige hotad. Syftet med seminariet var att väcka debatt och öppna ögonen på oss alla, att jämställdhet inte är något vi kan förvänta oss är en självklarhet, utan något vi hela tiden måste försvara och värna.

Sverige är idag ett av världens mest jämställda länder, något vi brukar vara stolta för och något vi många gånger ser som en självklarhet. Något vi också haft en stor ekonomisk nytta av, att kvinnor arbetar så mycket utanför hemmet som svenska kvinnor gör är en av hörnpelarna för den starka svenska ekonomin. Men hur är det egentligen, går utvecklingen framåt eller går det bakåt i Sverige idag.

Det finns olika svarta moln på den annars rätt ljusblå jämställdhetshimlen. Är det rimligt i ett land där kvinnor och män självklart kunnat bada i samma badhus på samma tider utan att det lett till problem, att vi nu ska skilja på badtider för de båda könen. Är det inte mera rimligt att den man som har problem med att respektera kvinnor i badhuset och på våra badplatser, helt enkelt väljer att stanna hemma.

Är det rimligt att vi ska ha ett samhälle där kvinnor ska uppmanas att inte gå ut själva på kvällarna. Det kan inte vara ett kvinnligt problem med ett oacceptabelt manligt uppträdande. Det är något vi måste vara tydliga med, det är inte kvinnors liv som ska inskränkas utan tvärtom de män som har problem att respektera kvinnor.

Vi ska inte ha ett samhälle som går tillbaka i utveckling, tillbaka till skamkultur, där kvinnor skuldbeläggs för handlingar utförda av enskilda män. Vi behöver tvärtom en debatt om hur alla goda krafter verkar för att vi får en fortsatt utveckling, av Sverige som ett av världens mest jämställda länder. Jämställdheten har varit och är en av grundpelarna för att vi idag är en av världens bästa välfärdsstater och där kvinnor och män samarbetar istället för att motarbeta varandra. Bara genom att fortsätta den utvecklingen fortsätter vi att utveckla samhället.

Lotta Olsson

Riksdagsledamot (m)

Moderatkvinnornas Styrelse

Anneli Bremvehl

Karlskoga Kommunfullmäktige

Länskvinnoansvarig Moderatkvinnorna Örebro Län

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.