2016-04-28 06:00

2016-04-28 06:00

Ingen ska dö på jobbet

ARBETSMILJÖ

Arbetsmiljödagen. Temat för årets säkerhetsdag är fallrisker.

Ingen ska dö på jobbet.

2015 var ett år då vi ytterligare befäste trenden med färre dödsolyckor vid bygg- och anläggningsarbeten. Två personer omkom, vilket givetvis är två för många men ändå den lägsta siffran någonsin. För vi kan inte vara nöjda förrän alla kommer hem från jobbet i samma skick som de kom dit. Den 28 april uppmärksammar Sveriges Byggindustrier därför den internationella Arbetsmiljödagen genom att utlysa en säkerhetsdag i hela branschen.

Temat för årets säkerhetsdag är fallrisker. Fall är nämligen den vanligaste orsaken till dödsfall och allvarliga olyckor på byggarbetsplatser och inträffar främst vid arbete på tak, från stegar och bockar samt på ytor med dålig bärighet. Genom att minimera fallriskerna kan vi ytterligare närma oss visionen om noll olyckor på våra byggarbetsplatser. Under dagen kommer vi att – på olika sätt – rikta uppmärksamheten på säkra arbetsplatser i allmänhet och fallrisker i synnerhet. Vi besöker några utvalda byggarbetsplatser på olika håll i landet, anordnar seminarier och uppmanar branschen att på allvar diskutera, fundera på och vidta åtgärder för att eliminera fallriskerna. Här i i Uppsala och Linköping anordnar HMB och SEFAB särskilda säkerhetsgenomgångar med sina medarbetare. En morgonsamling med frukost och säkerhetsprat anordnas hos Åhlin & Ekeroth i Linköping där alla 400 anställda är med.

Rutiner och en kontinuerlig översyn av säkerhetsarbetet på arbetsplatsen är viktigt. Men generellt har vi också kunnat se att olyckor i byggbranschen ofta beror på brister i förhållningssätt snarare än behov av ökade regler. Det är därför vi arbetar så intensivt med just attitydförändringar. Här krävs ett nära samarbete mellan facken, även om det alltid är arbetsgivaren som har det slutgiltiga ansvaret för säkerheten på en arbetsplats. Ska vi minska olyckorna måste alla företag se säkerhetsfrågorna som en självklarhet. Vi har kommit en bra bit på vägen. I dag ses inte säkerhetsfrågorna längre som en konkurrensfaktor mellan olika företag. Alla vinner på att prioritera säkerheten.

Under de närmaste åren behöver vi bygga massor av nya bostäder och renovera gamla. Fler duktiga byggare behövs – behovet är enormt – och vi måste satsa stenhårt på attraktiva och säkra arbetsplatser där många vill jobba.

Byggbranschen är långt ifrån klar med säkerhets­arbetet. Självklart är vi inte nöjda förrän antalet allvarligt skadade eller omkomna på våra arbetsplatser är noll. Genom att fokusera, reflektera och dela med oss av erfarenheter till varandra, minskar vi risken att liknande olyckor sker igen. Bara så kan vi nå vårt mål att ingen ska dö på en byggarbetsplats i Sverige.

Patrik Jakobsson

Arbetsmiljörådgivare BI Mellan

 

Ingen ska dö på jobbet.

2015 var ett år då vi ytterligare befäste trenden med färre dödsolyckor vid bygg- och anläggningsarbeten. Två personer omkom, vilket givetvis är två för många men ändå den lägsta siffran någonsin. För vi kan inte vara nöjda förrän alla kommer hem från jobbet i samma skick som de kom dit. Den 28 april uppmärksammar Sveriges Byggindustrier därför den internationella Arbetsmiljödagen genom att utlysa en säkerhetsdag i hela branschen.

Temat för årets säkerhetsdag är fallrisker. Fall är nämligen den vanligaste orsaken till dödsfall och allvarliga olyckor på byggarbetsplatser och inträffar främst vid arbete på tak, från stegar och bockar samt på ytor med dålig bärighet. Genom att minimera fallriskerna kan vi ytterligare närma oss visionen om noll olyckor på våra byggarbetsplatser. Under dagen kommer vi att – på olika sätt – rikta uppmärksamheten på säkra arbetsplatser i allmänhet och fallrisker i synnerhet. Vi besöker några utvalda byggarbetsplatser på olika håll i landet, anordnar seminarier och uppmanar branschen att på allvar diskutera, fundera på och vidta åtgärder för att eliminera fallriskerna. Här i i Uppsala och Linköping anordnar HMB och SEFAB särskilda säkerhetsgenomgångar med sina medarbetare. En morgonsamling med frukost och säkerhetsprat anordnas hos Åhlin & Ekeroth i Linköping där alla 400 anställda är med.

Rutiner och en kontinuerlig översyn av säkerhetsarbetet på arbetsplatsen är viktigt. Men generellt har vi också kunnat se att olyckor i byggbranschen ofta beror på brister i förhållningssätt snarare än behov av ökade regler. Det är därför vi arbetar så intensivt med just attitydförändringar. Här krävs ett nära samarbete mellan facken, även om det alltid är arbetsgivaren som har det slutgiltiga ansvaret för säkerheten på en arbetsplats. Ska vi minska olyckorna måste alla företag se säkerhetsfrågorna som en självklarhet. Vi har kommit en bra bit på vägen. I dag ses inte säkerhetsfrågorna längre som en konkurrensfaktor mellan olika företag. Alla vinner på att prioritera säkerheten.

Under de närmaste åren behöver vi bygga massor av nya bostäder och renovera gamla. Fler duktiga byggare behövs – behovet är enormt – och vi måste satsa stenhårt på attraktiva och säkra arbetsplatser där många vill jobba.

Byggbranschen är långt ifrån klar med säkerhets­arbetet. Självklart är vi inte nöjda förrän antalet allvarligt skadade eller omkomna på våra arbetsplatser är noll. Genom att fokusera, reflektera och dela med oss av erfarenheter till varandra, minskar vi risken att liknande olyckor sker igen. Bara så kan vi nå vårt mål att ingen ska dö på en byggarbetsplats i Sverige.

Patrik Jakobsson

Arbetsmiljörådgivare BI Mellan

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.