2016-05-12 06:00

2016-05-12 06:00

Ge kryddtipsen till kockarna

: Kommunala matlådor

Jag läste i tidningen om ett medborgarförslag som syftar till att göra de smaklösa matlådorna som kommunen levererar godare. Förslaget innebär att brukarna ska få tips på kryddor för att göra matlådorna godare.

När jag läste trodde jag för ett ögonblick att jag läste en gammal tidning från 1 april. Socialnämnden och Folkhälsonämnden verkar dock tycka att förslaget är bra.

Enligt förslaget ska brukarna få kryddtips och själva tillhandahålla kryddor. Detta ställer jag mig frågande till, äldre/sjuka/handikappade beställer ju matlådor för att de inte kan/orkar laga egen mat.

Jag föreslår att dessa ”kryddtips” bör riktas till dem som lagar maten –det är ju de som ska krydda den. Eller ännu bättre – låt kommunstyrelsen äta dessa matlådor några veckor! Kanske skulle vi då få en ändring.

Min mamma har provat dessa matlådor under en tid och jag är förfärad över hur denna mat ser ut och smakar. Mina tankar går till alla stackars gamla som ska förlita sig på denna ”service”.

Potatisen är mer ofta än sällan slemmig och har ett tjockt skal. På fråga har jag fått information om att den måste värmas på ett speciellt sätt för att bli ätlig. Hög värme gäller, men inte för varmt.

Hur de gamla och sjuka ska klara detta själva med en mikrovågsugn är för mig obegripligt. Jag undrar om inte hela idén med matlåda missas om vissa delar ska behöva värmas separat. Min mamma kommer inte att beställa fler matlådor och jag tycker synd om dem som saknar anhöriga som kan hjälpa till att köpa annan mat.

Mitt förslag är att använda de kök som redan finns i anslutning till boendena för tillagning av matlådor. Jag är övertygad att det finns flera vinster med sådan mat – inte minst pengar. Men det kanske innebär att det inte blir ekonomiskt försvarbart med storkök såsom Mårbackaköket. Att ge våra äldre mat som är värd att kallas mat måste dock stå högre i prioritet än att hålla fast vid politiska beslut som uppenbarligen inte fått avsedd effekt.

Redan idag finns boenden som tillagar egen mat och det fungerar utmärkt – varför inte ge fler boenden den möjligheten?

Inte nöjd

Jag läste i tidningen om ett medborgarförslag som syftar till att göra de smaklösa matlådorna som kommunen levererar godare. Förslaget innebär att brukarna ska få tips på kryddor för att göra matlådorna godare.

När jag läste trodde jag för ett ögonblick att jag läste en gammal tidning från 1 april. Socialnämnden och Folkhälsonämnden verkar dock tycka att förslaget är bra.

Enligt förslaget ska brukarna få kryddtips och själva tillhandahålla kryddor. Detta ställer jag mig frågande till, äldre/sjuka/handikappade beställer ju matlådor för att de inte kan/orkar laga egen mat.

Jag föreslår att dessa ”kryddtips” bör riktas till dem som lagar maten –det är ju de som ska krydda den. Eller ännu bättre – låt kommunstyrelsen äta dessa matlådor några veckor! Kanske skulle vi då få en ändring.

Min mamma har provat dessa matlådor under en tid och jag är förfärad över hur denna mat ser ut och smakar. Mina tankar går till alla stackars gamla som ska förlita sig på denna ”service”.

Potatisen är mer ofta än sällan slemmig och har ett tjockt skal. På fråga har jag fått information om att den måste värmas på ett speciellt sätt för att bli ätlig. Hög värme gäller, men inte för varmt.

Hur de gamla och sjuka ska klara detta själva med en mikrovågsugn är för mig obegripligt. Jag undrar om inte hela idén med matlåda missas om vissa delar ska behöva värmas separat. Min mamma kommer inte att beställa fler matlådor och jag tycker synd om dem som saknar anhöriga som kan hjälpa till att köpa annan mat.

Mitt förslag är att använda de kök som redan finns i anslutning till boendena för tillagning av matlådor. Jag är övertygad att det finns flera vinster med sådan mat – inte minst pengar. Men det kanske innebär att det inte blir ekonomiskt försvarbart med storkök såsom Mårbackaköket. Att ge våra äldre mat som är värd att kallas mat måste dock stå högre i prioritet än att hålla fast vid politiska beslut som uppenbarligen inte fått avsedd effekt.

Redan idag finns boenden som tillagar egen mat och det fungerar utmärkt – varför inte ge fler boenden den möjligheten?

Inte nöjd

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.