2016-04-26 06:00

2016-04-26 06:00

Ett stort etiskt ansvar

Fairtrade: Regionen har en möjlighet att gå före

Region Örebro län är länets största offentliga verksamhet, med en budget på hela 8 miljarder kronor per år. Det innebär också att regionen har ett stort etiskt ansvar att ta. Kaffe, bananer, fikabröd, tyger till sängkläder, arbetskläder, byggmaterial, arbetsverktyg, operationsredskap. Listan på produkter regionen använder sig av är lång. Och alla dessa produkter, och allt material har producerats någonstans. Ofta i länder från tredje världen, eftersom det är billigare att köpa därifrån.

Frågan vi måste ställa oss är varför är det billigare för oss att köpa från länder längre ifrån oss än att själva producera? Förmodligen för att det är lättare att ge skambud när vi inte behöver se konsekvenserna av det. Men genom att handla billigt från länder långt härifrån så får våra medmänniskor lida. Vi bär ansvar i varför människor på andra sidan jorden jobbar 60 timmar i veckan, utan helgledighet, utan raster och utan möjlighet till semester. Vi bär ansvar i att dessa människor ändå inte klarar sig på sin lön. Vi bär ansvar i att barn tvingas avbryta skolgången för att arbeta för att famljen ska kunna ställa mat på bordet på kvällen. Som privatperson försöker jag göra det jag kan för att uppmuntra rättvis handel. Finns det en Fairtradeprodukt väljer jag den framför en billigare produkt. Utan att tveka. Men jag är bara en person. För att det verkligen ska göra skillnad krävs det att vi alla tar vårt ansvar. Även företag, organisationer, kommuner och regioner. Därför motionerar jag för att Region Örebro län ska Fairtradediplomeras.

Fairtrade är en oberoende certifiering som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Med Fairtrade kan den nedåtgående spiralen i U-länderna brytas och istället för att utnyttja kan vi stötta. Fairtradeproducerandet ger första ledet i handelskedjan en möjlighet till social, ekonomisk och miljömässig utveckling. För att nå upp till Fairtrades kriterier krävs allra minst en minimilön för arbetarna, det krävs humana arbetsförhållanden med ledighet och max antal arbetade timmar i sträck. Det är det värt att betala lite mer för. Det är också värt att betala en premie för att stärka utvecklingen i samhället som berörs. Genom att vi väljer Fairtrade, med en lite högre kostnad för oss, men fortfarande långt ifrån vad det skulle kosta att producera här, kan våra medmänniskor få en möjlighet att utveckla sitt samhälle, utbilda sina barn, bygga upp sjukvård och stärka demokratin. Med regionen Fairtradediplomerad sänder politiken ut viktiga signaler, till företagen, till organisationerna, till kommunerna i länet, till andra regioner och till oss som privatpersoner. Regionen har en möjlighet att gå före, att visa vägen, uppmuntra och hjälpa fler ta hänsyn till våra medmänniskor. Vi har ett etiskt ansvar att ta, och nu är tiden att göra det.

Elin Enes

Ledamot i Regionfullmäktige för Kristdemokraterna

Region Örebro län är länets största offentliga verksamhet, med en budget på hela 8 miljarder kronor per år. Det innebär också att regionen har ett stort etiskt ansvar att ta. Kaffe, bananer, fikabröd, tyger till sängkläder, arbetskläder, byggmaterial, arbetsverktyg, operationsredskap. Listan på produkter regionen använder sig av är lång. Och alla dessa produkter, och allt material har producerats någonstans. Ofta i länder från tredje världen, eftersom det är billigare att köpa därifrån.

Frågan vi måste ställa oss är varför är det billigare för oss att köpa från länder längre ifrån oss än att själva producera? Förmodligen för att det är lättare att ge skambud när vi inte behöver se konsekvenserna av det. Men genom att handla billigt från länder långt härifrån så får våra medmänniskor lida. Vi bär ansvar i varför människor på andra sidan jorden jobbar 60 timmar i veckan, utan helgledighet, utan raster och utan möjlighet till semester. Vi bär ansvar i att dessa människor ändå inte klarar sig på sin lön. Vi bär ansvar i att barn tvingas avbryta skolgången för att arbeta för att famljen ska kunna ställa mat på bordet på kvällen. Som privatperson försöker jag göra det jag kan för att uppmuntra rättvis handel. Finns det en Fairtradeprodukt väljer jag den framför en billigare produkt. Utan att tveka. Men jag är bara en person. För att det verkligen ska göra skillnad krävs det att vi alla tar vårt ansvar. Även företag, organisationer, kommuner och regioner. Därför motionerar jag för att Region Örebro län ska Fairtradediplomeras.

Fairtrade är en oberoende certifiering som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Med Fairtrade kan den nedåtgående spiralen i U-länderna brytas och istället för att utnyttja kan vi stötta. Fairtradeproducerandet ger första ledet i handelskedjan en möjlighet till social, ekonomisk och miljömässig utveckling. För att nå upp till Fairtrades kriterier krävs allra minst en minimilön för arbetarna, det krävs humana arbetsförhållanden med ledighet och max antal arbetade timmar i sträck. Det är det värt att betala lite mer för. Det är också värt att betala en premie för att stärka utvecklingen i samhället som berörs. Genom att vi väljer Fairtrade, med en lite högre kostnad för oss, men fortfarande långt ifrån vad det skulle kosta att producera här, kan våra medmänniskor få en möjlighet att utveckla sitt samhälle, utbilda sina barn, bygga upp sjukvård och stärka demokratin. Med regionen Fairtradediplomerad sänder politiken ut viktiga signaler, till företagen, till organisationerna, till kommunerna i länet, till andra regioner och till oss som privatpersoner. Regionen har en möjlighet att gå före, att visa vägen, uppmuntra och hjälpa fler ta hänsyn till våra medmänniskor. Vi har ett etiskt ansvar att ta, och nu är tiden att göra det.

Elin Enes

Ledamot i Regionfullmäktige för Kristdemokraterna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.