2016-05-21 06:00

2016-05-21 06:00

Låt kolet stanna i marken

: Smutsigaste energiformen

Frågan är varför människor tvingades till detta? Enligt en enad expertkår och beslut från världens regeringar vid klimattoppmötet i Paris så måste den globala uppvärmningen hålla under 2 grader, antagligen inte mer än 1,5. Men inga fina uttalanden kommer att uppnå det målet – det som krävs är att det allra mesta av alla kända fossila bränslen stannar i marken.

Sverige har världens chans att ta ett beslut i den riktningen - genom att stoppa försäljningen av gruvorna skulle vi desarmera en enorm koldioxidbomb. Ansvaret ligger just nu hos regeringen men inget parti kan vara trovärdiga i klimatpolitiken om man inte försöker ta denna chans att låta kolet ligga.

Så vad väntar ni på politiker? Är det verkligen upp till vanliga människor att göra ert jobb?

Stopp och belägg

Frågan är varför människor tvingades till detta? Enligt en enad expertkår och beslut från världens regeringar vid klimattoppmötet i Paris så måste den globala uppvärmningen hålla under 2 grader, antagligen inte mer än 1,5. Men inga fina uttalanden kommer att uppnå det målet – det som krävs är att det allra mesta av alla kända fossila bränslen stannar i marken.

Sverige har världens chans att ta ett beslut i den riktningen - genom att stoppa försäljningen av gruvorna skulle vi desarmera en enorm koldioxidbomb. Ansvaret ligger just nu hos regeringen men inget parti kan vara trovärdiga i klimatpolitiken om man inte försöker ta denna chans att låta kolet ligga.

Så vad väntar ni på politiker? Är det verkligen upp till vanliga människor att göra ert jobb?

Stopp och belägg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.